Pravilno kombiniranje sirove hrane

Nije zlato sve što sija

Pravilno kombiniranje sirove hrane

PostPostao/la Luna dana 20 lip 2008 08:43

slika
Luna
Site Admin

Re: Pravilno kombiniranje sirove hrane

PostPostao/la Luna dana 20 lip 2008 08:44

slika
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 20 lip 2008 08:47

slika
Luna
Site Admin

PostPostao/la redji dana 28 srp 2008 19:01

Vrijeme probavljanja hrane

Ovo je vrijeme koliko se hrana koju pojedemo zadrži u našem želucu. To bi trebao biti minimalan razmak između naših obroka.

Sokovi i ostali napitci - oko 20 min
Voće - od 20 min (naranče) do oko 45 min (banane)
Suho voće - oko sat vremena
Povrće - oko 2 sata
Orašidi i sjemenke - oko 3 sata
Nepravilno kombinirane namirnice - mislim oko 4 sata

Nije dobro poslije obroka piti vodu jer se tako razrijeđuju probavni sokovi.
Jako je važno hranu jedno vrijeme zadržati u ustima da žlijezde slinovnice pošalju signal želucu koje će probavne sokove variti. To se ustvari već počinje događati kad mi namirišemo, dotaknemo, vidimo hranu.
redji

PostPostao/la janca dana 31 srp 2008 12:30

u divljini životinje ne vode brigu o kombiniranju hrane. prilično je nevjerovatno da ćete vidjeti medvjeda kako hvata ribu, a potom bere bobice da bi kreirao svoj obrok. životinje, uglavnom, jedu jednu namirnicu po obroku - “monodijeta“ - a ta vrsta prehrane ima i svojih prednosti. razne vrste namirnica - npr. bjelančevine, škrob i šećeri - probavljaju se na različite načine. tako da kada kombiniramo razne namirnice, postavljamo izazov svom probavnom sustavu. nažalost, mnogi od nas su odgojeni upravo u takvom duhu - da kombiniramo mnoge raznolike namirnice u jedan obrok. bilo je potrebno vrijeme da bi se razvio ovakav način prehrane: ljudi ne prakticiraju hraniti bebe kompliciranim složencima, već se priklanjaju jednostavnim mješavinama voća i povrća. upravo je zato i potrebno vrijeme da bi se odučili od prakse takve prehrane, a prednosti koje donosi prehrana jednostavnim obrocima imaju nepobitne prednosti. sve što trebate savladati je nekoliko jednostavnih pravila o kombiniranju namirnica što će se odmah osjetiti u poboljšanju vaše probave.

hrana koju kozmiramo ili će biti probavljena s lakoćom ili će fermentirati, a upravo kombinacije namirnica imaju direktan učinak kako će probava teći. to ne znači da morate usvojiti strogu “monodijetu“ (mada mnogi sirovojedci izabiru upravo takav način prehrane). potrebno je samo posvetiti malo više pažnje što sve stavljate u jedan obrok - npr. poteškoće u probavi najčešće osjećaju sirovojelci koji sve odjenom strpaju u blender. što ćete više izbjegavati prevelika miješanja namirnica i težiti jednostavnosti, ti će biti lakše vašem probavnom traktu.

zamislite razliku u probavljanju mono-obroka koji se sastoji od 5 breskvi ili kriške pite od breskvi i borovnica s korom od tri vrste oraščića i medom prelivene čokoladnim umakom. da li vam je sada jasna usporedba?
voćni mono-obrok tijelo lako prepoznaje i probavlja ga unutar 30 minuta. pita pak za probavu predstavlja pravu zagonetku. voće i med su jednostavni šećeri, samim tim bit će brzo probavljeni. teški oraščići su bogati bjelančevinama te će za njihovu probavu biti potrebna veća količina želučanih sokova. ovakve zbunjujuće poruke predstavljaju pravi izazov vašem želudcu. šećeri su naš primarni izvor energije te stoga“zahtijevaju“ prioretet pri probavi. to znači da će oraščići bogati bjelančevinama izjuriti iz želudca zajedno sa šećerima prije nego su imali prilike uključiti se u proces probave te će se nastaviti raspadaty u crijevima. nakon ovoga, pita se možda i ne čini tako ukusnom, zar ne?

imak, nemojmo postati “zadrti“. nije bit prehrane perfekcionizam. osobito za početnike u sirovojelstvo deviza “kako bilo da bilo“ često je dobra odskočna daska. ako ste se do sada hranili procesuiranom junk fud hranom, već sama činjenica da ćete od sada jesti uglavnom ili samo sirovo, bitno će utjecati na poboljšanje kvalitete vaše probave i zdravlja. na početku je pitanje pogrešaka u kominiranju namirnica marginalizirano. no, kako ćete ustrajati u prehrani sirovim namirnicama, počet će se pokazivati znakovi sve veće čistoće na staničnoj razini pa će se samim tim i javiti težnja ka jednostavnijim kombinacijama. tada možete početi sa rafiniranijim pristupom prehrani, već kako će vam vaše tijelo nalagati. i to je jedina premisa u prehrani - da li se osjećate dobro nakon što ste pojeli određenu kombinaciju namirnica? nitko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas i ono što vama čini dobro, nekome drugome može uzrokovati ozbiljne probleme u probavi. svakako je uputno konzultirati knjige i ideologije kao refernce da bi se svladale osnove, ali pravi ključ se nalazi u praćenju onoga što vam vaše tijelo javlja.

popratne pojave
dakle, što se zbiva kada se namirnice u nekoj kombinaciji “potuku“? vrlo česta pojava je da se počnete osjećati bezvoljno, umorno i teško. to je stoga što loša kombinavija namirnica zahtijeva mnogo energije za probavu. tako preostaje malo energije za bilo što drugo. često možemo iskusiti i mentalnu lijenost, osobito ukoliko smo konzumirali mnogo masnoća. probavni problemi mogu se manifestirati kao vjetrovi, podrigavanje, konstipacija, fermentacija i razvoj gljivica. može vam se dogoditi i pojava osipa, sluzi, bubuljica, dobitak na težini/poteškoće pri mršavljenju te mnogi drugi simptomi dok se u vama razvijaju plinovi i sustav se napreže preko svojih granica.
posve očita popratna pojava je mnogo lakše prejesti se namirnica i kombinacija namirnica koje vam ne odgovaraju nego kad jedete one koje su sukladne s vama. mnogi ljudi jedu veoma brzo i ta činjenica udružena sa zagonetkom koju postavljate svojoj probavi neprikladnom kombinacijom hrane, i vi ste već gotovi sa obrokom, tanjur je pred vama prazan, a posljedice se tek počinju pojavljivati.

koristi
jedna od velikih prednosti dobrog kombiniranja namirnica je pomoć pri zadržavanju konstantne količine energije. probava zahtijeva veliku količinu energije. što su kombinacije namirnica jednostavnije, tijelo ih lakše asimilira i učinkovitije koristi kao gorivo. rezultat je da se počinjete osjećati čišće, lakše, budnije i energiziranije.
“dobre“ kombinacije namirnica će vam pomoći da izgubite suvišne kilograme, osobito ukoliko se odreknete kompliciranih večernjih obroka. idealne kombinacije namirnica pomoći će vam održite idealnu težinu. vaša probava i eliminacija će postati lake i redovite, a vaša koža će postati svježa i zdrava.
pojednostavljenje vaših obroka imat će značajne pozitivne poljedice i na drugim područjima poput smanjene potrošnje električne energije, smanjenja količine posuđa za pranje i vremena potrebnog za pripremu namirnica. monodijeta voćem obično podrazumijeva da jednostavno uzmete voćku i pojedete ju, a poslije obroka najviše što trebate oprati je zdjela, nož i daska za rezanje. usporedite to sa sirovojedskom pitom ili, još bolje, sa masnim, kuhanim obrokom. kada prakticirate monodijetu vaše tijelo vam može točno na vrijeme reći kada ste dovoljno jeli. pravo to i jest jedna od glavnih prednosti - da jedete onoliko koliko vam je potrebno bez opasnosti da pojedete previše.
zakljčno, konzumiranjem “dobrih“ kombinacija hrane može vam priskrbiti više energije, vremena i vitalnosti tako da možete doista uživati u stvarima koje volite.

nema više pite??? :?
da li to znači da nikada više nećete jesti sirovojedske kolače? ne nužno - to stvarno ovisi samo o vama ;) koliko želite olakšati svome tijelu, koliko želite energije trošiti na probavu? primjer sa pitom od breskvi je, na primjer, ilustrirao cjelokupnu ideju zašto bi uopće bilo poželjno obratiti pažnju na kombiniranje namirnica. vi NE MORATE činiti ništa ili biti “savršeni“, dovoljno je da date sve od sebe i da pri tome uživate. teško da će vas nesavršena kombinacija odvesti na produženi boravak u bolnicu - nije ovdje riječ o presudnim odlukama - riječ je o finesama koje bi vaše zdravlje mogle odvesti na viši stupanj, bez obzira da li ste 40, 80 ili 100% sirovi.

prednost sirovog
dobra vijest za sirovojelce da su granice kod kombiniranja namirnica kod njih nešto mekše nego kod kombiniranja kuhane hrane. to je dobro znati ukoliko volite jesti sirove gurmanske obroke. visoka količina enzima u sirovoj/živoj hrani uveliko potpomaže proces probave, a to ujedno znači da si možete dozvoliti “greške“ (barem u početku). uvijek možete jesti umjereno nešto manje “poželjne“ kombinacije sirove hrane i osjećati se nakon toga sasvim dobro - no, ako pretjerate, gotovo je sigurno da se nećete osjećati toliko sjajno. (uzimanje enzima za pomoć probavi u takvim trenucima može biti od pomoći). postoje mnoge teorije o kombiniranju hrane, a mi ćemo se ovdje pozabaviti samo osnovama, predloškom poželjnog okvira. za optimalnu probavu, pokušajte izbjegavati kombiniranje sirovih orašastih plodova i sjemenki, avokada i sl.(masti) sa voćem (šećerima), ili kombiniranje škrobastog povrća sa bilo kojom od ove dvije skupine.

nit vodilja
ključna preporuka je: odvojite lubenice i dinje te razne tikve od ostalih namirnica. naime, probava ove vrste namirnica je izuzetno brza (oko 20 minuta) pa ih je stoga najbolje jesti zasebno. pa ipak možete kombinirati razne vrste unutar ove vrste namirnica u jednom obroku i to vam neće opteretiti probavu. neki ljudi vole odvajati i različite vrste voća. na primjer, preporuka je izbjegavati kombinacije “kiselog“ voća (citrusi) sa slatkim voćem poput banana; “umjereno kisele“ vrste voća poput šljiva i breskvi mogu se uživati i sa kiselim i sa umjereno kiselim namirnicama.

primjeri “kiselih“ voćki: naranče, ananas, limun, grejp, mandarine
primjeri “umjerno kiselih“ voćki: kajsije, jagode, nektarine, maline, borovnice, mango, jabuke, trešnje, breskve, šljive, kruške, kiwi, grožđe
primjeri slatkog voća: datulje, banane, grožđice, papaja, smokve, grožđe

najlakši način “dobrog“ kombiniranja je monodijeta. jedući samo jednu vrstu namirnica po obroku dok se ne zasitite dobar je način neopterećivanja probave. prakticirajući monodijetu veća je vjerovatnost da ćete početi više cijeniti suptilne okuse i nutrijente pojedinih vrsta namirnica.
idealno, kiselo i umjereno kiselo voće ne bi se trebalo konzumirati unutar 30 minuta s bilo kojom drugom hranom. manje kisela hrana, poput zrelih banana, mogu se kombinirati sa ostalim namirnicama npr. smoothy od banane i kokosa premda se to ne smatra optimalnim.
budite oprezni kada konzumirate voće kao desert jer zaostane za ostalom hranom u probavi i počinje fermentirati. preporuka je jesti voće prije ostalih namirnica. probajte osvijestiti “preklapanje“ u svojim obrocima. nakon što ste pojeli obrok ili ste popili smoothy, ostavite dovoljno vremena tijelu da ih probavi prije nego ponovo posegnete za hranom. u protivnom, ako ste napola probavili ananas, a u međuvremenu pojedete burger od orašastih plodova, preklapaju vam se obroci i “izazivate“ nevolju. idealna praksa bi bila pojesti voćku ili popiti smoothy 30 minuta prije obroka i to na prazan želudac radi bolje apsorbcije, a jesti tek za 30 minuta.
još jedna preporuka je ne miješati razne vrste masnoća unutar jednog obroka - npr. salatu sa maslinama, avokadom i orašastim plodovima. optimalno je kombinirati najviše dvije vrste masnoća unutar jednog obroka. isprobajte i vidjet ćete da će vam probava znatno lakše teći.

kuhane kombinirane katastrofe
ljudi koji se hrane klasičnim kuhanim namirnicama vrlo lako mogu izazvati konflikte namirnica unutar obroka. klasične kombinacije poput hamburgera, sendviča sa sirom, riže sa dhalom ili mesa sa krumpirom prava su probavna minska polja. ovo se u početku može činiti šokantnim. vrlo lako je argumentirati da se ovakve kombinacije sreću diljem svijeta u gotovo svim kultrama. gotovo sigurno nije moguće da su svi u krivu: mora postojati razlog zašto ljudi jedu upravo ovakve kombinacije. pa, razlog postoji, ali svakako nije u skladu sa nutricionističkim postavkama. temelji takve prehrane su ekonomski. recimo u indiji, riža je lako dostupna i jeftina stoga se prosječni obrok sastoji od velike količine riže popraćene nečim jako začinjenim poput dhala. kombinacija bjelančevina i škroba je škakljiv zadatak za probavu jer se te dvije vrste namirnica potpuno drugačine razgrađuju tijekom probave. to će rezultirati usporavanjem probave. osim toga, osjećaj sitosti tako duže traje. prirodan zaključak je da je to dobro gledano sa financijskog stajališta, ali to nema nikakve veze sa zdravstvenim prosperitetom. to ne znači da tvrdimo da je indija na groznom putu zbog lošeg kombiniranja namirnica. to je samo primjer da ukoliko pogledamo dalje od puke financijske isplativosti naše tradicionalne prehrane, možemo doći do boljih zdravstvenih rezultata. kada možemo birati što jesti i kada uporište za naše odluke baziramo na zdravstvenoj, a ne financijskoj dobrobiti, gotovo sigurno nema boljeg načina nego da se educiramo kako kombinirati namirnice i to primjenimo uz visok postotak sirovih namirnica. liječnik prirodnim preparatima dr. john tilden je rekao:“priroda nikada nigdje nije proizvela sendvič!”. za one koji su na prelasku na 100% sirovu hranu, imajte na umu da što je veći dio vašeg obroka sirov, to imate veće pravo činiti “prekršaje“ u kombiniranju hrane. to je dobra vijest ukoliko uživate jesti salate. priprema preljeva za salatu sa vama omiljenim sastojcima (sirovima ili ne), ne samo da će vam učiniti salatu privljačnijom, već će i povrće bogato enzimima pripomoći u probavi nesirovih namirnica.

zaobilaženje pravila
postoje i razlozi zašto netko ne želi kobinirati namirnice po “pravilima“. na primjer, već smo utvrdili da voće i orašasti plodovi ne predstavljaju dobru kombinaciju. ipak, dijabetičari ili ljudi koji se moraju boriti sa nepravilnostima u razini šećera u krvi, usporavaju apsorbciju šećera u krv. oraščići se “petljaju“ u brzu probavu voća tako da dijabetičari, odstupanjem od ovih pravila, mogu imati zdravstvene koristi na način da mogu konzumirati više voća i povećavajući broj namirnica pogodnih za konzumaciju. ostali sirovojelci mogu pribjegavati “lošim“ kombinacijama da bi spriječili silovitu detoksikaciju/čišćenja. sirovojelstvo je visoko pročišćavajuće i što više pribjegavamo monodijeti, to više naginjemo čišćenju. naša tijela uvijek maksimalno rade prema savršenom zdravlju - svaka šansa koju im pružimo da se pročiste, prihvaćaju je “objeručke“. nakon mjeseci i godina jednostavne prehrane, postaje vrlo neugodno pojesti krišku sirove pite jer je organizam postao nesklon trpjeti takve izazove. i dok mnogi ljudi vole “taj čisti osjećaj“ iznutra, drugi još ne žele na taj stupanj. oni još uvijek žele uživati u sirovojelskim gurmanskim gozbama stoga će pribjegavati “zahtjevnijim“ kombinacijama namirnica da se ne bi previše očistili.

zadržite jednostavnost
sve se svodi na ovo: bolje kombinacije namirnica znače bolju probavu i manje fermentacije. to znači efikasnije iskorištavanje nutrijenata i manje otpada u crijevima. vi NE MORATE slijediti niti jedan od ovdje izrečenih prijedloga, ali ćete svakako osjetiti prednosti ako se ipak odlučite na usvajanje jednostavnosti u prehrani. najvažnije je zapamtiti - neka vam vodič bude vaše tijelo. probavni sustavi svih nas vrlo su individualizirani i ono što nekome škodi, drugome ne prestavlja veliki problem za probavu. ukoliko se dvoumite koje su kombinacije poželjne, sjetite se samo ostalih životinja u prirodi i kako one uspijevaju zadržati jednostavnost u prehrani.

najvažnije od svega: UŽIVAJTE :mrgreen:
janca

PostPostao/la Luna dana 01 kol 2008 14:29

Janca, ti si super ženska! slikaslika
janca je napisao/la:nema više pite??? :?
da li to znači da nikada više nećete jesti sirovojelske kolače? ne nužno - to stvarno ovisi samo o vama ;) koliko želite olakšati svome tijelu, koliko želite energije trošiti na probavu?

Prepala si se, ha? Baš sam se nasmijala ovom dijelu :mrgreen: Lijepo je napisan članak: ističe bitno/daje informaciju, bez da te forsira na "sve ili ništa"- ostavlja prostora da sam izabireš kako i koliko ćeš se držati "pravila". :)
Luna
Site Admin

PostPostao/la janca dana 02 kol 2008 11:19

je, jako si dobar članak odabrala za prevod*-:)

za nas početnike u sirovojelstvu, potrebne su takve informacije :-B

od kada sam počela primjenjivati neka jednostavna pravila u kombiniranju (ne kombinaciji banana/ananas npr.), skužila sam da mi zaliha voća dulje traje, a ništa nisam izgubila na okusu. tako da samo treba malo mozak uključiti. ;)

hvala na cvetekima. pogodila si da najviše volim tratinčice =:)
janca

PostPostao/la redji dana 02 kol 2008 11:55

Je ovo su stvarno korisne i zanimljive informacije.
redji

PostPostao/la redji dana 24 kol 2008 22:02

redji

PostPostao/la janca dana 25 kol 2008 12:19

Luna je napisao/la:Prepala si se, ha? Baš sam se nasmijala ovom dijelu :mrgreen: Lijepo je napisan članak: ističe bitno/daje informaciju, bez da te forsira na "sve ili ništa"- ostavlja prostora da sam izabireš kako i koliko ćeš se držati "pravila". :)

tek toliko da se zna, probala sam kombinaciju koja bi se podvela pod teže. u kuharici slikica je ovakva:

slika

moja torta, doduše nije tako izgledala, ali je bila ukusna. ali.....

e, ubilo me. od kad jedem pretežno sirovu hranu, ja još nisam imala potrebe za drijemanjem tijekom dana i uvijek imam energije. nakon ovog deserta ja nisam mogla oči držati otvorene. =))

toliko o pitama i kompliciranim jelima.

od sad ću jako paziti da kombinacije ne budu prežestoke!!! =:)
janca

PostPostao/la Luna dana 25 kol 2008 19:38

janca je napisao/la:e, ubilo me. od kad jedem pretežno sirovu hranu, ja još nisam imala potrebe za drijemanjem tijekom dana i uvijek imam energije. nakon ovog deserta ja nisam mogla oči držati otvorene. =))

To je bio "slatki umor"...ovo na slici zbiljaM izgleda primamljivo :P Od čega je?
Luna
Site Admin

PostPostao/la janca dana 25 kol 2008 22:33

“biskvit“ je mješavina avokada i raznih oraščića, a krema je od voća i indijskih oraščića... “šlag“ je također napravljen od indijskih oraščića.....

kako bilo da bilo, odlučila sam samo raditi “kremu“, dakle ovo crveno. ostalo prepuštam zaboravu i ne sjetila se nikad više kako mi je bilo nakon nje.

mislim da mi je tako zadnji put bilo kad smo išli teti moga muškog za uskrs prije nekoliko godina ter smo sjeli za blagdanski stol oko 9 ujutro, a digli se oko 18. dakle, cijeli dan prejedanja. kad smo stigli doma, prvo sam 30 min bljuvala, a tek onda sam skužila koliko mi je loše. b-(
janca

PostPostao/la Luna dana 16 lis 2008 07:40

O ispravnom kombiniranju sirovih namirnica iz knjige: ŽELIŠ BITI ZDRAV? ZABORAVI KUHANJE, Helmut Wandmaker & objašnjenje slika s početka teme:

BJELANČEVINE
Orašasti plodovi (orasi, bademi, lješnjaci)
Sjemenke (suncokretove, bučine, sezamove)
Mahunarke (grah, grašak, soja)

ŠKROB
Žitarice
Krumpir
Škrobno povrće (mrkva, tikvica, artičoke i sl)

LIŠĆE
Zeleno lisnato povrće

SLATKI PLODOVI
Banana
Smokve
Datulje
Suho voće

KISELI PLODOVI
Agrumi
Ananas
Rajčica
Kiselkaste šljive/ trešnje

POLUKISELI PLODOVI
Jabuke
Kruške
Breskve
Marelice
Grožđe
Mango
Papaja
Slate šljive/ trešnje

POSEBNA SKUPINA
Avokado
Lubenica, dinja

LOŠE KOMBINACIJE

bjelančevine + škrob
slatki plodovi + kiseli plodovi
slatki plodovi + avokado

DOBRE KOMBINACIJE

bjelančevine + lišće
škrob + lišće
slatki plodovi + polukiseli plodovi
polukiseli plodovi + kiseli plodovi
avokado + lišće
avokado + kiseli i polukiseli plodovi

Sve namirnice se mogu miješati s namirnicama unutar skupine (npr. naranča s limunom, orah s bademom i sl) i sa zelenim lišćem. Lubenice (dinje i sl) se preporuča jesti samostalno (zbog visokog udjela vode brzo prolaze kroz želudac).

%%-
Luna
Site Admin

PostPostao/la dačo dana 17 tra 2009 13:21

evo, kako je janca preporučila upravo uživam u kombinaciji lješnjaka i suhih smokava.. =p~
nakon 2 mjeseca sirove hrane već poprilično kužim kaj mi čini dobro a kaj ne. naprimjer suhe šljive su mi prefine ali mi u želucu rade atomsku bombu. nekad si ih priuštim vikendom kad znam da ću večinu dana biti vani. :oops: ;))
nego pital sam se nekaj drugo - s obzirom da kiselo i slatko voće nejdu skup kak to da u više recepata viktorije butenko ima npr i banana i naranča?
moj pretpostavljeni odgovor je da je problem kod kombiniranja hrane u želucu koji je zbunjen s čime da to zalije, a zeleni sok samo prođe kroz želudac direkt u crijeva koja si onda uzimaju sve kaj se nudi.

jel to tak nekak ide? i jel sasvim ok u zelenom soku zmiksat kajjaznam - datulje i limun? :-B
dačo

PostPostao/la eni dana 20 tra 2009 07:40

dačo je napisao/la:jel to tak nekak ide? i jel sasvim ok u zelenom soku zmiksat kajjaznam - datulje i limun? :-B

Dačo, iako već dugo pravim kašaste sokove još nisam otkrila što je dobro, a što nije dobro za miksati zajedno. Npr. skoro mi nigdje nije dobra kombinacija naranči i banana pa to ne radim. U biti mislim da je bolje kada se ne miješa kiselo i slatko. Jabuke i banane u kombinaciji su super (bar meni). Sretno otkrivanje mješavina koje tebi pašu ;)
eni

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.