Ja sam novi pa imam "nedoumicu" u vezi sirove hrane. Mislim meni nije nedoumica ali me zanima kaj mislite o tome. Živim u malom mjestu i imam dostupnost sirovom (direkt iz vimena) mlijeku. Nekako mi je sasvim prirodno popiti malo toga mlijeka svaki dan.
Vidio sam i neke postove koji govore protiv mlijeka. Nisam siguran ali mislim da se u tim tekstovima prvenstveno misli na obrađeno - pasterizirano, homogenizirano i sterilizirano(!) mlijeko. Ja neznam točno ni šta to sve znači, ali znam da kad u štali pored krave popijem toplo mlijeko koje je izašlo iz vimena prije 30 sekundi se osjećam totalno prirodno i dobro. Znate li koga ko pije sirovo mlijeko iz krave, ili samo ono "ubijeno" iz dućana? Jedan prijatelj mi je jednom reko - samo slušaj svoje srce...
Kaj se tiče tog pasteriziranja možete si pročiti ovo:
http://www.akademijavjecnogproljeca.org ... acija.html
Isto tako nisam nikad bio jako religiozan, iako vjerujem u boga (ne bijelca-muškarca sa sijedom bradom), ali kad sam pročitao "Evanđelje mira" ostao sam totalno paf! Prekrasan tekst. Ko nije nek pročita. E pa Isus tam veli: "Tako jedite uvijek sa trpeze Božje: voće s drveća, zrnevlje i bilje s polja, mlijeko životinja i med pčelinji." Čak preporuča da se mlijeko pije u zimskim mjesecima kad u nekim krajevima nema dosta voća i povrća.
Ja ću i dalje sigurno nastaviti piti svježe sirovo kravlje mlijeko a i jest med, iako sam prešo 100% na sirovo.
S medom je ista stvar. Neznam kako bi ostavio nešto što nam je naša Zemaljska majka takvom savršenošću podarila.
A onda još uzmeš med i rastopiš u još-od-krave toplom mlijeku. Jammmiiii
poZdrav(o)
p.s. normalna temperatura krave je 38.6, a med se ne bi trebao zagrijavati iznad 40. Podudarnost ili.....
Prelazak na sirovo mlijeko u mojim pocetcima sirovojelstva mi je rijesio 2 alergije nakon vise godina patnje. Zdravo je, zdravije od bilo koje kuhane, pasterizirane, rafinirane i toplinski obradjene hrane. Ali nije savrsena sirova hrana. Pio sam ga mjesecima i nemogu reci nista lose o njemu, ali kad sam probao zelene kasaste sokove i sokove od povrca, prestao sam ga piti. Nekada mi se zaleti casa mlijeka tjedno, ali to je nista koliko sam ga prije svakodnevno pio. Prema literaturi koju sam citao dosada i prema osobnom iskustvu, sirovo mlijeko je bomba zdravlja, ali ipak prejaka za ljudski organizam za duze koristenje. Sluzi za jako i naglo dizanje imuniteta kod oslabljenog organizma. Savrseno je neko vrijeme ga koristiti kao prelazak sa teske hrane i navikavanje na ostale prirodne sokove. Mislim da se uz sirovo mlijeko moze biti vrlo dobrog ili cak odlicnog zdravlja, ali nikada toliko dobrog kao na 100% bilju i vocu. Dok sam ga pio, alergije su nestale 80%-90%, i dalje mi je nos bio smrcav po ljetu, stalno je nesto slinilo iz mene, osip se znao pojaviti jako malo na kozi (jedva primjetno). Sada na sokovima od voca i povrca je 100% je sve otislo i nos mi je cist konacno, a sinusi pogotovo.
![La telefon :)]](./images/smilies/100.gif)
Uglavnom mlijeko zgusnjava stolicu i usporava probavu za rezliku kada ste na 100% sirovoj veganskoj hrani