Nedoumica oko mlijeka

Nije zlato sve što sija

Nedoumica oko mlijeka

PostPostao/la dačo dana 02 ožu 2009 14:26

Bok svima!
Ja sam novi pa imam "nedoumicu" u vezi sirove hrane. Mislim meni nije nedoumica ali me zanima kaj mislite o tome. Živim u malom mjestu i imam dostupnost sirovom (direkt iz vimena) mlijeku. Nekako mi je sasvim prirodno popiti malo toga mlijeka svaki dan.
Vidio sam i neke postove koji govore protiv mlijeka. Nisam siguran ali mislim da se u tim tekstovima prvenstveno misli na obrađeno - pasterizirano, homogenizirano i sterilizirano(!) mlijeko. Ja neznam točno ni šta to sve znači, ali znam da kad u štali pored krave popijem toplo mlijeko koje je izašlo iz vimena prije 30 sekundi se osjećam totalno prirodno i dobro. Znate li koga ko pije sirovo mlijeko iz krave, ili samo ono "ubijeno" iz dućana? Jedan prijatelj mi je jednom reko - samo slušaj svoje srce...
Kaj se tiče tog pasteriziranja možete si pročiti ovo:
http://www.akademijavjecnogproljeca.org ... acija.html
Isto tako nisam nikad bio jako religiozan, iako vjerujem u boga (ne bijelca-muškarca sa sijedom bradom), ali kad sam pročitao "Evanđelje mira" ostao sam totalno paf! Prekrasan tekst. Ko nije nek pročita. E pa Isus tam veli: "Tako jedite uvijek sa trpeze Božje: voće s drveća, zrnevlje i bilje s polja, mlijeko životinja i med pčelinji." Čak preporuča da se mlijeko pije u zimskim mjesecima kad u nekim krajevima nema dosta voća i povrća.
Ja ću i dalje sigurno nastaviti piti svježe sirovo kravlje mlijeko a i jest med, iako sam prešo 100% na sirovo.
S medom je ista stvar. Neznam kako bi ostavio nešto što nam je naša Zemaljska majka takvom savršenošću podarila.
A onda još uzmeš med i rastopiš u još-od-krave toplom mlijeku. Jammmiiii =p~
poZdrav(o)

p.s. normalna temperatura krave je 38.6, a med se ne bi trebao zagrijavati iznad 40. Podudarnost ili.....
dačo

Re: Nedoumica oko mlijeka

PostPostao/la velvet dana 02 ožu 2009 20:04

Dačo, nemas brige ;) Prelazak na sirovo mlijeko u mojim pocetcima sirovojelstva mi je rijesio 2 alergije nakon vise godina patnje. Zdravo je, zdravije od bilo koje kuhane, pasterizirane, rafinirane i toplinski obradjene hrane. Ali nije savrsena sirova hrana. Pio sam ga mjesecima i nemogu reci nista lose o njemu, ali kad sam probao zelene kasaste sokove i sokove od povrca, prestao sam ga piti. Nekada mi se zaleti casa mlijeka tjedno, ali to je nista koliko sam ga prije svakodnevno pio. Prema literaturi koju sam citao dosada i prema osobnom iskustvu, sirovo mlijeko je bomba zdravlja, ali ipak prejaka za ljudski organizam za duze koristenje. Sluzi za jako i naglo dizanje imuniteta kod oslabljenog organizma. Savrseno je neko vrijeme ga koristiti kao prelazak sa teske hrane i navikavanje na ostale prirodne sokove. Mislim da se uz sirovo mlijeko moze biti vrlo dobrog ili cak odlicnog zdravlja, ali nikada toliko dobrog kao na 100% bilju i vocu. Dok sam ga pio, alergije su nestale 80%-90%, i dalje mi je nos bio smrcav po ljetu, stalno je nesto slinilo iz mene, osip se znao pojaviti jako malo na kozi (jedva primjetno). Sada na sokovima od voca i povrca je 100% je sve otislo i nos mi je cist konacno, a sinusi pogotovo.

Na sirovom mlijeku se ne moras bojati nijedne teske bolesti, ali moglo bi biti sitnica sa zdravljem koje mozda netko nece ni primijetiti dok ga se potpuno ne ostavi. Ako si savrseno zdrav, mlijeko ti ne treba. Ali da je fino za piti, jeste. Pogotovo kiselo :mrgreen:
velvet

PostPostao/la Luna dana 03 ožu 2009 21:51

Ne mislim da je prirodno piti mlijeko krave, koze, mačke, svinje, majmuna, slona...ili bilo koje druge životinjske vrste. Mlijeko u sisavaca ima određenu funkciju i sastav prilagođen vrsti kojoj je namjenjeno. Znači, mlijeko se stvara kod ženskih pripadnica sisavaca i služi prehrani dojenčeta, odnosno, brzom rastu i razvoju mladog organizma. Kada dijete/ telić/ mačić itd naraste ili mu se imunološki sustav razvije do određenog stupnja, prestaje sisati, a majčine mliječne žlijezde – prestaju proizvoditi mlijeko. I tu bi negdje priča oko konzumacije i svrhe majčinog mlijeka trebala prestati. No, što radi čovjek? Nastavlja piti mlijeko cijeli život, i to – mlijeko drugih životinjskih vrsta. Ako govorimo o prirodnosti, ne bi li onda bilo prirodnije da ljudi piju ljudsko mlijeko? Ispričavam se na direktnosti, ali, da li bi vam bilo prirodno svakodnevno popiti čašu toplog mlijeka kojeg je (za vas) izdojila vaša partnerica ili prijateljica? Zašto odrasli ljudi ne piju mlijeko svojih ženskih prijateljica, već odlaze u trgovine ili u štalu po kravlje ili kozje? Što mislite, u čemu je fora?
Što se tiče probave mlijeka – nakon faze dojenja, u ljudskom tijelu polako se gubi enzim laktaza koja omogućava njegovu probavu. Udio spomenutog enzima godinama opada sve više i više. Gubitak tog enzima je npr. glavni krivac netolerancije na laktozu (danas prisutne kod popriličnog broja odraslih ljudi). Mlijeko krave svojim sastavom nije prilagođeno probavnom sustavu ili rastu čovjeka (prosjećne težine cca 70 kg), nego rastu goveda (prosjećne težine cca 700 kg). Želim reći – u sebi sadrži prevelike količine masnoća i bjelančevina, neovisno o tome da li je u sirovom ili u pasteriziranom obliku. Uz to, sadrži i jednu vrlo ljepljivu tvar koja se zove kazein, koja se inače vrlo uspješno koristi u industriji ljepila. Čovjek nema enzim potreban za njegovu razgradnju, nego se on ostaje lijepiti po organima i krvnim žilama, stvarajući tako priličnu količinu sluzi (osobito u gornjem dijelu tijela – glava/ sinusi) i jedan je od važnih krivaca za sužavanje krvnih žila (voli se lijepiti po njihovim stjenkama).
Vjerujem da čovjek može probaviti životinjsko mlijeko, kao i životinjsko meso – ima organizam koji je probavnim sustavom prilagođen preživljavanju u svakakvim uvjetima. Vjerujem da mu je mogućnost konzumacije takve hrane dana, za slučaj kada nema ničeg drugog na trpezi. Ali, dok god ima dovoljno bilja i svega što mi treba je u njemu, ja je neću imati potrebu jesti. Konzumirati ga (pogotovo redovito/ svakodnevno), vjerujući da je to zdrava i prirodna navika, po mom mišljenju je - pogrešno.
Btw, Evanđelje mira mi je jedno od najdražih tekstova :)
Luna
Site Admin

PostPostao/la eni dana 04 ožu 2009 07:39

Evo da se kratko uključim u ovu temicu. Prema Güntheru je mlijeko super hrana, pa tko voli neka izvoli. Ja ga ne volim, miris mi je užasan i za mene bi bilo pravo mučenje da ga moram piti.
Med je OK, ako ga ne jedeš non stop, a mislim da ako pijemo dovoljno sokova niti nemamo potrebu za tako slatkim.
eni

PostPostao/la zelika dana 14 ožu 2009 06:48

Pozdravi Daco
Potpuno te kontam kad je mlijeko u pitanju. I ja sam odrastajuci na selu imala priliku da koristim sirovo mlijeko direktno od nasih krava i jedino ga sirovog voljela i pila u definitivno velikim kolicinama...u vrijeme kad sam se hranila po Ginteru pila sam ga i do dvije litre...u to doba sam pila sirovo kozije mlijeko.
Kad sam konacno postala vegetarijanac mislila sam da se mlijeka nikad necu moci odreci i da je meni licno nemoguce i neprirodno biti vegan. Nekoliko godina nakon toga sam i ja sama postala vegan iz cisto etickih razloga. Na pocetku sam vjerovala da je sto se zdravlja tice to jedna super namirnica. Poslije sam imala priliku da procitam u nekoj od sirovnjackih knjiga da je autor te knjige imao/la priliku da vidi krvnu sliku sirovih vegana i sirovih vegetarijanaca (misli se pod mikroskopom) i da je u vegetarijanskoj krvi bilo raznoraznih parazita i cestica nepoznate prirode koji su poticali iz mlijeka. Sad ima logike po meni ali svakom svoje. A slozila bi se sa Lunom kad kaze da mlijeko drugih sisara i nije prirodna nama ljudima. Ja sam dojila svoje klince i bila znatizeljna da vidim kakav je ukus mog mlijeka...nebo i zemlja sa kravljim ili kozijim. Jednostavno omjer hranljivih materija u mlijeku je drugaciji...ljudsko mlijeko je puno sladje...kamilje mlijeko je naprimjer jedno od najmasnijih mlijeka od svih kopnenih sisara (ne sjecam se vise tacno podataka iz literature ali taj procenat je isao i preko dvadeset posto).
I isto jos nesto ...nije li interesantno da su ljudi jedina zivotinjska vrsta koji piju mlijeko i nakon perioda odojcadi.
Prema tome mislim da ti licno nije neophodna namirnica...nece te ubiti naravno i u mnogocemu ce ti pomoci ako je sirovo...ali da li je prirodno ?
Ne vjerujem.
zelika

PostPostao/la ambition dana 25 stu 2009 00:45

Bok svima! stara tema nova budala(mislim na sebe) :))
Kužim za mljeka. meni osobno mljeko nije nikad bilo dobro pogotovo domače na selu sa onom kožom gore a tjerali su nas da pijemo. fuj mi je bilo. Ali, ja sa vremena na vrijeme imam faze kefira, a te faze izgledaju tako da si u jednom momentu kupim 2-3 kefira KREPKO u sloveniji i onda 2 popijem a trečeg dam mačkama.Molim Vaše mišljenje o tom fenomenu.
Drugo, ja malo po malo popijem shake od herbalifea okus vanilija sa sojinim mljekom alpro ili kak se zove (ono iz plodina za 20 kuna), te mi nekada zamiriši isto to sa okusom čokolade i onda ga pijem 4 dana prije spavanja po 2,5 dcl i to je ta litra. onda opet mi to ništa ne zašmeka po mjesec i više?
kako doma imam fine pse, protumačio bih to sa pojavom koju vidim a ta je da i one, ekstra fine gospođe,požderu drek od mačka skupa sa zemljom.ispričavam se na direktnom opisu ali ovu pojavu nemogu uljepšano opisati. pa si razmišljam da kako životinje, tako i ljudima nešto puhne u glavu i oni to pojedu. molim za komentar mog kefira? :)]
ambition

PostPostao/la velvet dana 25 stu 2009 10:47

ambition je napisao/la:molim za komentar mog kefira? :)]

Moj komentar tvog kefira je da procitas cijel post od pocetka, nakon kojeg bi trebao shvatiti sta mlijeko kome znaci i zasto. Doslovno sve u vezi mlijeka je u postovima opisano tj. izvadjeno iz razne literature i iskustva nas na forumu. Nakon citanja napisanog sam sebe pronadji i razmisli jeli mlijeko u redu za tebe, nemoj da ti mi sve moramo komentirati. Zato forum sluzi, da se nesto i nauci, a i tjera te na razmisljanje ;)
velvet

PostPostao/la velvet dana 15 tra 2010 12:54

Zadnjih mjesec dana sam pio kozje sirovo mlijeko, pola litre dnevno. Prestao sam tocno nakon mjesec dana. Dobio sam 2 kg, moze biti od mlijeka, jer nisam mjenjao kilazu dosta dugo. Ovo je jedina namirnica koju sam ubacio extra. Vise ga sigurno necu piti dugo vremena i ne u tako velikim kolicinama. Prestao sam jer htio vidjeti sta ce se dogadjati u tijelu u 30 dana. Nekako mi je i dosadilo moram priznati zbog samog okusa, osjecao sam zasicenje. Skuzio sam da ne jedem neke druge fine stvari poput orasastih plodova, sjemenki ili voca zbog toga sto je kozje mlijeko kompletna hrana ili obrok koji potpuno zasiti. Pije se na prazan zeludac i nakon njega bar 2 sata nista ne treba jesti, pogotovo ne voce. Znam da ga je Walker ponekad koristio i neki drugi prirodnjaci sirove hrane, ali ima jos jedna sitnica koju sam primjetio vezano uz kozje mlijeko. Radio sa 3-4 puta klistir s urinom u tih 30 dana. Skuzio sam da ne mogu cuti ono buckanje tekucine u crijevima prilikom okretanja tijela lijevo-desno i gore-dole u polozaju svijece. Uvlacio sam i izbacivao stomak koliko sam mogao, ali nisam uopce mogao cuti ono buckanje kao uvijek sto bude. Zakljucio sam da mlijeko stvara veliku kolicinu sluzi u crijevima i opcenito zgusnjava materiju unutra. Tako cini svu tekucinu guscom i sluzavijom, pa zbog toga nisam ni osjetio kao da sam ulio litru tekucine u crijeva. Tjedan dana nakon sto sam ga prestao piti, uradio sam klistir s urinom ponovo i cuje se buckanje normalno, nema gustoce niti sluzavosti u crijevima. Tako reci sve normalno i lakse protocno :D :(|) Uglavnom mlijeko zgusnjava stolicu i usporava probavu za rezliku kada ste na 100% sirovoj veganskoj hrani ;)
velvet

PostPostao/la sonar dana 16 tra 2010 07:12

ambition je napisao/la:Drugo, ja malo po malo popijem shake od herbalifea okus vanilija sa sojinim mljekom alpro ili kak se zove (ono iz plodina za 20 kuna), te mi nekada zamiriši isto to sa okusom čokolade

...a recimo da se pročita sastav herbalife proizvoda, pogotovo čokolade...
sonar

PostPostao/la velvet dana 22 tra 2010 09:58

Osobno mislim da se skoro sve znanje i mudrost o sirovoj hrani mogu naci u knjigama na forumu. Walker, Wandmaker, Ehret, Malahov. Uz citanje knjiga navedenih autora se pokrije jako veliko podrucje, no nije ni to nista bez prakse u stvarnom zivotu stvari koje pisu u knjigama.

U vezi sirovog mlijeka cu reci iz iskustva, jer mislim da sam ga se najvise napio od svih na forumu u zadnje dvije godine.

Mlijeko se moze piti, tko hoce naravno. Spada u sirove namirnice, ali je daleko od savrsene hrane. Stvara puno sluzi, nije potpuno probavljivo, usporava probavu i na duge staze nije dobro. Prema onome sto pisu i sto sam ja iskusio, mlijeko je ustvari prejako i prava mala bomba koja dize imunitet iscrpljenog organizma. Dobro ga je piti npr.mjesec dana i zatim prijeci na cistu sirovu vegansku hranu. Kozje mlijeko je puno probavljivije od kravljeg, zato se upravo i ono preporucuje npr.kod Walkera u knjizi, ali ne pod obavezno, nego bas ako moramo piti.

Vrhnje se potpuno drugacije probavlja od mlijeka ili sira, tako da stvara puno manje sluzi. Walker kaze za njega da je ustvari dobra masnoca, ali u manjim kolicinama. On ga je koristio u svojim slatkim receptima =:)

Ayurveda govori da je mlijeko jedina hrana koju jedno bice daje drugom s ljubavlju i u svrhu nastavka zivota. Dakle s te strane moze se i opravdano ga je koristiti.
velvet

PostPostao/la Diana dana 22 tra 2010 15:17

Velvet je rekao:
nego bas ako moramo piti.

- Koje bi to situcije bile?

Velvet je rekao:
usporava probavu

Od nekoliko ljudi sam čula baš suproto,tj. da ih "otvara".
I reci mi, molim Te Vel., što je s parazitima u neprokuhanom mlijeku...odradi li to sirovojelčevo tijelo samo po sebi ili Huldin program.
Diana

PostPostao/la velvet dana 23 tra 2010 05:19

Diana je napisao/la:Velvet je rekao:
nego bas ako moramo piti.

- Koje bi to situcije bile?

One kad nisi jos dovoljno jak da ga se odreknes ;)

Diana je napisao/la:Velvet je rekao:
usporava probavu

Od nekoliko ljudi sam čula baš suproto,tj. da ih "otvara".
I reci mi, molim Te Vel., što je s parazitima u neprokuhanom mlijeku...odradi li to sirovojelčevo tijelo samo po sebi ili Huldin program.

Nemam pojma da ti pravo kazem, nisam se s time zanimao. Pio sam ga dugo i prestao piti. Tijelo sam za to vrijeme i poslije cistio klistiranjem vodom, cajem i na kraju urinom. Cistio jetru maslinovim uljem i limunovim sokom par puta. Paraziti i sve ostale bolesti tj.problemi imaju vise sanse kod ljudi koji se ne hrane sirovom hranom. Ako se redovno klistiras npr.urinom i jedes sirovo, mislim da nemas nikakve brige.
Paraziti u mlijeku su mislim malo prenapuhana tema da izgleda zastrasujuce. Sa svakom hranom unosimo nesto lose u sebe i nema one koja je 100% zdrava i cista. Tako da se ne treba s tim optercivati previse. Mlijeko je sluzavo kao sto sam napisao i daleko je od savrsene hrane. Ali je bolje od bilo koje kuhane hrane i da moram birati, prije bih zivio samo na sirovom mlijeku nego na kuhanoj hrani do kraja zivota. Ako ga bas moras piti, naci cistu i zdravu zivotinju s urednim uvjetima zivljenja.
Npr. Masai ga piju i jedu meso, pa zive preko 100 godina ;)

usporava probavuOd nekoliko ljudi sam čula baš suproto,tj. da ih "otvara".

Vjerujem da ti ljudi nisu na sirovoj hrani dugo vremena i da nisu ocistili organizam dodatno gladovanjem i klistiranjem. Meni konkretno usporava probavu sada kada sam na sirovom vocu i povrcu, ali prije dok sam jeo sve i svasta mi je bas ubrzavalo. Recimo da sam prije od mlijeka dobio "trckavac" do WC-a. A to i nije bas mjerodavan podatak. To ne znaci ubrzana probava, nego signal duboke i velike zatrovanosti tijela, zatvoru, parazitima i slicnim problemima =:)
velvet

PostPostao/la Diana dana 23 tra 2010 23:04

Hvala, Velvet, na iscrpnom odgovoru :x

Od nekoliko ljudi sam čula baš suproto,tj. da ih sirovo mlijeko "otvara".

Vjerujem da ti ljudi nisu na sirovoj hrani dugo vremena i da nisu ocistili organizam dodatno gladovanjem i klistiranjem.

Točno tako.
Diana

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.