redji je napisao/la:- Organsko povrće (nema ili minimalan učinak)
- Gljive (nema ili minimalan učinak)
- Prljavština (mali učinak)
...jedimo neoprano/ domaće uzgojeno/ organsko voće i povrće

B12 je otkriven tek nakon II. svjetskog rata i još uvijek se o njemu uči/ istražuje. Većina ljudi još uvijek misli da se B12 ne može pronaći u biljnjoj hrani, ali – to je samo zbog toga što tip vitamina B12 koji je prvotno otkriven dolazi iz namirnica životinjskog porijekla. Istina je da, zapravo, postoje 4 forme vitamina B12, a znanstvenici misle da sve forme još nismo ni pronašli. Ta 4 tipa/ forme su: cijanokobalamin, metilkobalamin, hidroksokobalamin i deoksiadenosilkobalamin. Većina biljne hrane (vrsta biljaka) nije nikada bila testirana na većinu formi B12! U Americi je vlada zabranila koristiti rezultate istraživanja drugih zemalja, ali npr. u Velikoj Britaniji možete pronaći B12 izlistan kao sastojak mnogih različitih vrsta voća i povrća, što je dobiveno testiranjem namirnica na više formi B12 vitamina. Amerika dopušta samo prikazivanje B12 kao sastojka kvasca i algi. Prema tim informacijama, kvasac i alge (Spirulina i Chorella) mogu imati više B12 vitamina nego namirnice životinjskog porijekla.
Sve više istraživanja o spomenutom vitaminu pokazuje da do problema ne dolazi zbog nedovoljnog unosa B12 iz hrane, nego zbog toga što ga naša tijela nisu sposobna apsorbirati zbog problema sa IF-om (Intrinsic Factor). Ozbiljna istraživanja vezana uz IF nisu ni počela prije 1960-tih godina, a znanstvenici još uvijek otkrivaju kako naša tijela proizvode (najmanje) dvije različite vrste IF. Ako naše tijelo ne proizvodi dovoljno IF, ne može apsorbirati dovoljno vitamina B12 iz hrane.
Oko 10% svih ljudi iskusiti će simptome B12 deficita u toku svog života, neovisno o tome jedu li meso ili su vegani i neovisno o tome gdje, kako ili kada dobivaju svoj B12!
B-12 iz kukaca
12/21/2007 - 10:15
Imali smo jutros Intervju s V.Boutenko, pa smo je pitali za B12. Odgovorila je da neki sirovojelci imaju nizak, a neki visoki status tog vitamina. Bila je znatiželjna oko te pojave, pa je napravila malo istraživanje na mnogim sirovojelskim obiteljima. Rezultat je bio zanimljiv!
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji imaju deficijent B12, jako dobro peru ono što jedu, dok drugi ne. Obje skupine se hrane organski uzgojenim voćem/ povrćem. Boutenko je željela istraživati dalje pa je odnjela na analizu ono što jedu. Pronašla je sitne zelene kukce, nevidljive golim okom, zaostale na proizvodu zbog NE pranja.Zaključak: ljudi sa normalnim B12 statusom su dobivali svoj B12 iz buba!
Evo još jednog razloga zašto jesti hranu iz organskog uzgoja (s kukcima umjesto pesticida) i naravno, zašto ne "ribati" plodove/ listove previše.
Naravno, Boutenko je rekla kako ne voli o sebi razmišljati kao o osobi koja jede kukce, ali, kada jede neoprano (organsko) voće i osjeti da je nešto "škaklja" u ustima, ona samo razmišlja o dobivanju svog B12. Btw, uključila je kukce u prehrambenu piramidu čimpanzi u svojoj knjizi "Zeleno za zdravlje". Zašto ih ne bi jeli i ljudi?
)

Ja isto znam ne oprati nekad to nešpricano voće/ povrće. I da, i meni je bilo "zanimljivo" kako je Boutenko "lukavo" zaobišla taj zaključak o kukcima. Mislim da ih jede onaj poznati sirovojelac, Woolf (?) Ima čak negdje na netu snimka razgovora (na YouTube mislim) gdje govori o toma (konzumacija kukaca i b12).

to dođe kao zavaravanje protivnika. šalim se, pokušat ću popiti jednu turu pa da vidim kuda će me to odvesti.
Chris je napisao/la:Jedino kako ja mogu pridonjeti ovoj temi jest podsjetiti na jedno svjedočanstvo iz knjige "Zeleno za zdravlje".
Navodno je jednoj ženi od 67 godina falilo B-12 i dobivala ga je injekcijama i putem suplemenata.
Ali joj se razina B-12 normalizirala kad je počela redovito piti zelene kašaste sokove.
Konkretno spominje lobodu i kelj kao osnovu soka sa peršinom, kruškom, mangom i jabukom.

eni je napisao/la:Trebamo li mi stvarno biti zabrinuti zbog toga B12?

Chris je napisao/la:Ali joj se razina B-12 normalizirala kad je počela redovito piti zelene kašaste sokove.
Navodno je Boutenko pokrenula i neko istraživanje u Rusiji o utjecaju redovite konzumacije zelenih kašastih sokova na želučanu kiselinu, odnosno, nivo B12 u tijelu. Nadam se da će (kada istraživanje završi) objaviti rezultate. A do tada....uživajmo u Zelenim izazovima!

janca je napisao/la:on veli da si priušti mrave tu i tamo. odmah sam se sjetila da sam kao klinka gledala u dokumetarcima kako majmuni love mrave na slamku i onda ih poklopaju. nekako mi se niti ne čini toliko loše i čak bih bila spremna kušati tako nešto.

Luna je napisao/la:janca je napisao/la:on veli da si priušti mrave tu i tamo. odmah sam se sjetila da sam kao klinka gledala u dokumetarcima kako majmuni love mrave na slamku i onda ih poklopaju. nekako mi se niti ne čini toliko loše i čak bih bila spremna kušati tako nešto.
Uh, ja ne bi mogla klopati žive mrave...brrrr!!!
ali, kad je u pitanju dobiti potreben nutrijente iz prirodnih ili laboratorijskih uvjeta, hm, ja znam kamo bi moj izbor pao. mravci su mi super, stvarno. ali zdravlje je važnije. molim da se ovo sad krivo ne protumači jer mravca nisam pojela još niti jednog u životu (barem ne na svjesnoj bazi). niti ću sad pohrliti sa vilicom na prvi mravinjak.

Natrag na Pravilna prehrana sirovim
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.