Negativne strane sirovojelstva (?)

Nije zlato sve što sija

Negativne strane sirovojelstva (?)

PostPostao/la janca dana 29 kol 2008 08:13

već duže vremena pokušavam pronaći informacije o negativnostima sirovojelstva na duže staze. jer sam do sad nalazila podatke o tome kako je zdravo kraće vrijeme prakticirati sirovojelstvo, ali nije preporučljivo na duge staze.

zašto? da li tko od vas zna kakvu prepreku koja je navedena u literaturi?
janca

Re: Negativne strane sirovojelstva (?)

PostPostao/la Luna dana 29 kol 2008 11:18

Biti na sirovom na duže staze može biti nekonstruktivno za zdravlje samo ako se sirova hrana nepravilno kombinira i nepravilno balansira. Sirova hrana nije, po defaultu, zdrava hrana. Ovisi o tome što i kako sirovo jedemo. Npr. ako jedeš samo lješnjake ili baziraš svoju prehranu na dehidriranim namirnicama - to nije dobro na duži period. Naglasak je na svježini I udijelu vode u namirnicama.
Argumenti kontra sirovojelstva (a koji dolaze uglavnom iz palice nezagovornika sirovog i/ili zagovornika alopatske medicine) su slični onima kontra veganstva - taj način ishrane ne donosi tijelu sve potrebne nutrijente...blabla. Ispustiti ću ovdje dio u kojem te uvjeravam u suprotno, jer smatram da nije potreban (?), ali ukoliko ipak imaš nekih nedoumica vezano uz to, pitaj ;)

Ljudi se obično odlučuju na sirovo iz dva glavna (općenita) razloga:
- kao stil prehrane za riješavanje nekih trenutnih tegoba (detoksikacije organizma, riješavanja nekog zdravstvenog problema, gubitka kilograma i/ili sl), na određeni (kraći ili duži) vremenski period;
- kao stil prehrane za cijeli život (iz, rekla bih opravdanog uvjerenja, kako je takav način ishrane najprirodniji i najzdraviji za njihovo tijelo).

Logika mi govori sljedeće: ako sirova hrana lijeći (kronične pa čak i zločudne) bolesti, nije li ona onda ujedno i najbolja metoda prevencije istog?
Kao “nedostatak” sirovojelstva obično se kao (main) kontraagument), pa čak i na sirovojelskim siteovima/ knjigama, navodi – nedostatak hranjivih nutrijenata u prehrani koja se NE bazira isklučivo ili uglavnom na namirnicama organskog porijekla. Zbog nedostupnosti takve hrane, osiromašenja tla, stresnih uvjeta života kojima danas svjedočimo…smatra se da u sirovoj hrani (više) nema toliko vitamina&minerala kao što je to bilo prije (prije nego smo otkrili vatru i “uhvatili se” kuhinjskog lonca). Zbog toga se, u slučaju sirovojelstva na duge staze, preporuča suplementacija (osobito “magičnog” B12). Moj stav je, prema informacijama i iskustvu kojim raspolažem sljedeći: kada bismo mogli živjeti daleko od urbanog dijela (na čistom zraku/ vodi), hraneći se (isključivo) hranom iz svog vrta (netretirano kemikalijama) i uz mentalni mir – sirovojelstvo ne bi trebalo nikakvih dodataka u vidu vitaminsko-mineralnih suplemenata.
Drugi kontraargumenti nemaju značajnijeg uporišta, jer su “pojavnosti” na koje se oslanjaju uglavnom vezani uz nepravilnu prehranu sirovim, što, na duže staze, naravno, donosi za sobom i neke od mogućih negativnosti.
Ova žuta sirovojelska piramida odlično prezentira pravilno izbalansiranu sirovu prehranu: viewtopic.php?f=42&t=14
Hoće li netko odlučiti biti na sirovom na kraći ili duži period, kao i hoće li u svoju prehranu uključivati (I u kojem omjeru) I kuhane namirnice, osobna je odluka.
Evo jedan dobrar članak:
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 29 kol 2008 11:20

Biti ili ne biti na 100% sirovoj prehrani?

Svi se to cesto pitamo. Potreban je izvjestan trud da se prijede na 100%-tnu sirovu prehranu. Moze biti itekako izazovno i ogranicavajuce, pogotovo kada smo okruzeni ljudima koji ne jedu kao mi.( A budimo iskreni- gotovo nitko ni ne jede).
Ali, kao sto svi mi znamo, od sirovog zdravije ne moze, pa je li onda vrijedno truda ici do kraja i uskratiti si kuhanu hranu u potpunosti?

Odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan, zaista.
Bez obzira na vrstu prehranu kojoj ste priklonjeni, bila to standardna, vegetarijanska, veganska, sirova ili neka druga, ona je zdrava toliko koliko i odredena hrana koju konzumirate. Sve se svodi se na ovo : da li biste jeli zdravije da jedete sve sirovo ili biste jeli zdravije ako jedete pretezno sirovo uz dodatak kuhane hrane?
Nemojte odmah zakljuciti da je ono prvo! U mnogim slucajevima i ne mora biti.
Zasto? Zato sto je tesko jesti 100% sirovo a ne prejedati se sa secerim ili/i masnocama - pogotovo ako tek prelazite sa standardne prehrane na sirovu.(za neke ljude to doduse vrijedi cak i nakon duljeg perioda na sirovom). Mnogi uvidjaju da ako jedu nesto kuhanog u stanju su odrzavati konzumaciju secera i masti na puno uravnotezenijem nivou i cak konzumirati vise povrca i jesti raznovrsnije, sto naravno moze biti samo dobro.
O 100 % sirovoj prehrani se cesto govori kao o vrhunskom krajnjem stanju tjelesne cistoce, za razliku od kuhane, ali to vrijedi i kada se konzumira oko 20% kuhane hrane.

100% sirova prehrana bi definitivno bila idelna prehrana kada biste jeli iskljucivo vitalnu, zivu hranu bogatu vodom koja je lagana i lako probavljiva. Dehidrirana hrana koja je mnogima temelj prehrane nije primjerice nista od toga iako se naziva sirovom . Mozda nije grijana na visoj temepraturi da bi se smatrala kuhanom ali ona ipak nije uistinu sirova
Dehidrirana hrana je jedna od najdehidriranije hrane – a to znaci da tijelu nije lako da ju probavi ako se ne jede u kombinaciji 1:4 recimo zelenilom bogatim vodom. To znaci npr. kada se jede dehidrirani kruh uz njega bi se trebala pojesti zdjela spinata.(ali to vrijedi i za dehidrirane deserte )
Da bi ostali 100% na sirovom mnogi ljudi se previse okrecu dehidriranom kruhu, krekerima i keksima, kao i sirovim tortama, sladoledu i cokoladi. (kao i maslacu od orasastih plodova)
Naravno da je ta hrana beskonacno bolja od kuhane verzije u svakom pogledu ali isto tako, to ne znaci da se u njima moze pretjerivati. Ako pretjerujete, ne jedete cistu, detoksikacijsku hranu koja ce vam omoguciti visok nivo energije i bistrocu.

Trebali biste se zapitati slijedece : ako kojim slucajem spadate u one koji doista jedu navedenu hranu u velikim kolicinama, a niposto vam ne pada na pamet ukljuciti nesto malo kuhane hrane u jelovnik, da li je vas cilj slijepo drzanje „100% „ dogme ili postizanje najviseg nivoa zdravlja, moguceg za vas, barem u ovom periodu vaseg zivota?
Jer imajte na umu slijedece : dehidrirani sirovi keksi nisu zdraviji od kratko parene brokule! Da, definitivno su zdraviji od obicnih keksa. Zdraviji su od svog junka i preradjene hrane bilokoje vrste. Ali nisu zdraviji od povrca.
Ne zaboravite i da je neke namirnice danas uistinu tesko pronaci sirove – javorov sirup, ponekad agave nektar, indijski orasi a i neki drugi orasasti plodovi (zavisi kome vjerujete). Nije cak problem u tome, vec u cinjenici da ima ljudi kojima ne pada na pamet da pojedu juhu od kratko parenog, domaceg, organskog povrca ali ce s druge strane pojesti sladoled od indijskih oraha (za koje nisu uvijek sigurni da su sirovi). Imajte na umu da je od kuhane hrane najgore pojesti namirnice koje sadrze velik postotak masnoca (indijski orasi) a (kratko) kuhano povrce je najzdravija kuhana hrana.

Natrag na pitanje : to znaci da ako vam je potrebno jesti velike kolicine orasastih plodova, susenog voca, dehidrirane hrane, gotovih sirovih grickalica i ostale teske i dehidrirane hrane da biste ostali 100% na sirovom u tom je slucaju ipak bolje odluciti se , barem u tom periodu vaseg zivota,na mali kompromis. Navedena hrana je izvrsna kao nadopuna vasoj prehrani i dakako povremeni uzitak, medutim ako ih morate konzumirati bas svaki dan da biste ostali zadovoljni na sirovoj prehrani onda biste zapravo bili zdraviji kada biste konzumirali manje navedenog i zamijenili ih lagano kuhanim povrcem, domacim juhama, kuhanom zitaricom i sl. Posebice ako jedno kuhano jelo nadopunite velikom zdjelom sirove salate.

Cak i ako ste jedan od takvih ljudi gore opisanih, kojima treba teza sirova hrana da ostanu 100% dosljedni i teoretski biste mozda bili zdraviji da ih zamijenite s malo kuhane hrane ipak – ako hrana za vas ima neke psiholoske konotacije – bit cete bolje ako se ipak drzite 100% sirove hrane.
Objasnjenje slijedi :
Za mnoge ljude jesti 100% sirovu hranu donosi oslobodjenje od dugogodisnje ovisnosti o preradjenoj i junk hrani kada svi nasi drugi pokusaju zavrse neuspjehom. To se ne odnosi samo na ljude sa poremecajima u prehrani.
Ustvari...velika vecina ljudi jede upravo na takav mogli bismo reci „poremecen“ nacin ,birajuci „ne-hranu“ koja izaziva ovisnost, proizvode umjesto prirodne cjelovite hrane i jede za stimulaciju ili umirenje umjesto za prehranjivanje i zdravlje. Ono sto drustvo svuda oko nas zove „normalnim“ je zapravo jako abnormalno a kako smo gotovo svi mi odrasli na upravo takvoj prehrani, mnogi koji krenu na sirovo primjecuju da im je lakse kada uopce ne rade kompromise, ne ostavljajuci nikakvog prostora za bilokakav „desilo se“ izlet u konzumiranje preradene hrane. Jer, jednom kada se vrata ponovo otvore, makar i samo malo, prije nego sto se snadjete ona se sirom otvore i nadjete se kako opet radite iste greske kojima ste tako dugo bez imalo problema odoljevali.

Izvrstan primjer :
Sarah
„Ja sam u svojim pocecima sa sirovim znala imati nevjerojatne „kikseve“ : neko vrijeme bih bila na sirovom, pa bih primjetila da pretjerujem sa keksima od oraha, kokosa i badema i zakljucila da bi mi bilo bolje da pojedem nesto kuhanog povrca. Cesto bi to dobro funkcioniralo ali znalo je biti i ovako :
Pocelo bi samo sa povrcem, obecala bih si da je to najdalje sto cu ici s obzirom na to kako sam se izvrsno osjecala na sirovom a taj osjecaj nisam niposto zeljela izgubiti. Ali cim sam tu napravila kompromis, nakon dan-dva rekla bih si da nece tako jako naskoditi ako pojedem nesto zitarica. To nije nikad bila dobra ideja jer nisam nikad dobro podnosila zitarice, cak niti zdravije poput quinoje, i ako bih bila imalo mentalno ili emocionalno u neravnotezena, to bi u meni instantno pokrenulo zelju za secerom. Ono sto bi uslijedilo bilo je pretrazivanje ormarica sa namirnicama koje cak inace niti ne jedem, a zatim zastajanje na sinovim keksima ili mueslijima govoreci sama sebi : ako zitarice vec nisu dozvoljene malo ovoga nece naskoditi. Da, pise na etiketi da sadrze rafinirani secer ali, pa, barem je sve organsko!
Nisam se ni snasla, mahnito zderanje je vec bilo u toku i iako je sve to bilo „organskog porijekla“ razlika izmedju toga kako sam se osjecala na ovom a kako na sirovom je razlika izmedju osjecanja izrazito punim energije, veselja i radosti i osjecanja bezveze, tromo, jadno i iscrpljeno. Slijedece jutro budila bih se s osjecajem koji bih bez pretjerivanja mogla usporediti sa dobrim mamurlukom ali tada bi vec uspavana monstruozna zudnja za rafiniranim secerom bila probudena i cekala je svoj „fiks“. Epizode bi cesto trajale po nekoliko dana,cak i tjedan prije nego sto bih se uspjela iz toga otrgnuti i poceti ponovo jesti normalno.Ja sam bila jaaaako spora kad je bio u pitanju prijelaz na sirovo. Ne volim pravila i volim raznolikost i zbog toga sam morala biti u potpunosti uvjerena, osjecanjem posljedica koje mi je ta hrana donosila, iznova i iznova, da se neke hrane ZAISTA vrijedi odreci. „

To za neke ljude ( po mnogima za veliku vecinu ) znaci slijedece :
Ako jedete sladoled napravljen od indijskih oraha,mozda se pitate da li je sirov ili nije. Mozda i nije ali dokle god niste sigurni lakse cete se uvjeriti da jedete sirovo, jer odrzavate tu razinu koju ste si postavili. Na taj nacin sigurno necete posegnuti za nikakvim kuhanim/pecenim junkom. No (iako je mozda zdravija varijanta), neki ljudi, ako pocnu konzumirati npr pareno povrce, zbog psiholoskog faktora tu ce prije pokleknuti i velika je vjerojatnost da ce se cijela epozoda zavrsiti prejedanjem sa kutijom mlijecnog sladoleda punog rafiniranog secera.

Ako sami vec niste isprobali,eksperimentirajte i sami vidite koja razina sirovog VAMA odgovara.

Ne vjerujte nikom drugom, neka vam drugi ne odredjuju postotak sirove hrane koju biste VI trebali konzumirati.

VI ste jedina osoba koja to treba otkriti.

Ne radi se o etiketama. Nije bitno koje ime nosi stil prehrane koji ste odabrali.

Radi se samo o vrsti namirnica koje svakodnevno konzumirate i imajte na umu da isto tako postoje namirnice koje kuhane ponekad mogu biti bolji izbor nego pojedine sirove.

Ne vrsite pritisak na sebe, istrazujte i malo pomalo pronaci cete svoj vlastiti put ka zdravlju, nebitno u kojem omjeru jer ne tezite brojevima vec unutarnjem zadovoljstvu i zdravlju.

/inspiracija i dijelovi clanka sa fresh networka/

Izvor članka: http://vegan.editboard.com/sirova-hrana ... -t1059.htm
Luna
Site Admin

PostPostao/la janca dana 29 kol 2008 13:34

Luna je napisao/la:Logika mi govori sljedeće: ako sirova hrana lijeći (kronične pa čak i zločudne) bolesti, nije li ona onda ujedno i najbolja metoda prevencije istog?

upravo tako i ja mislim. istina, zapadnem ja u male krizice pa si priuštim i nešto slatkog/kuhanog što nije baš sirovojedskog, ali održavam si barem 80% prehrane u sirovom dijelu.

ipak, nadam se da ću s vremenom postati 100%.

a što se tiče izbora namirnica: pa hrpa ljudi loše kombinira i kuhanu hranu. a kad jednom spoznaš da uništavaš hranjivost hrane kuhanjem, čemu onda kuhati osim ako te stvarno ne peru krize. logično je i da ne možeš kuhanjem stvoriti dodanu vrijednost hrani ako je već utvrđeno da joj kuhanjem oduzimaš vrijednost. sve u svemu čudim se čudim ljudima koji su protiv sirovojelstva kao takvog. :-??

ja bih stvarno hrjela znati da li postoji i jedan razlog da sirova hrana ne bude izbor za život. očito ih nema baš puno ;)
janca

PostPostao/la stela dana 03 ruj 2008 22:53

sve u svemu čudim se čudim ljudima koji su protiv sirovojelstva kao takvog

ja trenutno imam 1 ili 2 sirova obroka, ali ne, niti ja ne shvaćam ljude koji ne pojedu jednu jabuku dnevno, ili si ne naprave salaticu uz ručak...... ne shvaćam kako se može zdravo živjeti sa krofnama za doručak, pizzom za ručak i hamburgerom i pomfrijem za večeru. to fakat ne vodi dobrom zdravlju. kad kažeš osobi koja je pretila da smanji malo obroke i umjesto tjestenine napravi veliku salatu kao prilog - odmah te čudno gledaju, ko da si sa drugog planeta. čekaj da im kažeš da jedeš sve sirovo ili tu i tamo spremaš sirove obroke - čovječe, odmah ćeš postati čudak u njihovim očima i neće im biti jasno što u biti time želiš i kako možeš jesti tako nešto?
stela

PostPostao/la janca dana 04 ruj 2008 08:33

stela je napisao/la:
sve u svemu čudim se čudim ljudima koji su protiv sirovojelstva kao takvog

ja trenutno imam 1 ili 2 sirova obroka, ali ne, niti ja ne shvaćam ljude koji ne pojedu jednu jabuku dnevno, ili si ne naprave salaticu uz ručak...... ne shvaćam kako se može zdravo živjeti sa krofnama za doručak, pizzom za ručak i hamburgerom i pomfrijem za večeru. to fakat ne vodi dobrom zdravlju. kad kažeš osobi koja je pretila da smanji malo obroke i umjesto tjestenine napravi veliku salatu kao prilog - odmah te čudno gledaju, ko da si sa drugog planeta. čekaj da im kažeš da jedeš sve sirovo ili tu i tamo spremaš sirove obroke - čovječe, odmah ćeš postati čudak u njihovim očima i neće im biti jasno što u biti time želiš i kako možeš jesti tako nešto?

lego (slažem se) =))
janca

PostPostao/la stela dana 04 ruj 2008 12:32

lego? :?:
stela

PostPostao/la janca dana 06 ruj 2008 08:26

da, lego. u prevodu, savršeno se slažem. zamisliš omiljenu kreaciju od lego kockica i tako se ja slažem ;) :D
janca

PostPostao/la eni dana 16 ruj 2008 19:50

Ja sam već nešto više od godine dana uglavnom na prehrani sirovim. Bilo mi je ispočetka super dok mi se nije zamjerilo pravljenje sokova, sve operi i očisti, onda nacijedi sok, a onda čišćenje sokovnika-tako da sam došla do toga da se opet osjećam prilično loše s tendencijom smanjenja kilograma, a i ovako sam na granici pothranjenosti. Onda sam otkrila zelene kašaste sokove i sada sam ponovo odlično, preporučujem ih svima, ne moraš unositi puno masti a da opet nisi stalno gladan i da se stvarno dobro osjećaš.
eni

PostPostao/la Luna dana 16 ruj 2008 20:05

eni je napisao/la:Onda sam otkrila zelene kašaste sokove i sada sam ponovo odlično

Zelenjava je _ključ_ :mrgreen:
Luna
Site Admin

PostPostao/la janca dana 17 ruj 2008 07:11

joj, a ja baš volim pasti!!!! blago meni %%- =:) :mrgreen:
janca

PostPostao/la Marijanči dana 09 svi 2009 18:30

treba paziti da je baza u zelenom lisnatom povrču

jedina prehrana za koju bi trebala pisati velikim slovim: ŠTETI ZDRAVLJU NA DUŽE VRIJEME
je junk food, kobasice, špek, crveno meso, pohano....
ko mi ne vjeruje neka pogleda "Supersize me!"
Marijanči

PostPostao/la DiA dana 10 vel 2010 00:38

supersize me sam pogledala i nije me odvratio od mc donaldsa i jung food-a. ipak sam ja ovisnik :mrgreen:

negativne strane ja za sad ne vidim i zdusno cu se bacit na spravljanje sokica. jedan je vec popijen, drugi je u planu jer sam skuzila da nemam nista zeleno ukuci :-D

za sad skupljam informacije i ubrzo krecem sa 2 obroka pa cemo vidit sta i kako dalje :mrgreen:
DiA

PostPostao/la sussie dana 15 vel 2010 22:22

Savjetovala sam jednoj osobi da svoje dosta narušeno zdravlje (zbog dugogodišnjeg konzumiranja standardnih lijekova između ostalog) pokuša poboljšati većim udjelom sirove hrane, da počne praviti zelene sokove... Rekla mi je da ne smije jesti sirovo povrće zbog toga što joj organizam ima poremećen metabolizam salicilne kiseline a da ta kiselina ukoliko se ne probavi može napraviti silnu štetu u tijelu jer se odlaže gdje joj nije mjesto, npr. u mozak... Onda sam malo istraživala i vidjela da ta kiselina nastaje biosintezom iz aminokiseline fenilanin koja je sastavni dio većine povrća. Ima li netko spoznaje o ovom?
sussie

PostPostao/la Luna dana 16 vel 2010 11:22

sussie je napisao/la:ne smije jesti sirovo povrće zbog toga što joj organizam ima poremećen metabolizam salicilne kiseline

Zapravo je salicilna kiselina vrlo korisna za ljudsko tijelo (npr. ima protuupalno djelovanje). Ja bih joj savjetovala da samo izbjegava sirove namirnice s visokim udjelom, a neka da prednost sirovim namirnicama s niskim sadržajem (ili bez) salicilata: http://www.coolinarika.com/forum/viewto ... pid=227122
Luna
Site Admin

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.