U borbi protiv pesticida

Nije zlato sve što sija

Re: U borbi protiv pesticida

PostPostao/la Nora dana 10 stu 2009 08:23

A da li to u potpunosti očisti pesticide, tako da je ,recimo, jabuka 100% sigurna za jesti zajedno sa korom?
Ja se nekak još uvijek ne usudim jesti koru ni nakon takvog čišćenja. Uvijek mislim da još uvijek tu negdje ima pesticida, pa rađe ogulim koru neg da stavim imalo pesticida u sebe (jer malo-po-malo = puno). Ja bi najrađe to odnijela negdje na anlizu, kakva je jabuka/kruška/šljiva nakon takvog čišćenja, al ne znam kome se to može odnijeti (i vjerojatno je full skupo). Ak je neko testirao il ima neke 'dokaze' neka se javi. Pliz.
Nora

PostPostao/la Luna dana 10 stu 2009 21:33

Nora je napisao/la:A da li to u potpunosti očisti pesticide, tako da je ,recimo, jabuka 100% sigurna za jesti zajedno sa korom?
Ja se nekak još uvijek ne usudim jesti koru ni nakon takvog čišćenja. Uvijek mislim da još uvijek tu negdje ima pesticida, pa rađe ogulim koru neg da stavim imalo pesticida u sebe (jer malo-po-malo = puno).

Mda. :-% Nije 100% sigurna jer: dio pesticida može ući i u samu voćku, ispod kore (kao što i ulazi preko pora u naše tijelo, tako može ući i u vlakna ploda), zatim - ne znaš kakvo je sjeme stabla, zemlja na kojoj je raslo...Želim reći - metode o kojima raspravljamo u ovoj temi su (samo) metode kojima možemo najbolje umanjiti količinu pesticida koju u sebe unosimo konvencionalno uzgojenom hranom, a potpuno zaobići je možemo samo ako kupujemo/ sadimo/ jedemo onu iz ekološkog uzgoja. ;) Slušaj priču s mrkvom. Moja mama svaki dan pije sok od mrkve. Ja sam ove godine napravila vrt i posijala 2 gredice. Neki dan smo je izvadili iz zemlje i počeli trošiti. Mama ne može doći k sebi kako je okus toliko različit, kaže da je ova od koje je radila sok do sada, unazad godinu dana (s placa ili iz dućana) bila potpuno drugačijeg okusa - nefina, preslatka, kao da u sebi ima nekog umjetnog šećera, zove me teta i pita kakva je to mrkva da je tako fina...a samo je "obična mrkva", posijana iz netretiranog sjemena, uzgojena bez ikakve kemije. Samo takvoj vjerujem da je 100% čista. %%-
Luna
Site Admin

PostPostao/la Nora dana 10 stu 2009 23:14

a potpuno zaobići je možemo samo ako kupujemo/ sadimo/ jedemo onu iz ekološkog uzgoja.

Da to mi je jasno. Imam i ja svoj organski vrtak. Zasađen sa organskim sjemenjem i nešprican. I svojih paradajza i tikvica se ne mogu zasitit koliko su fine :) Ja u supermarketima vise ni ne kupujem. Stvar je u tome da bas nemam mjesta za svo voce i povrce u svom vrtu (nije bas toliko velik) pa ono voce/povrće koje nemam kupim na placu (kod kumica koje se kunu da ne koriste nikakve pesticide). No ja, po prirodi vrlo sumnjicava osoba ('trust no one'), bas i ne vjerujem takvim pričama (jer sam ih cula svakakvih) pa 'za svaki slucaj' 'perem' i to voce/povrce. Pa me eto zanimalo kolko je to sve učinkovito, od onih koji imaju iskustva s time (svako iskustvo dobro dođe). Sve mi se cini da cu si kupit neku parcelicu da prosirim svoj vrtak ;)) Nema druge :-?
Nora

PostPostao/la Diana dana 01 tra 2010 14:31

Vervita - sokovnik detektor. Koristim ga preko cijelog dana, s tim da ga nakon svakog tiještenja isperem s cca 2-3 l vode u hodu, a navečer rastavim i temeljito operem. Pravila sam opite sa sokovima i pulpom voća i povrća (sve izvan hladnjaka) kupljenih na raznim mjestima i došla do sljedećeg zaključka: pulpa GMO ili kemikalijama za dugovjećnost tretiranog voća i povrća se u kratkom vremenu (3-4 h) ukiseli i grozno usmrdi. Naročito ona preljepa, hrskava mrkva sa malim zelenim izdancima lišća koju možete kupiti na svim placevima još mokru od kupanja (navodno dolazi s juga HR), dok npr. pulpa one od "Zrna" ili "Severa" zadrži svojstveni miris do drugog jutra. Od onih, pretpostavljam, GMO naranča (kod nas to na žalost nigdje nije posebno naznačeno) s peteljkom i privlačnim listićima uvezenih iz Španjolske (upecala sam se na listiće) sok ima neugodan miris i izaziva mučninu. Grejp kupljen u "Lidlu" mirisom i okusom podsjeća na antibiotike (penicilin), a od kivija privlačne cijene (cca.5 kn/kg) peče jezik. Sok one jesenske cikle, još uvijek tvrde ko kamen, ima okus više po mrkvi nego po cikli, ukusan je, sladak i može se piti na litre, ali poslije njega se osjećam umorno i pospano, pa mi je sumnjiv, a sjećam se i da sam prije par godina u ciklin sok stavljala svašta da bih ga mogla lakše progutati. Dakle, nekad smo se šalili da k mesaru moramo s digitronom v žepu jer ih nitko nije tak brzo i precizno mogao pratiti u računanju 8-} ,
sad bi mi za plac trebala portabl Vervita, jer doma je više kasno, a sve teže po izgledu prepoznajem hranu od "hrane". Al´sam je se nabacala u zadnje vrijeme :(( .
Diana

PostPostao/la velvet dana 01 tra 2010 17:01

Cikla raste sama od sebe na istom mjestu, ne sije se svake godine. Tako mi je reklo vise ljudi. Ona je sigurno netretirana ;)

Nisu svi sokovi ukusni niti te zovu da ih popijes litre. Napravi sok od ekoloskog bijelog luka, celera, persina ili kelja pa popij :-% Imaju okus kemikalije isto kao sto ti kazes, a ustvari su 100% prirodni.
velvet

PostPostao/la Luna dana 02 tra 2010 20:07

velvet je napisao/la:Cikla raste sama od sebe na istom mjestu, ne sije se svake godine. Tako mi je reklo vise ljudi. Ona je sigurno netretirana ;)

Nisam baš sigurna da je ovo točan podatak. Ne znam kako ide s gomoljem (u kakvoj zemlji raste), ali i lišće cikle može biti tretirano (samim time i gomolj koji to 'povlači' iz listova). Moju ciklu su recimo prošle godine 'napale' lisne uši (na listovima) i onda sam ih ispirala i špricala uljenom repicom, što recimo nisam sigurna da je metoda koja se koristi u konvencionalnoj poljoprivredi. Također, u konvencionalnoj poljoprivredi se koriste i razni preparati po zemlji u svrhu sprečavanja rasta korova, što isto može doći u kontakt s gomoljem...
velvet je napisao/la:Nisu svi sokovi ukusni niti te zovu da ih popijes litre. Napravi sok od ekoloskog bijelog luka, celera, persina ili kelja pa popij :-% Imaju okus kemikalije isto kao sto ti kazes, a ustvari su 100% prirodni.

Da, baš tak ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 02 tra 2010 20:14

Diana je napisao/la:Pravila sam opite sa sokovima i pulpom voća i povrća (sve izvan hladnjaka) kupljenih na raznim mjestima i došla do sljedećeg zaključka: pulpa GMO ili kemikalijama za dugovjećnost tretiranog voća i povrća se u kratkom vremenu (3-4 h) ukiseli i grozno usmrdi. Naročito ona preljepa, hrskava mrkva sa malim zelenim izdancima lišća koju možete kupiti na svim placevima još mokru od kupanja (navodno dolazi s juga HR), dok npr. pulpa one od "Zrna" ili "Severa" zadrži svojstveni miris do drugog jutra.

Zanimljivo zapažanje :)
Diana je napisao/la:Al´sam je se nabacala u zadnje vrijeme :(( .

Joj, znam kak ti je, i ja sam se :( Baš smo pred koji tjedan kupili neke jabuke na nekom sajmu hrvatskih sela, domaće. I baš su onak nekak 'nelijepo, nesavršeno' izgledale. Nisam provjerila da li su špricane, pa sam im zato ogulila koru prije nego sam počela jesti...a kad ono...jak okus metala :shock: Napravila sam samo par grizova i... :-%
Luna
Site Admin

PostPostao/la Diana dana 03 tra 2010 20:37

velvet je napisao/la:Nisu svi sokovi ukusni niti te zovu da ih popijes litre.

Je, Velvet, tak je, takav bi po meni trebao biti i ciklin, a ne ovak pitki - to mi dođe kao da su joj promijenjena svojstva, a onda to nije TO.
velvet je napisao/la:Napravi sok od ekoloskog bijelog luka, celera, persina ili kelja pa popij

bi probala kad bi mi ih Luna uzgojila ^:)^ iako mi se češnjak zbog mirisa baš i ne stavlja u sokovnik.
Diana

PostPostao/la Diana dana 03 tra 2010 21:07

Ima uzgajivača koji jabuku znaju sačuvati preko cijele zime bez (prekomjernog?) prskanja koje negativno utječe na zdravlje i lošeg je okusa i onih koji to ne znaju.Dakle, ne stoji izlika da novije sorte jabuka bez prskanja ne bi opstale (osim valjda one izmišljene - da je napišem malim slovima gmo), već je, vjerujem, stvar u (ne)znanju ili (ne)htijenju. Po drugoj strani - ma koliko to proizvođači željeli - možda je ipak nerealno od pojedinog voća očekivati da traje do prve iduće berbe.
Diana

PostPostao/la Luna dana 03 tra 2010 21:09

Diana je napisao/la:
velvet je napisao/la:Napravi sok od ekoloskog bijelog luka, celera, persina ili kelja pa popij

bi probala kad bi mi ih Luna uzgojila ^:)^

Jel ti to ozbiljno ili se zezaš? :mrgreen: Jer ja ću ti rado ustupiti povrća iz svog vrta kad naraste u svrhu 'eksperimenta' :mrgreen: :) Al nemoj mene kriviti ako ti bude loše nakon toga =)) :*
Luna
Site Admin

PostPostao/la Diana dana 03 tra 2010 22:12

Ne šalim se, stekla sam dojam da znaš i paziš što i kako sadiš i njeguješ, a još ak' Velvet odredi "merak" ja bih se usudila upustiti u tu avanturu s "Vervitom", a pođe li što po zlu okrivit ćemo chem-trailove, koji gotovo svakodnevno već 2 tjedna sipaju svoj otrov ponad Zagreba i okolice. :evil:
Diana

Prethodna

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.