Kuhani sirovojelci ili vegani sa sirom :)

Nije zlato sve što sija

Kuhani sirovojelci ili vegani sa sirom :)

PostPostao/la Luna dana 09 pro 2009 01:39

Kuhani sirovojelci ili vegani sa sirom

Ajoj, joj, joj, jooooj!

Stvarno nisam predugo pisala, ali molim (i opet) za razumijevanje. Svo ono vrijeme što ne pišem, trudim se educirati tako da kad pišem, ne pišem bedastoće.

Ne znam koliko pratite sirovojedsku svjetsku zajednicu, ali u proteklih mjesec dana su se dogodili jaki potresi u nekih stupova nositelja tog društva. Naime, prošloga su mjeseca Victoria Boutenko i Paul Nison priznali da nisu više 100% sirovi, a niti 100% vegani!!!

Kakvu je to samo buru izazvalo u sirovojedskom društvu SAD-a!

Budući da se male nacije vole rukovoditi za uspjesima (i pogreškama) velikih, uzela sam te činjenice kao pretpostavke za poduzimanje mog vlastitog istraživanja na tom području. I, red je prezentirati rezulatate što ću i učiniti u slijedećim redcima.

Dakle, Paul Nison je izjavio da se popio nekoliko šalica svježeg kozjeg mlijeka nakon 15 godina sirovojedskog veganstva. Victoria Boutenko je u intervjuu priznala da nekoliko puta mjesečno konzumira špinat ili stabljike kelja kuhane na pari. I – BUM!!! Sirovojedska Amerika je poludjela! Ipak, razmislite, da li ih osuđivati? Ja ih neću osuđivati. Budući da mi se i samoj znalo dogoditi da me ljudi čudno gledaju kada im govorim o svom načinu prehrane, budući da mi se znalo dogoditi da me zagriženi vegani sirovojedci osuđuju zbog slobodnijeg svjetonazora, ja ću ostati vjerna sebi i pružiti podršku ljudima koji su odlučili reći što rade, i to sasvim iskreno.

Moramo zapamtiti, ma koliko zlatan put bio do zdravlja, netko je možda više osoba za srebro, netko za dijamante, netko za običan puteljak u travi. Vjerujem da je bit potrage za zdravljem CIJELO VRIJEME SE OSJEĆATI DOBRO. Ni manje ni više. Smisao traženja, u svakom smislu, jest rast. Rast je moguć samo ako držimo većinu svojih opcija (ako ne i sve) otvorenim.

Danas sam odgledala interview Paula Nisona sa dr. Akarya koja je ustvdila da je mnogo više puta srela sretne ljude među onima koji su polako gradili svoje sirovojedstvo dajući si vremena i osluškujući svoje tijelo, nego među 100% sirovojedcima koji su sami sebi bili teret, a niti prema drugima nisu bili blaži. Činiti religiju od svakodnevne stvari poput prehrane, istinski je previše. Iako se često kaže “u zdravom tijelu zdrav duh“, ja bih bila sklona to prafrazirati u misao da bez zdravog duha ne možete očekivati niti zdravo tijelo.

Priče o cjelogodišnjoj vjernosti sirovojedskom načinu života bitno je lakša tijekom toplijeg dijela godine ili u podneblju koje ne poznaje klasični zimski period, poput tropa. Poteškoće oko održavanja topline ili zdrave tjelesne težine, potežu pitanja koja rijetko nalaze iskrene odgovore među mnogim sirovojedcima. No, često se u zamahu evangelizacije neprosvjetljenog naroda koji gaca u močvarama procesuirane hrane, bogate umetnim bojama i konzervansima, zaboravlja pristupiti zdravlju trezveno i iskreno.

Paul Nison i mnogi sirovojedci u SAD-u govore kako se cijela istina o pravilnoj prehrani može pronaći u Bibliji. U tom je djelu navedeno da je meso kao prehrambeni proizvod dozvoljeno tek tijekom velikog potopa i trebalo je ostati kao hrana koja se primjenjuje tek u svrhu preživljavanja. U svim ostalim slučajevima navodi se da je idealna prehrana za ljude svježe, organsko i zrelo voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke. To su postulati na kojima je stasao higijeničarski pokret kao najradikalniji pogled na sirovojedsku prehranu.

Međutim…..Glavno mjerilo zdravlja i kvalitete života jest dugovječnost postignuta prirodnim putem. Bez medikamenata. Prema jyotishu, astrološkom segmentu drevnih indijskih spisa Veda, ljudski vijek se računa na 120 godina. Vjerujem da bi svakome bila čast doživjeti te godine.

Dr. Stanley Bass i dr. Gian Cursio vodili su prijepisku iz koje je vidljivo da se u slučaju slijepog pridržavanja higijeničarskih pravila mogu javiti deformacije u zdravlju poput zadržavanja tekućine u tijelu, deformacije u razvoju kostura, kratkovidnost te neke druge deformacije. Te deformacije počele su se manifestirati u trećoj generaciji obitelji koja je upražnjavala prehranu prema strogo higijeničarskim principima. Ova dvojica autoriteta su raspravljali da li slati svoja izvješća dr. Sheldonu jer nisu vjerovali da li će Sheldon odlučiti objaviti njihove spoznaje jer su se u nekim točkama kosile sa njegovim teorijama. Svi autoriteti su skloni prilagođavati rezultate s terena tako da se poklapaju s njihovim mišljenjem. (Nemojmo se zavaravati da je to osobina samo zločeste farmaceutske industrije i korumpiranih političara) No, da se vratim nalazima s terena. Ozbiljno pomanjkanje vitamina B12 uzrokovalo je niz poremećaja genetskog koda kji su se mogli ispraviti uvođenjem pojedinih namirnia u prehranu. No, nije samo to u pitanju. Nastali defekti pokazali su značajna poboljšanja uvođenjem kaše od salate, sirovog mlijeka i žutanjaka organskih jaja. Hm, čini se da u prirodi ne postoje zdravi vegani…

Molim sve koji misle drugačije da ne oštre odmah koplja i bacaju vježbanje na moju stranu. ;-)

Obradimo korak po korak nove spoznaje. Čini se da Vitorija Boutenko nije otkrila zeleniše kako se često može isčitati iz njezinih knjiga. Već oko 30-tih godina prošloga stoljeća postojao je koncept konzumacije zelenog lisnatog povrća u kombinaciji s voćem ili povrćem poput rajčica, paprika i sl. To i nije ono što sam htjela naglasiti, ali je zgodno za primjetiti. Smanjenjem udjela voća, osobito citrusa u prehrani je dovelo do značajnog poboljšanja zdravlja ukoliko su se tome dodale kaše od zelenila. dr. Bass i dr. Cursio otkrili su da se iskoristivost hranjivih nutrijenata povećava 5 puta u odnosu na klasično pripravljenu i konzumiranu salatu od istih sastojaka.

Sirovo mlijeko i žumanjak organskih jaja uvode se da bi se rekonstruirala crijevna flora te dodali nutrijenti čiji je nedostatak uzrokovao nemogućnost pravilne apsorpcije nutrijenata u crijevima.

Sve u svemu, ove se činjenice rijetko nalaze u sirovojedskoj literaturi. No, sve se češće javlja glas razuma koji govori ne treba biti isključiv i da treba osluškivati potrebe vlastitog tijela te mu pomagati na putu ka super zdravlju.

Na svojim sam radionicama često znala šokirati polaznike kada sam rekla da ne inzistiram na povrću “isprane duše“ jer postoje mikroorganizmi na svakoj biljci koji predstavljaju nutrijente životinjskog porijekla. Isperite zemlju, ali ne i sve vrijedno sa biljaka koje koristite u prehrani.

Osim toga, tijeko hladnijih mjeseci, manji je stres organizmu pojesti povrće kuhano na pari nego se trpati kilama orašastih plodova i osjećati težinu u trbuhu. Ili, ako mene pitate, mmmmmm, baš je prekrasno popiti fini topli čaj od kamilice ili šipka!

Kako bilo da bilo, svakome od nas se put do zdravlja može razlikovati u nijansama, ali se pokazuje veliki napredak kada usvojimo većinski sirovu prehranu. Ne zaboravite da je jedna od najbitnijih komponenti prehrane zadovoljstvo s kojim pripremate i konzumirate obroke. Hrana pripremljena u stresu ili sa srdžbom, mržnjom, pritiskom činit će vam više štete nego koristi.

Upravo u vrijeme kada je sve oko nas nešto tamnije (i po pitanju satnice, ali i sveukupne situacije), budite dobri prema sebi. Jer u vašem životnom filmu, vi ste jedini glavni lik!!!

Izvor
Luna
Site Admin

Re: Kuhani sirovojelci ili vegani sa sirom :)

PostPostao/la velvet dana 09 pro 2009 09:23

Mos mislit, pojeli malo kuhanog povrca na pari. Pa sta ?
Nisu se prejeli, pa otrovali hranom. Takva mala kolicina ni ne moze nastetiti organizmu koji je dugo na sirovoj hrani.
Ponekad i ja probam malo tog povrca na pari sto zena kuha. Ali uvijek me vise privlace sirove stvari, na koje mi doslovno cure sline i koje su mi ukusnije za jesti. Treba samo proci vremena da se okusi i navike promjene =:)
velvet

PostPostao/la Marijanči dana 09 pro 2009 18:12

slažem se sa tim da se ne smije od prehrane stvarati religija

i neš ti , malo špinata kuhanog, šta ima veze
Marijanči

PostPostao/la Suzette dana 10 pro 2009 11:56

ja sam u vrijeme obilja voća i povrća bila 100% sirova,
međutim sada kako je postalo hladnije, moj dnevni ritam hranjenja je sljedeći:
- ujutro samo voće do 12
- poslije 12 h pojedem šaku orašastih plodova
- kad dođem doma napravim ručak tako što ili kuham povrće na pari 5 minuta(batat, krumpir, zeleno lisnato, mrkvu, karfiol, brokulu itd.), ili napravim brzu juhu od povrća (luk, mrkvica, karfiol, brokula, batat, buča, blitva itd.)
ili napravim salatu od kupusa ili drugog zelenog lisnatog.
Meso ne jedem već 3,5 mjeseca i ne namjeravam.
MENI TAKO ODGOVARA!
Na proljeće, ljeto i jesen vjerujem da ću opet biti skoro 100% sirova.
POVREMENO probam nešto od klasične kuhinje (mliječno, kolač ili slično), ali to je ZAISTA povremeno.
Velika je razlika u ovom STALNO i POVREMENO.
Suzette

PostPostao/la velvet dana 10 pro 2009 14:41

Ovaj problem sa vitamin B12 je prozvakan xxxxx puta. Tako da se cudim Marijani da se hvata neke slamcice da opravda koristenje kuhane hrane u malim kolicinama. Protiv toga nemam nista, ali me smetaju studije koje govore protiv sirove hrane. Ako jos znamo da ljudi zive zdravo do dobi preko 100 godina na sirovoj hrani bez zdravstvenih problema. Dosta literature u zadnjih 1xx godina govori o tome da se B12 i jos dosta vitamina i minerala upijaju u debelom crijevu. Dakle tek tamo, ne u zeludcu ili tankom crijevu. Dakle tko ima zdravu bakterijsku sredinu u crijevima moze upiti i dobiti B12 vitamin, kao i hrpu ostalih elemenata. Tko se hrani nezdravo, to se kod njega ne dogadja, nego upravo suprotno (Disbakterioza), pa i nije moguce dobivanje B12 vitamina. Vecina ljudi koji imaju problem nedostatka vitamina B12 su svezderi i mesojedi, a u puno manjem postotku vegani, vegetarijanci ili sirovojedi. Posto svaka bolest tijela pocinje iz debelog crijeva, njega treba cistiti klistirima i promijeniti prehranu na sirovu biljnu ili umjerenu vegetarijansku, da se ne bi opet zacepilo i dolazilo do zatvora. Onda sigurno nece biti problema, jer je glavni problem zagadjeno crijevo. Danasnje studije su nepotpune i ne moze se saznati na kojoj prehrani konkretno su ti ljudi bili, kada su pili tekucinu, kakve navike imaju kod jela i pica, te opcenito zivotne navike. To sve jako varira od osobe do osobe i moze se desiti da jedna osoba jede sirovo i potpuno je zdrava, a druga izgleda premrsavo i bolesno. Ona prva zdrava se redovno klistira i gladuje 1 tjedno, a druga to ne radi, nego bezveze trpa sirovu hranu u sebe, a hvali se okolo kako se hrani zdravo, a ustvari je bolesna i organizam je u kolapsu. Hranu treba znati kombinirati i konzumirati, treba cistit organizam na vise nivoa da bi mu se omogucio savrsen rad bez opterecenja i potpuno iskoristavanje unesene hrane. To nije neka velika nauka, tko god je duze u ovome, radi to bez problema.

Dakle Marijana, napisi ljudima na blogu neka ociste organizam, pocevsi od debelog crijeva, jetre, bubrega. Metoda ima malo more. Kada to obave, sve ce se samo dalje poceti cistiti samo uz sirovu hranu. Onda nece morati jesti zivotinjske proizvode i mrtvu hranu da bi dobili zivi B12 vitamin i ostale elemente. Sirova hrana je mocna, ali nije svemocna. Potrebne su neke metode ciscenja da joj pomognu, to se pokazalo kako kod mene, tako i kod ostalih ^:)^
velvet

PostPostao/la Marijanči dana 10 pro 2009 22:40

ti ne uzimaš B12?

gledala sam neku modnu emsiju i ženska se fali kako je ona 'raw', a smiksa: osušene alge, osušenu pšenicu, vodu i još neki osušeni prah
mislim da sama definicija 'nije kuhano preko 50°C' nije sama po sebi dovoljna
ženska ne izgleda zdravo, kčer od V. Botuenko izgleda zdravo, ali ova ne

naletjela sam na neki članak (preko posla pa nisam mogla prebaciti link tu) , kako kvaščeve gljivice tj. kruh sa kvascem je među prvima odgovoran za ubijanje bakterija koje imaju sposobnost proizvoditi B12
B12 nema u prirodi ka npr. selena i sl. on je proizvod bakterija,
pencilin je gljivica 'penicillium chrysogenum'
možda postoji veza : da gljivice ubijaju bakterije

na kraju krajeva biljojedi imaju te bakterije, dakle sposobne su opstati u domaćinu bez kobnih posljedica
Marijanči

PostPostao/la Luna dana 11 vel 2010 14:05

Luna
Site Admin

PostPostao/la ambition dana 15 vel 2010 19:31

ja isto jedem kuhano, ali ne prekuhano, ali samo jedan obrok dnevno, ajmo ga nazvati ručak koji je između 15 i 18 sati, kako kad ali uvjek je
jednostavno ne izdržim na sirovoj prehrani.
Evo primjera, danas sam pojeo porciju palente sa nasjeckanom rukolom a unutra je bilo maslinovog ulja i ribanog parmezana, neki dan sam jeo škampe na buzaru uz koje mi je godila i čaša vina pa sam popio dvije.
uglavnom sve što je kuhano gledam da se brzo pripremi, da je što jednostavnije i prirodnije. mišljenja sam da mi je ova prehrana, 5 obroka od toga 4 sirova potpuno promjenila zdravlje.a tek kako super izgledam!to mi i drugi kažu.još moram priznati da popijem po 2 čaja dnevno, menta, stolisnik ili kamilicu, ponekad zeleni ili onaj narodni. danas sam ujutro popio i duži espreso bez ičega. i niš mi nije bilo loše.počeo sam iskreno osluškivati poruke i želje tijela te ako ono nešto hoče ja mu to dam.več par dana me naprimjer rajcala slatka želja za pivom, kupio sam jednu limenku beksa i možda ju sutra popijem a možda prekosutra.
i dalje dragim prijateljima pričam o ovom forumu i ljudi kažu da čitaju i uče, te npr, kada me je prijateljica obavijestila da zahvaljujuči meni pa vama više ne doručkuje kavu, cigaretu kokakolu i kroasan nego juicanu mrkvu ciklu, potom ananas ili bananu, pa užina salate, imam osječaj da sam puno napravio, zar ne? ;)
ambition

PostPostao/la Luna dana 15 vel 2010 20:25

ambition je napisao/la:npr, kada me je prijateljica obavijestila da zahvaljujuči meni pa vama više ne doručkuje kavu, cigaretu kokakolu i kroasan nego juicanu mrkvu ciklu, potom ananas ili bananu, pa užina salate, imam osječaj da sam puno napravio, zar ne? ;)

Mislim da definitivno jesi ;) Samo, teško se odreći starih navika, treba postojati jaka motivacija. Ljudi lako malo pređu na sokove/ voće, pa se onda brzo (ili nakon nekog vremena) vrate na staro. Držimo fige da tvoja prijateljica zadrži kontinuitet nove zdrave navike ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la ambition dana 16 vel 2010 19:00

Luna vidim da znaš kako ide, oni se dive našem izgledu pa nas onda imitiraju pa se vrate na staro ofucaju se podebljaju itd no nemogu ja biti policajac i paziti npr moju prijateljicu, rekao sam joj tajnu a na njoj je da izabere, zar ne?
ambition

PostPostao/la velvet dana 12 ožu 2010 14:18

Evo upravo sam pricao s kolegom koji sirovu hranu i zdravlje proucava preko 25 godina. Cuo sam nesto zanimljivo pa rekoh da podijelim s vama =:)

Kaze da se "normalne" kolicine odredjenih elemenata (zeljezo, kalcij, B-12.....) u krvi odredjuju prema ljudima koji se obicno hrane, dakle jedu sve. Smatra da to ne moze biti niti nije mjerilo za ljude koji se sirovo hrane. Unosom drugacije hrane, cijeli organizam drugacije radi i drugacije se trosi, stoga ima drugaciju krv i razlicite kolicine odredjenih elemenata. Poznajuci metode suvremene medicine, znamo da nisu upoznati s radom organizma i zdravlju na sirovoj hrani. Cak sto vise, zatvaraju oci i negiraju sve sto je jednostavno i dolazi iz prirode =:)

Ne kazem da nema ljudi kojima nekih elemenata nedostaje u tijelu, ali za to moze biti dosta razloga.

Dakle, jeli moguce da je u stvari problem u brojkama koje pisu na testu, umjesto nekog pravog fizickog i psihickog nedostatka ?

Vecina ovih ljudi na internetu spominje samo testove koji su podbacili brojkama, pa su onda uveli neke kuhane obroke i sirovo kozje mlijeko u prehranu da bi nadopunili te elemente. Jesu li se stvarno osjecali lose, to bas i nekazu ?

Treba li postojati zapravo neki drugi "normativ" elemenata u krvi za nas sirovnjake, a mozda i za kuhane vegane i vegetarijance ? Dakle za sve one koji odstupaju od "normalne" hrane ?

Sta vi mislite ? :-?
velvet

PostPostao/la zelika dana 12 ožu 2010 15:33

ah velvet....tacno u metu si pogodio (tj i ti i taj tvoj prijatelj)
ja se odavno ne sekiram ako po necemu ne potpadam u vecinu...ionako sam po mnogo cemu drugacija
moje rezonovanje je da su svi ti standardi u stvari napravljeni proucavajuci vecinsku grupu a to su mesojedi i to kuvani mesojedi
sad ako jedan mesojed ima recimo B12 na nekoj razini na kojoj ja nisam ne znaci da sam ja u nedostatku tog vitamina
znaci da se ja hranim sa hranom u kojoj ga manje ima i da onaj nivo koji imam u krvi je u stvari potpuno normalan i potpuno ok za moj efunkcionisanje
ovo pominjem o ovom vitaminu jer ga ja imam tek malo ispod granice...i nisam se uopste uzbudjivala niti mi je palo na pamet da ga nadoknadjujem
osjecam se ok i to mi je dovoljno
isto tako i za gvozdje i proteine i ostalo
kad me pitaju odakle dobijam proteine....ko to kaze da ih toliko trebam...samo zato sto vecina populacije u bogatim zemljama se ubi od njih ne znaci da su mi zaista toliko potrebni
a ovo da organizam funkcionise drugacije se definitivno slazem....zato se i osjecamo odmornije i bolje na sirovom nego na kuvanom
bravo za rezonovanje
zelika

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.