Heljdine klice

Tablice klijanja, postupci

Heljdine klice

PostPostao/la Luna dana 22 ruj 2008 20:50

slika

KAKO KLIJATI HELJDU
http://www.ehow.com/how_4452988_sprout-buckwheat.html

1/ Za klijanje izaberite heljdu bez ljuske, iz organskog uzgoja. Termički obrađivana heljda je zlatno-smeđe boje, neoljuštenog zrna-crna, a sirova oljuštenog zrna bijela ili svjetlo-zelenkaste boje (kao na slici gore).

2/ Stavite heljdu u staklenku i odmočite u vodi 20 minuta. Iako postupak klijanja inače zahtjeva duže vrijeme prethodnog namakanja u vodi, heljda brzo klija te se ne preporuča namakati je duže od 20 minuta, jer bi se mogla razviti plijesan.

3/ Isperite heljdu i stavite je u staklenu ili plastičnu posudu/ pliticu na čije dno ste stavili mokru platnenu tkaninu. Prekrijte posudu drugim dijelom platnene tkanine i ostavite stajati na prozračnom mjestu, na sobnoj temperaturi (na cca 20 C).

4/ Provjeravajte heljdu svakih 8-12 sati, malo protresite sjemenke i namočite platnenu krpu ili poprskajte sjemenke, kako biste održali vlažnost. Nakon jednog dana ili dana i pol, klice heljde biti će spremne za konzumaciju.

5/ Mogu stajati u staklenci, u hladnjaku, do maksimalno 2 tjedna.

Dobar tek :)
Luna
Site Admin

Re: Heljdine klice

PostPostao/la janca dana 23 ruj 2008 07:02

Luna je napisao/la:1/ Za klijanje izaberite heljdu u ljusci, iz organskog uzgoja. Termički obrađivana heljda je zlatno-smeđe boje, oljuštenog zrna-crna, a sirova neoljuštenog zrna bijela ili svjetlo-zelenkaste boje (kao na slici gore).

ne bih se složila s ovom točkom jer sam vidjela sirovu hejdu i gotovo crne boje ljuske. :-? stvar je u tome da postoji više vrsta heljdi. prijateljica od koje ja kupujem heljdu, a bavi se uzgojem organskih namirnica, rekla mi je da su 3 načina obrade heljde da joj se odstrani ljuska: parenje, uranjanje u vruću vodu i brušenje. ovo zadnje bi billo sirovojedcima najprihvatljivije.

ja sam primjetila da heljda koju kupujem od nje super omekša preko noći i fenomenalna je za jelo. gdje vi kupujete heljdu?
janca

PostPostao/la Luna dana 23 ruj 2008 08:02

janca je napisao/la:gdje vi kupujete heljdu?

Ja je do sada nisam kupovala/ jela, tako da je svaka informacija/ iskustvo dobrodošlo :) Sada sam je kupila u "bio&bio", piše da je iz organskog uzgoja i izgleda točno kao ova na slici iznad. Ovih dana ću je staviti klijati, pa javim kako je ispalo ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 25 ruj 2008 08:38

Moje klice od heljde su uspjele!! :D/ Jako sam sretna jer mi je ovo prvi put da uopće samostalno klijam. Do sada sam samo ponekad znala u dućkasu kupiti već gotove.
Klijala sam ih u keramičkoj plitici, s vlažnom gazom ispod i iznad i 3 puta ih dodatno vlažila. Tako su stajale jedan dan i jednu noć. Omekšale su, a na vrhovima trokutića su niknuli mali mali izdanci. Danas ih imam za jelo :)
Luna
Site Admin

PostPostao/la Arijel5 dana 03 stu 2008 17:02

Meni je tata upravo sad prvi put kupio heljdu ali je kupio organsku oljustenu, jel ta moze da klija, jer samo takva i ima da se kupi a da je organska.
Arijel5

PostPostao/la janca dana 03 stu 2008 19:58

bitno je da je heljda odljuštena brušenjem, a ne termičkim postupcima ;)
janca

PostPostao/la Arijel5 dana 03 stu 2008 20:46

janca je napisao/la:bitno je da je heljda odljuštena brušenjem, a ne termičkim postupcima ;)

Hvala Janca, ^:)^

Nadam se da je ova moja onda oljustena brusenjem, a ne termickom obradom, inace nece klijati, uostalom vec sam je stavila na klijanje i uskoro cu videti koja je od tih (navijam za ove brusene :D/ )
Arijel5

PostPostao/la zelika dana 09 ožu 2010 20:16

ja sam nespretna kupila sebi heljdu sa ljuskom da bi je naklijala i napravila sebi lebac u dehidratoru
kukala mi majka :D fantastican je ukus ali da se ubijes od ljuskica
sad cu morati nesto izmisliti da nekako pojedem ove preostale sjemenke
a moracu onda da pronadjem ove ko sa slike.....vidjala sam i nesto tako u mojoj lokalnoj zdravoj radnji ali ne pise da li je termicki obradjena ili ne
ove sa ljuskom su namjenjene klijanju....bas na njima pise
zelika

PostPostao/la velvet dana 10 ožu 2010 06:09

Postupak klijanja heljde i psenice je isti, bar kod mene. Ukusna je i neutralna u nekim kombinacijama.
velvet

PostPostao/la Luna dana 10 ožu 2010 10:12

velvet je napisao/la:Postupak klijanja heljde i psenice je isti, bar kod mene.

Kak? Pa heljdi treba duplo manje da isklija...Ja sam se napalila na ideju da bi probala klijati grahorice (leću, slanutak, mungo grah...). Mungo sam jednom već i jela sirove (hm...davno), ostalo mi je u sjećanju da su bile dobre...
Luna
Site Admin

PostPostao/la velvet dana 10 ožu 2010 10:22

Luna je napisao/la:Kak? Pa heljdi treba duplo manje da isklija...

Heljdi treba mozda 1 dan manje za klijanje, ali nekada i ne. To je jedina razlika. Postupak namakanja, ispiranja i pozicije klijanja mi je isti.

Zavisi u kojem dijelu stana drzim teglu za klijanje. Ako su u geopatogenoj zoni, onda klijaju sporije. Jos jedan dobar dokaz o stetnosti zracenja po zivot i zdravlje. Nekima psenica proklija duplo brze nego meni.
velvet

PostPostao/la sussie dana 10 ožu 2010 13:26

Heljdine klice su otrovne!!!

Žalosno je što o ovome gotovo i ne postoje informacije pa se nameće pitanje što još ne znamo i kome uopće vjerovati.

http://curezone.com/forums/fm.asp?i=28178
sussie

PostPostao/la Luna dana 10 ožu 2010 13:55

sussie je napisao/la:Heljdine klice su otrovne!!!

Žalosno je što o ovome gotovo i ne postoje informacije pa se nameće pitanje što još ne znamo i kome uopće vjerovati.

http://curezone.com/forums/fm.asp?i=28178

Nije istina da su klice heljde otrovne.
Dio oko toksičnosti se odnosi na zeleni dio biljke, a ne na zrno (sjeme):
Unlike the shoots of the buckwheat plant, buckwheat groats, or seeds, are not generally problematic because they contain only trace quantities of fagopyrin. The danger lies not in the grains, but in the mature green buckwheat plants that some animals may ingest, and in the young green shoots, which increasing numbers of health-conscious individuals are consuming. These foods contain large quantities of toxic fagopyrin.
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 10 ožu 2010 13:58

velvet je napisao/la:Ako su u geopatogenoj zoni, onda klijaju sporije.

O, pa ti i na to paziš.. ;) A kako znaš gdje je geopatogena zona?
Luna
Site Admin

PostPostao/la sussie dana 10 ožu 2010 14:49

Zapravo se tokčisnost odnosi na zeleni dio biljke pa se izvinjavam za grešku u prevodu.
Ali očito da se taj zeleni dio koristi u sirovoj kuhinji pa opet ostaju pitanja...
Da imaš senzibilnu kožu lica kao ja i da si pročitala ovaj tekst, vjerujem da ti ne bi ti palo na pamet eksperimentirati s heljdom u bilo kojem obliku.
Zadnja izmjena: sussie; 10 ožu 2010 15:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
sussie

PostPostao/la velvet dana 10 ožu 2010 14:54

Luna je napisao/la:O, pa ti i na to paziš.. ;) A kako znaš gdje je geopatogena zona?

Izvrsio sam pregled stana i od strane 2 rasljara i s instrumentom. Isto su pokazali.

Taj podatak o slabom klijanju sam procitao kod Malahova u knjigama.
velvet

PostPostao/la Luna dana 10 ožu 2010 19:12

sussie je napisao/la:očito da se taj zeleni dio koristi u sirovoj kuhinji pa opet ostaju pitanja...

Upotreba lišća/ trave heljde u zelenim K sokovima kod sirovojelaca, u pravilu, nije baš uobičajena. U svakom slučaju mislim da je u redu upozoriti ljude na potencijalnu štetnost bilo čega. Hvala na članku ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 10 ožu 2010 19:15

velvet je napisao/la:Izvrsio sam pregled stana i od strane 2 rasljara i s instrumentom. Isto su pokazali.

Taj podatak o slabom klijanju sam procitao kod Malahova u knjigama.

Znači, ako želim identificirati geopatogene zone u svom stambenom prostoru, zapravo i ne trebam nikakav instrument? Samo stavim klice na klijanje svaki put na drugo mjesto i pratim kako gdje klijaju? :D
Luna
Site Admin

PostPostao/la velvet dana 10 ožu 2010 19:20

Pa u biti da. Postoji jos par jednostavnih tehnika, ali nisam bas uspio provjeriti najbolje. Bas zato sam i zvao ove da mi dodju i kazu kakva je situacija. A situacija je losa. Cijela kuca mi je iskrizana vodenim tokovima :(
velvet

PostPostao/la Luna dana 10 ožu 2010 19:22

velvet je napisao/la:Cijela kuca mi je iskrizana vodenim tokovima :(

Kako se 'boriš' protiv toga? :-%
Luna
Site Admin

Sljedeća

Natrag na Klijanje

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.