Samoniklo jestivo bilje

Nije zlato sve što sija

Samoniklo jestivo bilje

PostPostao/la Lilith dana 15 svi 2009 07:30

Koliko u svojoj preharni koristite samoniklo jestivo bilje (koprivu, lobodu, pirevinu i sl.)? Da li uopće znate koje su samonikle biljke jestive?
Lilith

Re: Samoniklo jestivo bilje

PostPostao/la eni dana 15 svi 2009 10:02

Upravo čekam da mi loboda još malo naraste pa da imam za fini zeleniš. I prije sam je koristila, naravno kuhanu. Još koristim koprive, a druge biljčice baš i ne znam, to ne bi bilo loše malo istražiti.
Poslije su mi super divlje jagode i kupine, moj se muž nekada zna našaliti-izveo sam ženu na ručak ili večeru. Onda se svi čude kamo me izveo, a on kaže u šumu, tamo ima nešto za jesti.
eni

PostPostao/la Luna dana 18 svi 2009 22:23

Lilith je napisao/la:Koliko u svojoj preharni koristite samoniklo jestivo bilje (koprivu, lobodu, pirevinu i sl.)? Da li uopće znate koje su samonikle biljke jestive?

Vidjela sam na livadama oko vrta da ima dosta koprive i maslačka koji rastu na divlje, ali ih nisam još jela. Ne koristim ih za sada u prehrani, ali bih voljela to promijeniti. Nedostaje mi malo više znanja/ informacija - o vrstama i kako koje izgleda...ne znam ima li uopće kupiti samoniklog bilja po našim tržnicama? Da li netko zna? Gdje ga vi berete koji ga jedete?
Luna
Site Admin

PostPostao/la eni dana 19 svi 2009 13:04

Evo ovako:
od samoniklog bilja jedem koprive (imam ih u vrtu) i lobodu (nju također imam u vrtu). Vlasac i srimuš znamo brati u šumi kada hodamo. Voljela bih isprobati čičak, ali ne znam koje je on.
eni

PostPostao/la salafek dana 19 svi 2009 22:20

na tu temu postoji knjiga - Ljubiša Grlić: Enciklopedija samoniklog jestivog bilja
U knjizi je opisano skoro 400 jestivih biljnih vrsta, jedini nedostatak je možda previsoka cijena.

Počeo sam sa maslačkom i koprivom.Sezona maslačka je prošla, a kopriva mi je u zadnje vrijeme drastično promijenila okus.
Jestivi su sve tri vrste trupuca: veliki, srednji i uski truputac. Jestive su i sijemenke koje se također mogu koristiti za klijanje.
Trantinčica i obični jaglac također su jestivi samo što ih je teško nabrati u većoj količini.

Sada počinje sezona lobode ali ovoj biljci su srodna dva korova koji nisu jestivi,a mogu se prepoznati po neugodnom mirisu koji se razvijaju kad se rastrljaju prstima.To su smrdljiva ili opora loboda i srcolisna loboda. Postoji i grozdasta loboda čije eterično ulje sadrži otrovne supstancije.
salafek

PostPostao/la Luna dana 22 svi 2009 12:38

salafek je napisao/la:Sada počinje sezona lobode ali ovoj biljci su srodna dva korova koji nisu jestivi,a mogu se prepoznati po neugodnom mirisu koji se razvijaju kad se rastrljaju prstima.To su smrdljiva ili opora loboda i srcolisna loboda. Postoji i grozdasta loboda čije eterično ulje sadrži otrovne supstancije.

Moraš stvarno biti dobar poznavatelj samoniklog bilja, da ne ubereš/ pojedeš "krivo". Mene je iz tog razloga malo strah upuštati se u takve avanture dok nisam sigurna što berem i kako bi to trebalo izgledati. Da li ima negdje za kupiti tih jestivih divljih vrsta?
Luna
Site Admin

PostPostao/la Lilith dana 22 svi 2009 13:08

Luna, ja ti znam kupiti na placu na Kvatriću kod bakice koprivu.
Ali neko drugo, samoniklo bilje nisam srela.. na žalost.

Pitanje sam postavila jer smo mi počeli ići u ''šumsku nabavku'', na vodozaštitno područje pored Zeline, gdje smo sigurni da nema zagađivača.
Naberemo koprive, djeteline, trputca, pirevine, preslice, čička, sve je to bilje koje poznajem. Pomogao mi je ovaj forum http://survival.aforumfree.com/ishrana-u-prirodi-f15/samoniklo-jestivo-bilje-t110.htm da se odvažim na berbu u prirodi.
Lilith

PostPostao/la Luna dana 23 svi 2009 15:40

Lilith je napisao/la:http://survival.aforumfree.com/

Forum je odličan! Hvala na linku :)
Lilith je napisao/la:mi smo počeli ići u ''šumsku nabavku'', na vodozaštitno područje pored Zeline, gdje smo sigurni da nema zagađivača. Naberemo koprive, djeteline, trputca, pirevine, preslice, čička...

Predobro! Moram priznati da si me prilično zaintrigirala. Danas sam se baš vozila zagorskim bregima i gledam sve te livade, polja, šume i mislim si - koliko tu negdje hrane ima, zdrave hrane, besplatne hrane, a da mi to ni ne znamo. Bilo je i puuno bazge. Ja ni ne znam kako izgleda sve ovo što si nabrojala :oops: Što radiš onda s tim biljem? Stavljaš u zelene sokove? Kak često idete u šumsku berbu?
Luna
Site Admin

PostPostao/la Lilith dana 25 svi 2009 08:15

Luna je napisao/la: Što radiš onda s tim biljem? Stavljaš u zelene sokove? Kak često idete u šumsku berbu?

Da, bilje koje naberemo koristimo za zelene sokove.
U šumsku nabavku idemo jednom ili dva puta na tjedan.

I da, i mene je inspirirala priroda i to što nam nudi, obilje zdrave i besplatne hrane, ako za ništa drugo onda barem za zelene kašaste sokiće.

=:)
Lilith

PostPostao/la ANČICA dana 04 lip 2009 22:31

ja jako volim tušac/ tušelj mljac, mljac
ANČICA

PostPostao/la Lilith dana 05 lip 2009 08:05

Ančica jel to ovo:
slika
Lilith

PostPostao/la Lilith dana 05 lip 2009 08:07

Jako dobar članak o jestivom korovu, a ima i slike!
http://portal.ludbreg.hr/kolumne/show.asp?kol=72
Lilith

PostPostao/la ANČICA dana 05 lip 2009 08:51

Lilith je napisao/la:Ančica jel to ovo:
slika

da upravo to, ja ga obožavam već godinama od kad sam pročitala u Mindelu koji je taj korov samo nahvalio. suppper zdravi korov!!!!!! cijeli život sam njime okružena, ali smo ga brali samo za zečeve. onda sam ga u Splitu viđala na tržnicama kad su ga prodavali, ali nikad nisam kupila, jer ništa nisam znala. i onda Earl Mindel nahvalio tušac i od tada sam luda za njim. odličan je u salati sa bilo čime, ma ja luda za tušcem.
joj na sirovu zelen meni cure sline ljudi!!!!
a jel idu pome u zeleniše?
jučer me oduševio moj prvi zeleniš!
odlučila sam se slušati svoje tijelo koje traži 3 dana posta na samoj vodi( ujutro odmah 1 i pol litre u se, genijalno, oduševljena sam!!!) a ostale dane na sirovom. slušam sebe,i u velikom sam u miru.znate da su sirojedstvo i post rijetki u kršćanstvu kao i svetost sama! zato sve ove g. posta sam u Crkvi jako osamljena i tek u Međug. ili čitajuć svece susrela bih "iste" sorry ako sam odlutala, ovo govorim jer mogu jesti/ piti zeleniše svako drugi dan.
ANČICA

PostPostao/la Lilith dana 05 lip 2009 09:02

Nisam imala pojma da je taj korov jestiv, znam da smos njim muku mučili u vrtu, jer se teško uništava..
Zaista svaki dan nešto novo naučim!
Fenomenalno!
Lilith

PostPostao/la ANČICA dana 05 lip 2009 09:33

Lilith je napisao/la:Nisam imala pojma da je taj korov jestiv, znam da smos njim muku mučili u vrtu, jer se teško uništava..
Zaista svaki dan nešto novo naučim!
Fenomenalno!

evo o tušnju što je Mindell rekao:
"Čekajte!Nikako ne bacajte taj korov! To je možda baš "superhrana" budućnosti...Tušanj ima blag okus, sličan orahu i hrskav je, te podsjeća na prokulice. Sadrži više omega 3 masnih kiselina nego bilo koja druga biljka koja se do danas proučavala, a prepun je i vitamina E. Na našim otocima suše ga i kisele, pokušat ću ga sušiti,i ja osobno ne volim tvrdu stabljiku, samo lišće i mekanu stabljiku.
ANČICA

PostPostao/la Luna dana 05 lip 2009 10:02

ANČICA je napisao/la:znate da su sirojedstvo i post rijetki u kršćanstvu kao i svetost sama! zato sve ove g. posta sam u Crkvi jako osamljena

slika %%-
Luna
Site Admin

PostPostao/la velvet dana 06 lip 2009 11:23

ANČICA je napisao/la:znate da su sirojedstvo i post rijetki u kršćanstvu kao i svetost sama! zato sve ove g. posta sam u Crkvi jako osamljena

Nazalost je tako u Crkvi, ali ni u samom drustvu nije drugacije :(

Ostaje na nama da koliko-toliko rasirimo nase ideje sirovojedstva i zdravog zivota oko sebe %%-
velvet

PostPostao/la ANČICA dana 06 lip 2009 12:15

:D uživam jer mi idu smajlići!!!! ova gore stranica survivle o preživljavanju me oduševila, jeste vidili što rade, spremaju se na tjedan dana samo s nožem na pusti otok!
Meni je sva tromost nestala, tako bih rado s njima išla. A i znaju svašta, jeste vidili, ne samo o bilju, ma baš su super.Jeste vidili da su mladi listovi stabla lipe jestivi u salati, eto tko ima nek uživa. I nama javi kako je ukusno!
Ima moja prija u Međugorju stablo, ako budem išla sutra ubrat ću i jesti, pa vam javim.i naravno :-h
ANČICA

PostPostao/la ANČICA dana 07 srp 2009 09:30

malo sam poremećena =)) jutros sam u plasteniku ugledala jednu biljku koja mi MORA biti jestiva 100% barem mi TAKO IZGLEDA, ubrala sam je i pojest ću je za ručak u salati.sa srećom mi bilo %%- =:)to inače ne smijete nikad raditi i da vam nije palo na pamet tako postupati i povesti se za mnom :(|) [-x =;
ANČICA

PostPostao/la ANČICA dana 28 ožu 2010 21:17

tu je sada samonikli maslačak, tratinčice, kostriješ, kuke, tj, divlje šparoge, tu su ljubičice i cvijet badema,berite i uživajte ljudi. mljac!
ANČICA

Sljedeća

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.