B12

Nije zlato sve što sija

B12

PostPostao/la janca dana 08 srp 2008 07:45

čovječe, kad vidiš samo to tak napisano, zvuči kao šifra nuklearne bombe :lol:

šalu na stranu, kako do njega, a da se ne moraju gutati suplementi?
janca

Re: b 12

PostPostao/la Phoenix dana 08 srp 2008 11:14

tvoj organizam ga "proizvodi" bez problema ako uredno jedes sirovu hranu. ne vjeruj pricicama. to je zadnja crta obrane mesnog i farmaceutskog lobija.
nemoj se uopce opterecivati time.
Zadnja izmjena: Phoenix; 08 srp 2008 15:13; ukupno mijenjano 1 put/a.
Phoenix

PostPostao/la vujča dana 08 srp 2008 11:20

janca je napisao/la:čovječe, kad vidiš samo to tak napisano, zvuči kao šifra nuklearne bombe :lol:

šalu na stranu, kako do njega, a da se ne moraju gutati suplementi?
Nikako, treba uzimati suplemente. Ne slušaj zanesenjake, ljudi se varaju jer se simptomi pomanjkanja javljaju tek nakon 5 godina, ali se situacija onda rapidno pogoršava i pruzročava teška oboljenja i smrt. Naš je prijatelj s drugog foruma već osjetio posljedice jer je godinama bio u zabludi.
vujča

PostPostao/la Phoenix dana 08 srp 2008 12:32

ovdje pricamo o raw prehrani ne o veganskoj klasicnoj kuhanoj. da obolio je jer je jeo klasicnu vegansku prehranu koja nista nije bolja prehrana od bilo koje druge kuhane. a zasto je pravo obolio, o tome bi se jako dalo razglabati. isto tako si mogao dati primjere stotine onih koji zive citav zivot na raw a ne uzimaju nista.
no eto na svakome je da prosudi sam. ali ja ne mogu da ne reagiram na te dezinformacije koje se konstantno sire. ja razumijem da to radi mesojedi (tocnije oni koji proizvode meso, ostali ponavljaju kao papagaji), ali netko tko jede raw i tko se dobro raspitao, ne bi smio raditi tako nesto. u svakom slucaju da ne nastavljamo raspravu, kao sto vidis janca sve ima dvije strane medalje pa tako i ova vjecna rasprava. sto znaci da je odluka samo na tebi ;)
Zadnja izmjena: Phoenix; 08 srp 2008 12:35; ukupno mijenjano 1 put/a.
Phoenix

PostPostao/la stela dana 08 srp 2008 12:34

tvoj organizam ga proizvodi bez problema ako uredno jedes sirovu hranu

mene zanima kako? jel imaše više informacija o tome?
stela

PostPostao/la vujča dana 08 srp 2008 14:36

Phoenix je napisao/la:isto tako si mogao dati primjere stotine onih koji zive citav zivot na raw a ne uzimaju nista.
Koliko mi je poznato, ne postoje takvi.
Phoenix je napisao/la:ostali ponavljaju kao papagaji), ali netko tko jede raw i tko se dobro raspitao, ne bi smio raditi tako nesto.
Nemaš potrebe vrijeđati, ja ne ponavljam kao papagaj. Dobro sam se raspitao i prije nego što sam prešao na vegansku, a kasnije i sirovu prehranu. Negdje si, čini mi se, napisao da si na sirovoj prehrani dvije godine, ne znam jesi li prije toga bio vegan na kuhanoj hrani. Dakle, ne možeš osobnim primjerom poduprijeti to što tvrdiš. Ako pronađeš desetak ljudi na sirovoj prehrani duže od 5 godina koji nisu nikada uzimali nikakve suplemente, povjerovat ću (unatoč znanstvenim istraživanjima koja pokazuju suprotno, ali ne obuhvaćaju ne-znanstvene i rubno-znanstvene čimbenike).

Javio sam se jer bi mi bilo krivo da ostane zapisana samo tvrdnja za koju smatram da nije točna. Ne namjeravam voditi polemike, kao što sam od njih odustao i na Zemljanima. Neka se svatko dobro raspita i učini kako misli da je najbolje.
vujča

PostPostao/la Phoenix dana 08 srp 2008 15:09

da jesam bio sam vegan na kuhanoj hrani 7 godina.
da nema smisla da se nastavljamo, a ono sto sam napisao nije bila uvreda barem ne nesto sto se odnosilo na tebe direkno. nikad nisam imao namjeru nekoga vrijedati pa tako ni sada. pa mi je zao ako je tako ispalo. mogu samo nadopuniti zasto sam ono gore rekao.

evo tu ima jedan tekst o tome pa da se i ovo nade kao informacija da b12 deficit nema direkne veze s veganstvom.

http://www.pamrotella.com/health/b12.html

zasto?
jer u praski ga u biti nitko ne proizvodi direkno pa tako ni zivotinja koju mesojedi jedu. zivotnja ga djelomicno dobije iz kontaminirane hrane jer ga je bakterija stvorila. ista ta bakterija ga proizvodi i u covjeku i u zivotinji pa ga dobijas iz dva izvora. a posto se potrebne kolicine toliko mizerno male i beznacajne ne postoji sansa da ga fulas i ne dobijes dovoljno osim ako imas veci poremecaj (o poremecaju kasnije). cak je dokazano da se jako lose apsorbira iz mesa. ne postoji razlog zbog kojeg bi ga zivotinja pojela na sirovom vocu, povrcu, zelenisu a covjek ne. naravno, te kolicine su automatski manje ako se radi o kuhanom povrcu. btw vecina tablica vitamina koje se mogu naci o povrcu su radene na uzorku kuhane hrane koja je mrtva, bezivotna i beskorisna i nema veze sa pravom stvari koja se stvarno moze naci u povrcu i na povrcu. ista ta termicka obrada ubija taj vitamin kao i svaki drugi. hrani kravu s kuhanom travom pa cemo vidjeti dal ce dobiti b12. normalno da nece. zasto, jer nije prirodno jesti kuhano. i onda fino skuhaj tu kravu i dobili smo nista. ne zove se to bez razloga hrana iz trece ruke. no cak i onda nisi strasno ugrozen osim ako i te manje zalihe koje dobijes ne ubijes npr. cigarama, alkoholom, zracenjem, lijekovima, losim i stresnim nacinom razmisljanja... ili jos gore nekim parazitom. a neka istrazivanja govore da skoro svaki drugi moderni covjek ima neke parazite u sebi. tako da uzimati jedan primjer vegana koji ima manjak je suludno jer na njega mozes naci jos 10 mesojeda s deficitom ili npr. 300 000 amerikanaca godisnje koji umru od debljine. ali ljudima nekako upadne u oci da to optuze jer je rijede i oprecno strujama i uvazenom razmisljanju. jedno vrijeme sto to bili proteini (lol jos uvijek su :) ) a sad je to famozni b12.
Phoenix

PostPostao/la janca dana 08 srp 2008 18:52

ja, inače, mrzim obmane bilo koje vrste. bavim se brndingom i znam što znači nekome mazati oči radi većeg profita, ali sam izuzetno protiv namješatanja rezultata istraživanja osobito ukoliko se tiču zdravlja.

ovo pitanje mi nije jasno, a naletjela sam par puta na njega, a budući da imam obitelj i klince ne bih htjela nešto debelo fulati.

što se suplemenata tiče, proizvodnjom istih se jednako loše utječe na prirodu kao da poklopaš pola krave dnevno i nisam pobornik mrtve, laboratorijske supstance. čak sam pronašla jedno istraživanje koje je trajalo 20 godina u kjem je promatrana veza između pušenja i vitamina a. otkrilo se da pušači rapidno gube vitamin a pa su im liječnici sugerirali da ga uzimaju kao suplement. 20 godina kasnije je utvrđeno da je veća smrtnost među pušačima koji su uzimali suplement vitamina a nego među onima koji nisu prigrlili tu praksu. :cry: pa, sad ti znaj.... :roll:
janca

Re: B12

PostPostao/la Luna dana 08 srp 2008 21:28

Mislim da problem b12 ne treba shvatiti olako. Danas ima jako puno (stranih) raw food siteova koji ističu potrebu za suplementima.
Pristaše Prirodne higijene (sirovojelci), ljudi koji se hrane zdravim prirodnim proizvodima bez termičke obrade ne bi trebali dopunu vitaminima i mineralima. Prirodni je proizvod uvijek potpun, sadrži sve što čovjek i ostale životinje trebaju. Dopuna vitaminima i mineralima nije potrebna ako se ljudi mogu uvijek, 100-postotno hraniti voćem, povrćem i nešto oraha i sjemenki koji su rasli na posve zdravom tlu koje još nije mučeno kemijskim sredstvima za gnojenje, insekticidima i pesticidima. Nažalost, danas ima jako malo takvih proizvoda. Tla sa kojih potječe naša hrana nisu više dovoljno opskrbljena mineralima.

Wandmaker, Prijesna hrana umjesto kuhane: http://www.sirovahrana.com/prijesna%20h ... kuhane.htm
(preporučam čitanje cijele knjige ;) )
Luna
Site Admin

PostPostao/la redji dana 09 srp 2008 19:19

Mislim da u algama ima b12 ako ih bas neko hoce. dulse su odlicne jer se lako jedu sirove. i spirulina
redji

PostPostao/la janca dana 09 srp 2008 19:35

redji je napisao/la:Mislim da u algama ima b12 ako ih bas neko hoce. dulse su odlicne jer se lako jedu sirove. i spirulina

super! hvala na prijedlogu. 'ćem vidim ak' mi paše, pa bum se pasla ko morsko prase :lol: :mrgreen:
janca

PostPostao/la vujča dana 09 srp 2008 22:08

redji je napisao/la:Mislim da u algama ima b12 ako ih bas neko hoce. dulse su odlicne jer se lako jedu sirove. i spirulina
Nažalost ne.

''Promicani izvori B12 za koje se pokazalo kroz direktna ispitivanja vegana da su neodgovarajući, uključuju ljudsku želučanu bakteriju, spirulinu, sušeni nori, ječmene stabljike i većinu morskih trava. Višestruka proučavanja vegana koji jedu sirovu hranu pokazala su da sirova hrana ne pruža posebnu zaštitu.''

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1033
vujča

PostPostao/la ogi dana 10 srp 2008 00:50

Phoenix dana 08 srp 2008 12:14
tvoj organizam ga "proizvodi" bez problema ako uredno jedes sirovu hranu. ne vjeruj pricicama. to je zadnja crta obrane mesnog i farmaceutskog lobija.
nemoj se uopce opterecivati time.

B12 se navodno u izobilju stvara u debelom crijevu od kuda ga ne mozemo apsorbirati
Zasto mislis da sirova hrana omogucuje stvaranje B12 u zelucu ili tankom crijevu?

Postao/la vujča dana 08 srp 2008 12:20
Nikako, treba uzimati suplemente. Ne slušaj zanesenjake, ljudi se varaju jer se simptomi pomanjkanja javljaju tek nakon 5 godina, ali se situacija onda rapidno pogoršava i pruzročava teška oboljenja i smrt. Naš je prijatelj s drugog foruma već osjetio posljedice jer je godinama bio u zabludi.

Suplementi u 99% slucajeva sadrze cijanokobalamin formu B12 vitamina koja nije aktivna za nas organizam
Meni osobno se stanje naglo pogorsalo nakon mjesec dana uzimanja 10ug dnevno
Navodno se neaktivna forma zakvaci za receptore i popuni mjesta tako da ono malo aktivne forme vise nemoze doci do izrazaja

Postao/la redji dana 09 srp 2008 20:19
Mislim da u algama ima b12 ako ih bas neko hoce. dulse su odlicne jer se lako jedu sirove. i spirulina

Postoje studije koje dokazuju da Spirulina i Nori ne povecavaju nivo aktivnog B12
ogi

PostPostao/la vujča dana 10 srp 2008 06:15

ogi je napisao/la:Suplementi u 99% slucajeva sadrze cijanokobalamin formu B12 vitamina koja nije aktivna za nas organizam
Meni osobno se stanje naglo pogorsalo nakon mjesec dana uzimanja 10ug dnevno
Navodno se neaktivna forma zakvaci za receptore i popuni mjesta tako da ono malo aktivne forme vise nemoze doci do izrazaja
Znam, Ogi i žao mi je, no tvoj slučaj je jedan na nekoliko milijuna (kažu statistike), da ne prihvaćaš cijanokobalamin.
vujča

PostPostao/la ogi dana 16 srp 2008 23:04

Sumnjam :o

Mislim da sam tako lose odreagirao na cijanokobalamin zato sto sam imao ful malo aktivnog B12 ;)
ogi

PostPostao/la janca dana 24 srp 2008 19:11

evo i jedne informacije iz engleske na ovu temu:

“provedeno je mnogo studija na ovu temu. uskoro će biti objavljeni i rezultati novijih istraživanja, ali za sada je stanje ovakvo:

nedostatak vitamina B12 može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. ne paničarite! ppotrebne su godine da bi se potrošila zaliha B12 vitamina. prije nego se zabrinete, testirajte se. mnogi dugogodišnji vegana sirovojelci ne pae od deficita tog viramina.

B12 je lako nadomjestiti supstitutima.

ovaj vitamin je često i dugo vremena korišten kao argument protiv vegetarijanstva. činjenica je da od deficita tog vitamina pate i mnogi ljudi koji u svojoj prehrani imaju zastupljene namirnice mliječnog i mesnog porijekla. antibiotici kod prehrane bogate uglavnom namirnicama životinjskog porijekla ometaju prozvodnju bitnih faktora. B12 se mora povezati upravo sa određenim bitnim faktorima da bi mogao biti asimiliran. bilo koji liječnik opće prakse, ako je dovoljno iskren, priznat će da je nedostatak vitamina B12 uobičajen kod ljudi zrelije dobi bez obizra čime se hrane.“
janca

PostPostao/la Luna dana 24 srp 2008 19:14

janca je napisao/la:bilo koji liječnik opće prakse, ako je dovoljno iskren, priznat će da je nedostatak vitamina B12 uobičajen kod ljudi zrelije dobi bez obizra čime se hrane.“

A jel ? Pa, provjerit ćemo jesu li iskreni :mrgreen:
Luna
Site Admin

PostPostao/la redji dana 25 srp 2008 19:53

Evo što sam ja našao:

B12 se prirodno nalazi u prljavštini. U prošlosti je čovjek kupio plodove sa zemlje i nije ih onda prao već ih je takve jeo i tako bi u organizam unosio B12. To ne znači da ne peremo voće koje kupujemo u dućanu, ali ono koje nađemo u prirodi ili iz našeg vrta ne trebamo prati.

Izvor: http://www.markusrothkranz.com/health_tips.html
redji

PostPostao/la vujča dana 25 srp 2008 21:50

redji je napisao/la:Evo što sam ja našao:

B12 se prirodno nalazi u prljavštini. U prošlosti je čovjek kupio plodove sa zemlje i nije ih onda prao već ih je takve jeo i tako bi u organizam unosio B12. To ne znači da ne peremo voće koje kupujemo u dućanu, ali ono koje nađemo u prirodi ili iz našeg vrta ne trebamo prati.

Izvor: http://www.markusrothkranz.com/health_tips.html
Nije problem u unosu nego u nemogućnosti apsorpcije.
vujča

PostPostao/la redji dana 26 srp 2008 07:15

Izvori B12:
- Tempeh (nema učinka-tijelo ga ne apsorbira)
- Nori (štetan učinak ako je sušen, nema učinka ako je sirov)
- Spirulina (vjerovatno štetan (suprotan) učinak)
- Ječmene ili pšenične klice (nema učinka)
- Crijevna bakterija (nema učinka)
- Organsko povrće (nema ili minimalan učinak)
- Gljive (nema ili minimalan učinak)
- Prljavština (mali učinak)

Također primati u divljini imali su razinu B12 preko 220 pmol/l, koji je u nekoliko godina pao na 40 pmol/l kad su se hranili higijenskim biljkama.

To su podaci sa Svjetskog kongresa vegetarijanaca:
http://www.scienzavegetariana.it/rubric ... 12_en.html
redji

Sljedeća

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.