U borbi protiv pesticida

Nije zlato sve što sija

U borbi protiv pesticida

PostPostao/la Luna dana 24 ruj 2008 13:26

Nažalost, rijetki od nas imaju prilike prehranjivati se, isključivo i uvijek, svježim voćem i povrćem iz (provjereno) ekološko-organskog uzgoja. Evo nekoliko načina na koje možemo umanjti količinu štetnih kemikalija na svježim plodovima/ listovima:
Q: CAN I REMOVE PESTICIDES FROM MY RAW FOODS?
A: Yes, for the most part, with a mixture of 3 tablespoons salt + 3 tablespoons lemon juice in one quart of water. Soak strawberries 30 minutes, raspberries and blueberries 10 minutes, other fruit according to the strength of its compostion. You will see the junk in the residue. This gives an extra flavor of freshness but not salitness (unless you soak too long - don't do that!).
http://rawfoodsdiet.wetpaint.com/page/R ... +Diet+FAQs

Soap Nuts are even safe enough to use as toothpaste and as a fruit and vegetable wash. A ten-minute soak in a solution of Soap Nuts removes 95% of the surface pesticides and chemical residues on fresh produce. Soap Nuts are also useful in the kitchen as a food-safe cleaner for countertops, appliances, and sinks.
http://www.rawveganbooks.com/product_in ... f587c2fdd1

Dakle, osim dobrog ispiranja pod mlazom vode, četkanja kore, guljenja kore (na plodovima na kojima je to moguće), možemo:

1/ namočiti voće & povrće u vodi s dodatkom soli i limuna/ limunske kiseline;
2/ namočiti voće & povrće u vodi s dodatkom octa/ octene kiseline;
3/ namočiti voće & povrće u vodi s dodatkom kalijevog sapuna;
4/ namočiti voće & povrće u vodi s dodatkom ekstrakta sjemeni grejpa;
5/ namočiti voće & povrće u vodi s dodatkom indijskih sapunskih oraščića (ima ih za kupiti u Gardenu i u SLO)

Plodove/ listove je potrebno namakati 10-15 min i potom dobro isprati :)

Ukoliko sam nešto zaboravila i/ili su vam poznati još neki dobri/ provjereni/ praktični načini - "pucajte"! ;)
Luna
Site Admin

Re: U borbi protiv pesticida

PostPostao/la janca dana 24 ruj 2008 15:29

našla si točno ono što sam ja pročitala i htjela navesti ;)
janca

PostPostao/la Luna dana 02 pro 2008 22:01

PESTICIDI – CRNA I BIJELA LISTA
12 vrsta voća & povrća s najvećim/ najmanjim postotkom pesticida

Ono što definitivno znamo je to da su pesticidi opasni za ljudsko zdravlje. Također, znamo da je jedan od najboljih načina da izbjegnemo njihov unos – konzumacija organske hrane. Međutim, to nije uvijek moguće iz nekoliko razloga: dostupnost, cijene itd.
Postoji jedna druga stvar koju također možemo učiniti da reduciramo unos pesticida: izbjegavanje onih vrsta voća i povrća koje ih najviše sadrže.
Kada organsko nije dostupno, jedite voće i povrće s najmanjim postotkom pesticida u sebi.
Pokazalo se da se unos pesticida možete umanjiti jednostavnim izbjegavanjem 12 vrsta voća & povrća koje ga sadrži u najvećem postotku, odnosno, konzumacijom onih vrsta koje ih sadrže najmanje.
Ukoliko jedete 12 najzagađenijih, unositi ćete u sebe 20 pesticida dnevno. Ukoliko jedete 12 najmanje zagađenih, unositi ćete 2 pesticida dnevno.

Crna lista

Dakle, koje voće & povrće sadrži najveći postotak pesticida u sebi?
Evo crne liste (prvi na listi sadrži pesticida u najvećem postotku):

1. breskve
2. jagode
3. jabuke
4. nektarine
5. kruške
6. trešnje
7. maline
8. grožđe (uvozno)

Neke od tih vrsta voća - poput breskvi, nektarina i malina - mogu u sebi sadržavati čak 45 raznih vrsta pesticida!
Povrće s najvećim postotkom raznih vrsta pesticida je:

1. celer
2. špinat
3. krumpir
4. paprika

Bijela lista

Evo i liste svježih namirnica s najmanjim udjelom pesticida u sebi. Krenimo s voćem:

1. ananas
2. mango
3. banane
4. kivi
5. papaja

Ananas i mango rijetko kada u sebi sadržavaju pesticide i ako da, to je obično samo jedna vrsta. Banane ih u sebi obično imaju, ali rijetko kada više vrsta raznih pesticida, kao što je to slučaj s voćem s crne liste. Povrće:

1. kukuruz
2. avokado
3. karfiol/ cvjetača
4. šparoge
5. crveni luk
6. grašak
7. brokula

Zaključak

Najbolji način za izbjegavanje unosa pesticida je konzumiranje organske hrane. Kada to nije moguće, birajte vrste voća i povrća s bijele, a izbjegavajte ono s crne liste.
Evo još nekih trikova za reduciranje pesticida s namirnica koje jedete:

- ogulite koru s voća & povrća iz konvencionalnog uzgoja, kada god je to moguće;
- perite svoje voće & povrće s netoksičnim sapunom/ detergentom.

Zapamtite: konzumacija neorganskog voća i povrća je još uvijek bolja od konzumacije organskog piva ili organske pizze!

Izvor
Luna
Site Admin

PostPostao/la janca dana 03 pro 2008 21:53

malo me ražalostilo što je celer na crnoj listi jer mi je tjestenina od korijena fenomenalna :D
janca

PostPostao/la zelika dana 04 pro 2008 06:08

janca kako pravis tu tjesteninu od korjena celera?
i nesto mi govori da je se prvenstveno mislilo na celer pritkas jer je on ovdje jako popularan...korjenasa se ne moze naci cesto
zelika

PostPostao/la Luna dana 04 pro 2008 14:46

janca je napisao/la:malo me ražalostilo što je celer na crnoj listi jer mi je tjestenina od korijena fenomenalna :D

Mene je razveselili što su ananas i banane na bijeloj :) Celer lako možeš dobaviti od svojih eko dobavljača, ali južno voće takvog uzgoja nam nije dostupno ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 06 lip 2009 11:55

Koliko u Hrvatskoj ima otrovne hrane?
(Vjesnik, 06.06.2009.)

Hrvatska je veliki uvoznik svih vrsta voća jer iz domaće proizvodnje ima dovoljno jedino mandarina i jagoda. Prevelika upotreba pesticida je poseban problem jer bez stručne primjene mogu postati otrovni.

slika

Zbog nepravilne upotrebe pesticida, prve u prirodi, nakon zagađenog tla i vode, stradaju pčele, koje su posebno osjetljive na pesticide. Prema nedavnim rezultatima Nacionalnog monitoringa ostataka pesticida na proizvodima biljnog porijekla, pet posto hrane je opasno onečišćeno, a u 10 posto pronađeni su pesticidi u dopuštenim granicama.

Narandža i salata dva su od 107 uzoraka voća i povrća uzetih s domaćeg tržišta i analiziranih u laboratorijima HZJZ-a. Ispitivanje je pokazalo da u 85 posto slučajeva nisu pronađeni tragovi pesticida, a 9,9 posto uzoraka sadržava nešto pesticida.
Rezultati posljednjeg monitoringa od ovog proljeća nešto su bolji do prethodnog, čiji su rezultati pokazali nešto višu razinu pesticida u proizvodima iz staklenika. No, staklenička proizvodnja, posebno voća, je tek u povojima.

slika

„Na domaćem tržištu prodaju se kruške vilijamovke iz Argentine, velike šljive iz Čilea, banane iz Afrike i Južne Amerike, a narandže i limuni iz Maroka. Slaba je utjeha da se kod uvezenih narandži pesticidi nalaze na kori koja se ne jede, a zabrinjava da je kod domaće zelene salate otkriven pesticid koji se uopće ne smije koristiti za tu vrstu proizvoda“, piše Vjesnik.

S druge strane, predviđa se da banane, najprodavanije voće u svijetu, pa tako i na hrvatskom tržištu, za manje od 15 godina neće moći preživjeti transport u Evropu a da ih se ne obogate na genetski način.

Najbolje je sezonsko voće i povrće

Da bi se izbjeglo genetski obogaćeno voće iz uvoza, a takvog je većina, najbolje je jesti sezonsko voće. Evropske analize pokazuju manje razine pesticida kod sezonskog voća i povrća. No, zbog prihvatljivije cijene se uvozno voće dobro prodaje.

No, i sezonske trešnje, kažu domaći proizvođači, kao i mandarine, mogu biti obogaćene različitim preparatima za održavanje svježine, odnosno produženje roka trajanja. Dakle, obavezno je pranje voća prije konzumiranja, jer se na taj način može ukloniti rosa emulzije pesticida koja se lijepi za koru voća.

Od 33.500 hektara trajnih nasada, koliko je planirano podići u Hrvatskoj, u četiri je godine dosad podignuto pola ili 15.502 hektara. Operativni program nije posve podbacio, ali se realizira presporo, što rezultira prekomjernim uvozom voća, jer je domaća proizvodnja nedovoljna.

Prema povoljnim klimatskim uvjetima, ali i rascjepkanom zemljištu, koje je pogodno za voćnjake, Hrvatska ima potencijal za proizvodnju svih vrsta voća, osim banana i egzotičnog južnog voća. Trenutno vlastitom proizvodnjom možemo zadovoljiti samo pet posto potreba tržišta za kruškama, 40 posto breskvama i 60 posto jabuka.

slika

Procjenjuje se da bi trećina novca potrošena na uvoz voća u proteklih 18 godina, ili više od sedam milijardi kuna, što je godišnje 160 miliona dolara, bila dovoljna da Hrvatska preraste u važnu izvoznicu voća. Jedino tako, kažu voćari, bit će moguće podići nove hiljade hektara voćnjaka i ostvariti izvoz kvalitetnog voća kojeg nema dovoljno na otvorenom tržištu, piše Vjesnik.

Izvor
Luna
Site Admin

PostPostao/la Marijanči dana 07 lip 2009 20:57

Prevelika upotreba pesticida je poseban problem jer bez stručne primjene mogu postati otrovni.

:)) nda, a inače nisu otrov..
osim što sama riječ znači : Pesticidi : lat. pestis=kuga + occidere=ubiti

i šta je sa tim GMO bananama? ako mogu dosad pretrpjeti transport, neka trpe i dalje
Marijanči

PostPostao/la Nora dana 11 lip 2009 09:32

...with a mixture of 3 tablespoons salt + 3 tablespoons lemon juice in one quart of water.

'one quart of water' se misli na četvrtinu od LITRE? (jer vani koriste i mjeru galon)
To bi onda bilo 250 ml vode + 3 žlice soli + 3 žlice limuna. To je onda jako mala i jako skup način čišćenja (ako želim napravit 1L otopine) i tako svaki dan...

Ocat je najjeftinija varijanta ali ja ga ne mogu smislit (želudac mi se okreće od njega).

A ti sapunski orašćići su 100% sigurni za pranje? Drugim riječima - jestivi su?

A šta je sa ZELENOM GLINOM? Zna li tko?
Zelena glina je aktivna, 'živa' glina i uklanja sve nečistoće, toksine pa i tumore iz tijela. Po meni bi onda trebala to raditi i na voću i povrću. Ja sam recimo tako prala sušeno voće u otopini zelene gline. No nemam nikakvih fizičkih dokaza da je uistinu i oprala te toksine s voća. Ostaje mi samo moja vjera da je to napravila. %%-
Nora

PostPostao/la Luna dana 11 lip 2009 17:27

Nora je napisao/la:A ti sapunski orašćići su 100% sigurni za pranje? Drugim riječima - jestivi su?

Ti orasi imaju u sebi prirodan, biorazgradiv saponin. Probaj guglati "Soap Nuts", ima puno informacija o karakteristikama i primjeni. Tu smo isto već nešto pisali o njima: Tema: Indijski sapunski oraščići. Ja sam ih koristila neko vrijeme, ali ne volim njihov "miris". Sad koristim Ekstrakt sjemenki grejpa (Citrofit), on mi je bolji ali nije baš jeftin, ako tražiš cijenovno najpovoljniju opciju. Ne znam kak to ide s glinom, ali vrijedilo bi istražiti ideju ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la aries dana 03 stu 2009 15:10

upravo naletila na ovaj LINK

zvuči ko čarobni štapić :-?
ima li tko iskustva?
drži li priča vodu?
aries

PostPostao/la Luna dana 03 stu 2009 22:27

aries je napisao/la:upravo naletila na ovaj LINK

zvuči ko čarobni štapić :-?

Mda...i meni baš tako nekako zvuči. Nemam iskustva, nažalost...Jesi li možda pronašla negdje kolika mu je cijena?
Luna
Site Admin

PostPostao/la Nora dana 03 stu 2009 23:05

Pa piše: "Samo" 1.477,00 kn.

Meni se sve čini da je to neš tipa aparat koji u sebi sadrži vodikov peroksid čime obogaćuje vodu kisikom. A to se isto može postići za samo 10-tak kn kupivši u ljekarnama 35% vodikov peroksid (za ispiranje usta) koji se mora razrjediti s vodom (odnosno ubaci se par kapi u vodu) i dobijes vodu obogacenu kisikom.

Moj savjet: ne bacati novce za nešto što možeš postići i gotovo besplatno.
Nora

PostPostao/la Nora dana 03 stu 2009 23:08

sad , znam da je to zdravo za pit, no ne znam dal ukljanja i pesticide (nisam probala), al nekak pretpostavljam da da. Ak ubija klice u tebi, onda valjda i ubija klice na biljci/plodu.
Nora

PostPostao/la zelika dana 04 stu 2009 18:21

jedino sto pesticidi nicu klice
da bi ih se uklonilo mora da se izvrsi nekakvo hemijsko vezanje sa aktivnom ili neaktivnom materijom u pesticidu
bar ja to tako kontam
zelika

PostPostao/la Nora dana 04 stu 2009 18:29

Da, moralo bi to istražiti. U svakom slučaju, aparat je super al je skup. I sigurno postoje neka "punjenja/filteri" koja moras mijenjati svako malo, što stvar još dodatno poskupljuje. Onda je ipak pogodnija ona verzija sa limunom i morskom soli, ili sapunskim oraščićima i sl.

Al ko voli nek izvoli. I nek javi rezultate. ;)
Nora

PostPostao/la aries dana 05 stu 2009 00:42

ma da, skupo je

nego, zanima me, kad namačete voće/povrće u vodi s octom ili limunom, koliko često mijenjati tu otopinu?
ja ulijem 3-4 l vode i potopim voća i povrća koliko stane
e sad, obično tu bude toga za bar 3-4 ture namakanja i da li za svaku turu raditi novu otopinu ili u istoj namakati?
aries

PostPostao/la aries dana 05 stu 2009 00:46

Nora je napisao/la:'one quart of water' se misli na četvrtinu od LITRE?
To bi onda bilo 250 ml vode + 3 žlice soli + 3 žlice limuna. To je onda jako mala i jako skup način čišćenja (ako želim napravit 1L otopine) i tako svaki dan...

1 US quart = 946.352946 milliliters
aries

PostPostao/la Nora dana 05 stu 2009 09:59

1 US quart = 946.352946 milliliters

Hvala na toj informaciji :)

Mene isto zanima to za dal se nekoliko puta moze koristit napravljena otopina, al nekak si mislim da ju ja i nebi koristila nekoliko puta, jer svi ti pesticidi kaj ostanu u njoj nakon namakanja - sljedeću turu možda ne 'očiste' tak dobro, ne znam.
Nora

PostPostao/la Luna dana 10 stu 2009 07:55

1 šalica vode
1 šalica octa
1 žlica sode bikarbone
20 kapi ekstrakta sjemenki grejpa

http://www.gorgeouslygreen.com/communit ... 70&start=0

2 šalice vode
1 žlica sode bikarbone
3-4 kapi ekstrakta sjemenki grejpa

http://www.gorgeouslygreen.com/media.php

Sve se zajedno smućka (ono sa octom i sodom će se jako pjeniti), naspreja se špricalicom, ostavi 5 minuta, pa ispere.

Izvor
Luna
Site Admin

Sljedeća

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.