Nora je napisao/la:A da li to u potpunosti očisti pesticide, tako da je ,recimo, jabuka 100% sigurna za jesti zajedno sa korom?
Ja se nekak još uvijek ne usudim jesti koru ni nakon takvog čišćenja. Uvijek mislim da još uvijek tu negdje ima pesticida, pa rađe ogulim koru neg da stavim imalo pesticida u sebe (jer malo-po-malo = puno).
Mda.

Nije 100% sigurna jer: dio pesticida može ući i u samu voćku, ispod kore (kao što i ulazi preko pora u naše tijelo, tako može ući i u vlakna ploda), zatim - ne znaš kakvo je sjeme stabla, zemlja na kojoj je raslo...Želim reći - metode o kojima raspravljamo u ovoj temi su (samo) metode kojima možemo najbolje umanjiti količinu pesticida koju u sebe unosimo konvencionalno uzgojenom hranom, a potpuno zaobići je možemo samo ako kupujemo/ sadimo/ jedemo onu iz ekološkog uzgoja.

Slušaj priču s mrkvom. Moja mama svaki dan pije sok od mrkve. Ja sam ove godine napravila vrt i posijala 2 gredice. Neki dan smo je izvadili iz zemlje i počeli trošiti. Mama ne može doći k sebi kako je okus toliko različit, kaže da je ova od koje je radila sok do sada, unazad godinu dana (s placa ili iz dućana) bila potpuno drugačijeg okusa - nefina, preslatka, kao da u sebi ima nekog umjetnog šećera, zove me teta i pita kakva je to mrkva da je tako fina...a samo je "obična mrkva", posijana iz netretiranog sjemena, uzgojena bez ikakve kemije. Samo takvoj vjerujem da je 100% čista.