Greške u sirovojelskoj prehrani

Nije zlato sve što sija

Greške u sirovojelskoj prehrani

PostPostao/la Luna dana 27 sij 2009 15:59

4 sirovojelske pogreške (koje mogu narušiti vaše zdravlje)

(Frederic Patenaude)

Nemojte me shvatiti krivo: hraniti se pretežno sirovom hranom, jedna je od najmoćnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje, ali kao i u svemu, postoje neke greške koje vas mogu dovesti do problema. Ponekad su te greške očigledne, ponekad nisu. Nažalost, do većine njih dolazi zbog kontradiktornih informacija u knjigama različitih autora.
Ovdje su neke od najvećih pogrešaka koje mogu činiti osobe na sirovojelskoj prehrani. Veću listu možete pronaći u mojoj knjizi The Raw Secrets.

1/ PREVIŠE KISELOG VOĆA

Kiselo voće je odlično za zdravlje, ali, postoji određena količina kiseline s kojom se tijelo može nositi. Kada se kiselo voće konzumira u prevelikim količinama, kiselina može oštetiti vašu zubnu caklinu ili uzrokovati neki drugi problem. Viđao sam mnoge ljude na terapiji grejpom, kojima je u samo 7 dana caklina bila omekšala do stupnja da su mogli otkrhnuti svoje zube!
Dakle, što znači previše? To ovisi od osobe do osobe, ali prema mom iskustvu, prilično je lako konzumirati previše kiselog voća. Moja preporuka je da se jede maksimalno 2 velike naranče dnevno ili 1 grejp ili ½ ananasa. Voće koje se ubraja u kiselo u ovom kontekstu je: ananas, limun, naranče, grejp i ostali citrusi. Preporučam da konzumirate citruse u svježe iscjeđenom soku ili u kašastom soku i pripazite da kiselina ne dotiče previše vaše zube (nemojte mućkati sok u ustima!).

2/ PREVIŠE SUŠENOG VOĆA

Konzumiranje sušenog voća na dnevnoj bazi, može uzrokovati dvije vrste problema: probleme s probavom i probleme sa zubima.
Osobe koje jedu sušeno voće sklonije su nadimanju/ plinu/ vjetrovima i mogu imati veću želju/ glad za hranom koju inače nastoje izbjegavati. To se događa iz razloga što sušeno voće ometa probavu u tolikoj mjeri da to završava time da biste pojeli bilo što.
Što se tiče zdravlja zubi, sušeno voće neće učiniti ništa vašoj zubnoj caklini, ali zapinjajući u sitne pukotine vaših zubi, osiguravaju savšenu podlogu za razvoj bakterija i nastanak karijesa.
Nažalost, sirovojelci često konzumiraju previše sušenog voća, što uključuje: grožđice, suhe smokve, sušene marelice i datulje.
Moja preporuka je da izbjegavate konzumaciju sušenog voća na dnevnoj bazi. Jedite sviježe, ne sušeno voće. Sušeno voće bi se smjelo konzumirati samo povremeno – kada ništa drugo nije dostupno kao zamjena ili npr. kada odlazite na put.

3/ PREVIŠE ORAŠASTIH PLODOVA

Kada osoba prelazi na sirovo, sklona je tome da jede više masnoća od preporučenog. Pod tim mislim na: puno avokada, ulja i orašastih plodova.
Ukoliko odlučite jesti puno orašastih plodova, mogli bi se ubrzo pojaviti problemi. Ljudi ne razumiju činjenicu da orašasti plodovi nisu samo prepuni masnoća, nego su i teško probavljivi za većinu ljudi.
Prejedanje orašastim plodovima učiniti će vas umornima i tromima, ali ne samo to. Iako su oni vrlo teški i zasitni, kada jedete previše orašastih plodova, raste vam želja za raznom vrstom hrane i teško ćete pronaći balans u svojoj prehrani.
Generalno pravilo može ovisiti od osobe do osobe, ali moja preporuka je: maksimalno 60 g orašastih plodova dnevno ili 3-4 žlice maslaca od orašastih plodova.

4/ SLUŠANJE POGREŠNIH SAVJETA

Mnogi ljudi sami sebe smatraju stručnjacima i šalju pogrešne savjete masama. Kada sam prvi puta naučio o sirovojelstvu, generalni savjet koji sam dobio od većine autora bilo je: Jedi što god želiš, bitno da je sirovo. Očito, to nije baš dobar plan za uspjeh. Nedavno se savjet promijenio u: Probaj pronaći što funkcionira za tebe. U tom slučaju, eksperti ostavljaju zbunjene čitatelje da sami prolaze tešku bitku učenja i eksperimentiranja.
Dopustite da vam kažem nešto što je potpuno nepotrebno: jesti sirovo je odlično i istina je – ne trebate jesti ni 100% ni 90% sirovog da biste dobili odlične rezultate. Ali ono što zbilja trebate je: dobiti pravu infomaciju. Izbjegavajte savjete onih koji vam samo pokušavaju prodati svoju novu liniju suplemenata.

Izvor
Luna
Site Admin

Re: Greške u sirovojelskoj prehrani

PostPostao/la Luna dana 08 lip 2009 15:25

Izbjegavajuci ove greske, lakse cete postici optimalno zdravlje i energiju :

- koristenje soli i zacina
- jedenje previse avokada ili jedenje avokada svaki dan
- jedenje previse maslaca od orasastih plodova ili sjemenki
- pijenje previse sokova,pogotovo vocnih
- pretjerana zaokupljenost hranom ili precesto razmisljanje o njoj
- jedenje koncentriranih zasladjivaca poput meda ili javorovog sirupa
- jedenje sirovog kakaa - samo zato sto je sirov ne znaci da je manje toksican
- misljenje da pijenje kave,caja i ostalih kofeinskih napitaka nece sabotirati vasu dijetu
- jedenje velikih kolicina klica mahurki ili zitarica
- nedovoljno sna ili spavanje u neprikladno vrijeme
- ne uzimanje u obzir probavu,kombiniranje namirnica i jedenje krivih vrsta namirnica istodobno
- jedenje sirove hrane ali zanemrivanje zubne higijene,ukljucujuci i redovite posjete zubaru
- nedovoljno vjezbe,cak i ako se jede samo sirovo
- jedenje previse citrusnog voca,jedenje previse suhog voca,jedenje datulja svakodnevno
- koristenje ulja svakodnevno
- prejedanje u zelenom lisnatom povrcu
- ne obracanje paznje na znakove tijela vezane uz glad i zeđ

Izvor
Luna
Site Admin

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.