Lista (ne) sirovojelskih namirnica

Nije zlato sve što sija

Re: Lista (ne) sirovojelskih namirnica

PostPostao/la velvet dana 13 kol 2009 09:50

Pantera Nera je napisao/la:jesu li sirovi suhi začini na koje nailazim u trgovini, kao npr Mediteranska mješavina ili vlasac ili origano itd...?!

Zacini jesu najbolji oni iz svoje basce, ali ja koristim i one kupljene u bocicama. Ne koristim ih previse u prehrani, samo kad ih stavljam u namaz i kada pravim krekere.

Kakao je gorak kada je sirov, a kada ga se tvornicki obradi on postaje ukusniji. To je normalno, ali ovaj sirovi je isto super za jesti u kombinaciji s bananama, suhim vocem i medom u raznim kasama. Provjereno ^:)^

Ne vjeruj previse Wikipediji i ostalim komercijalnim glasilima sto pisu o sirovoj hrani. To ti je kao i podatak da sluzbena medicinska znanost nezna kako nastaje rak, secerna bolest, alergije i sve ostale teske bolesti. Za vecinu su to nepoznanice i neistrazena podrucja, kao i sirova hrana.
Sve sto trebas znati, mislim da 99,99% mozes naci na ovome forumu i knjigama koje imamo na 4shared pod literaturom.
slika slika slika slika slika
velvet

PostPostao/la Luna dana 11 lis 2009 19:36

O indijskom orahu:

Između vanjske i unutrašnje ljuske je gusto, otrovno ulje koldkardol, zbog kojeg se orah mora prvo dobro očistiti pa se zatim ispeče ili skuha da bi se toksin uklonio i da bi bio spreman za jelo (naravno, u prodaju stiže već tako pripremljen).

http://www.dayline.info/index.php?optio ... Itemid=195

Između vanjske i unutrašnje ljuske indijskog oraha se nalazi toksična smola. Ako se ljuska ne otvori na ispravan način, toksična smola može doći do ploda/ oraha. Većina proizvođača obrađuje ljusku na visokim temperaturama. Međutim, određeni proizvođači u Indoneziji koriste se specijalnom tehnikom, koristeći specijalan alat (bez upotrebe ikakve topline) da bi otvorili ljusku, bez da toksična smola dodiruje orah. Pravi sirovi indijski orasi su mnogo slađi, ukusniji i hranjiviji od kuhane verzije. Postoji samo nekoliko proizvođača/ mjesta na kojima se mogu kupiti zbilja sirovi indijski orasi.

http://www.living-foods.com/articles/rawcashew.html

Božavam raditi namaze i kreme od indijskih oraha slika
Luna
Site Admin

PostPostao/la stela dana 12 stu 2009 17:16

što je Nutritional Yeast, jel to sirovo ili nije? da li ima za kupiti kod nas?
thanks.
stela

PostPostao/la zelika dana 13 stu 2009 04:00

to ti je odgorceni pivski kvasac
nije sirov jer je dezaktivisan uz pomoc visokih tempertaura
dobar je izvor vitamina b kopmleksa
ja ga volim posuti po salati kao zacin
daje malo onu aromu koja vuce na sir
zelika

PostPostao/la stela dana 13 stu 2009 09:43

znači nije sirov.
čini mi se da sam to jednom bila kupila, jel je nekako kremaste boje i u ljuskicama?
stela

PostPostao/la stela dana 13 stu 2009 09:56

a maple syrup???
stela

PostPostao/la Luna dana 13 stu 2009 12:22

stela je napisao/la:a maple syrup???

Javorov sirup. Btw: Riječnik on line ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la zelika dana 13 stu 2009 18:23

Ni on nije sirov...(ako je to bilo pitanje)
u rano proljece kad tek pocnu sokovi da se pokrecu(idealno je da noci budu hladnije a dani prijatnijih temperatura-to je obicno sredinom aprila) buse se rupe u deblima javora i sok se skuplja u kante ili u sistem cijevi (kojim su javorove sume isprepletane...kad je u pitanju moderna tehnologija) i onda se na jako laganoj vatri kuva i dovodi do konzistencije sirupa...pri tom dobija svoju karakretisticnu cilibarnu boju i aromu....takodje je bitno da su posude u kojim se isparava visak vode velike povrsine....
citava nauka od toga
ja zivim u zemlji maple-a i sirupa i licno ga obozavam....ali nije sirov
ali nije sirov
zelika

PostPostao/la sussie dana 06 sij 2010 13:11

je li prihvatljivo jesti samljevenu žitaricu koja je naravno sirovo samljevena? nije li to zapravo brašno ili nekakva "predfaza" brašna?
probala sam i žitarice na ovaj način ali su mi bile malo pretvrde iako ukusne. možda ih nisam dovoljno topila u vodi pa ću opet pokušati

http://video.google.com/videoplay?docid ... 0223043394
sussie

PostPostao/la Luna dana 28 vel 2010 10:43

Jedine vrste grahorica koje su prilagođene sirovoj prehrani (namočene i isklijane) su:

Azuki grah
Mungo grah
Slanutak
Leća (sve vrste)

Sve ostale vrste grahorica su toksične u sirovom stanju.

http://www.rawfoodsupport.com/read.php?4,24008
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html

Ima li netko ovdje tko jede sirove/ klijane grahorice?
Luna
Site Admin

PostPostao/la mrkva dana 07 tra 2010 09:21

mene zanima dali pahuljice i mekinje kojih ima svih vrsta spadaju pod sirovo?
mrkva

PostPostao/la velvet dana 07 tra 2010 11:05

Psenicne mekinje previse nadrazuju-rezu stijenke crijeva, pa bez obzira koliko pomagale dobroj probavi, ipak ih treba izbjegavati. Tijelo ih se sto prije zeli rijesiti, pa ih brzo izbacuje van kroz probavni trakt, a mi mislimo da nam je probava bolja.

Pahuljice koje se prave od zitarica, koje nisu dobra hrana za covjeka. One su definitivno najgore od svega, cak i od mesa i umjetnih secera. O tome je dosta pisu Walker, Wandmaker i Malahov. Klice su jedini oblik zitarica koje se smiju jesti.

Mozda cak nisu ni sirove, bar ove iz trgovine. Tko zna kojim procesom se dobivaju ;)
velvet

PostPostao/la mrkva dana 08 tra 2010 08:55

imam doma zobene pa ću si ih iskoristiti u kozmetičke svrhe! thanx!
mrkva

PostPostao/la lava dana 16 svi 2010 12:00

Da li je umeboshi ocat sirova namirnica? Fantastičan mi je u salatama i ne bih ga se rado odrekla. Koliko ja znam, on je nusprodukt pri kiseljenju umeboshi šljive morskom soli.
Još jedno pitanje, kako se radi cous cous? znam da je to lomljena pšenica ali me zanima je li se to radi pri visokim temperaturama. Žitarice mi je, za sada najteže izbaciti. Klice quinoe dodajem salatama, a smeđu rižu ću probati klijati za kruh...
lava

PostPostao/la velvet dana 16 svi 2010 17:42

Pa nismo ni mi odmah sve izbacili. To ide polako mic po mic. Mislim da je nemoguce odmah ostaviti sve. Preveliki je to sok za tijelo ;)
velvet

PostPostao/la ANČICA dana 16 svi 2010 20:34

osim toga ja sam umeboshi octu vječno zahvalna jer me ozdravio od ešerihije koli..ovdje ga nemam gdje kupiti pa ga zato ne koristim..al baš me briga jel sirov ili nije(!) ja bi ga koristila i hoću...ON JE ZDRAV 100 % tjera baktrije iz mokraćnih kanala...i zato ima posebno mjesto u mom životu! :x
ANČICA

PostPostao/la tina2 dana 29 svi 2010 14:20

ja vec par godina imam obicaj da napravim mjesavinu mljevenih zeitarica tj .brasno (kvinoa ,riza,heljda,proso,kukuruzno brasno itd) i otprilike dvije kasike potopim u casu jogurta,to sam voljela da jedem i prije nego sto sam presla na sirovu ishranu,i dalje volim to jedem.samo sto ste me sad zabrinuli,neko je spomenuo da su zitarice u tom obliku otrovne ako se konzumiraju sirove,moze li mi neko nesto detaljnije o tome reci
tina2

PostPostao/la Dana dana 05 lip 2010 22:07

Jede li tko svježu artičoku?
Dana

PostPostao/la zelika dana 06 lip 2010 01:49

ja jos davno
jede se samo bijeli dio u dnu lista (koji se jedan po jedan otkidaju)
tada nisam bila odusevljena jer se ubijes od posla da pojedes nesto malo a ukusa se posteno ni ne sjecam...znam da je bio blag...takodje kad se konacno dodje do "srca" tj sredisnjeg bijelog dijela se i to jede (ali lipshi mago do zelene trave)
zelika

PostPostao/la ANČICA dana 06 lip 2010 12:25

ma te artičoke su neko baš komplicirano povrće...mene su jedino travari naučili kako s njom pametno; skuhati čaj od listića i napraviti tinkturu s rakijom...lijekovi za očistiti jetru...inače od artičoke se nitko nije najeo
( barem ja ne vjerujem)
ANČICA

PrethodnaSljedeća

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.