Lista (ne) sirovojelskih namirnica

Nije zlato sve što sija

Lista (ne) sirovojelskih namirnica

PostPostao/la Luna dana 14 srp 2008 16:55

redji je napisao/la:da li kiseli kupus spada u "dozvoljenu hranu"?

Da, kiseli kupus spada u sirovojelsku namirnicu, jer se prilikom "kiseljenja" ne tretira termički/toplinom.
Luna
Site Admin

Re: Lista (ne) sirovojelskih namirnica

PostPostao/la janca dana 14 srp 2008 17:40

to mi je super :mrgreen: baš volim kiseliš od kupusa :mrgreen: ;)

da li su dimljene namirnice sirove? znaš, sušiš pa dimiš? palo mi je na pamet da se napravi sir od suncokreta i sl. pa da se onda podimi. ;)
janca

PostPostao/la vujča dana 15 srp 2008 07:00

janca je napisao/la:to mi je super :mrgreen: baš volim kiseliš od kupusa :mrgreen: ;)

da li su dimljene namirnice sirove? znaš, sušiš pa dimiš? palo mi je na pamet da se napravi sir od suncokreta i sl. pa da se onda podimi. ;)
Dimljeno i sušeno je isto sirovo. Iako je i kiseljeno i ušećereno također sirovo, čuvajte se svi rafiniranog šećera (datulje se konzerviraju prirodnijim sirupima) i pazite na stvari koje se konzerviraju solju (šećer, sol, bijelo brašno = ''tri bijele smrti''). Kupio sam ovu nedjelju na Jakuševcu knjižicu ''Killer Salt'', no još nisam pročitao. Cijela knjiga je posvećena samo štetnosti soli.
vujča

PostPostao/la janca dana 16 srp 2008 08:54

vujča je napisao/la:
janca je napisao/la:to mi je super :mrgreen: baš volim kiseliš od kupusa :mrgreen: ;)

Dimljeno i sušeno je isto sirovo. Iako je i kiseljeno i ušećereno također sirovo, čuvajte se svi rafiniranog šećera (datulje se konzerviraju prirodnijim sirupima) i pazite na stvari koje se konzerviraju solju (šećer, sol, bijelo brašno = ''tri bijele smrti''). Kupio sam ovu nedjelju na Jakuševcu knjižicu ''Killer Salt'', no još nisam pročitao. Cijela knjiga je posvećena samo štetnosti soli.

hvala, vujča :mrgreen: mislila sam da je tako, ali vi ste iskusniji pa ..... ;)
janca

PostPostao/la Luna dana 16 srp 2008 10:47

vujča je napisao/la:Kupio sam ovu nedjelju na Jakuševcu knjižicu ''Killer Salt'', no još nisam pročitao. Cijela knjiga je posvećena samo štetnosti soli.

Đizs. Čak cijela jedna knjiga (?) Preneseš nam (ukratko) što sve kažu kad pročitaš?
Luna
Site Admin

PostPostao/la vujča dana 16 srp 2008 11:27

Luna je napisao/la:
vujča je napisao/la:Kupio sam ovu nedjelju na Jakuševcu knjižicu ''Killer Salt'', no još nisam pročitao. Cijela knjiga je posvećena samo štetnosti soli.

Đizs. Čak cijela jedna knjiga (?) Preneseš nam (ukratko) što sve kažu kad pročitaš?
Neće tako skoro na red jer imam zanimljivijih stvari za čitanje. Posudim ti ak oćeš.
vujča

PostPostao/la janca dana 24 srp 2008 11:45

ja sam na godišnjem pa imam malo više vremena ter ću se raspisati tj. prevesti jedan članak koji sam našla osobito utješnim budući da u hrvatskoj ponuda sirovih namirnica nije baš nešto, a sve finote iz recepata su najčešće dostupne ili po beskrajno visokim cijenama ili u prženoj/kuhanoj varijanti ili uopće nisu dostupne. pa, krećemo:

lista mrtvih namirnica

često su prisutne u receptima ili na meniu restorana, opisu produkata te često nisu dostupne u sirovom obliku. mnoge web stranice promoviraju “visoku osvještenost prehrane sirovim“ pa ipak dopuštaju kuhanje nekih namirnica. slijedeća lista je popis namirnica koji bi vam trebao pomoći da ne upadnete u zabludu tako da, bez obzira na dekleracije i uvjeravanja, uvijek možete odabrati istinski sirovu alternativu.

mi često kontaktiramo proizvođače bez obzira na ono što piše na dekleraciji. češće nego rjeđe doznajemo da je u obradi namirnica upotrebljena previsoka temperatura. molimo, činite i vi tako. čim više zdravstveno osvještenih potrošača koji propitkuju preoizvođače o kvaliteti namirnica, to bolje po sve!

SIRUP AGAVE . mora biti zagrijan i obrađen da bi iz svog prirodnog stanja dobio na slatkoći. iako označen ili reklamiran kao sirov, ako je sladak, bio je zagrijavan. neki proizvođači tvrde da se smanjenjem tlaka zraka može postići da se ne upotrebaljava temperatura viša od 45˚C te da oni tako proizvode sladak i “sirov“? nektar agav.

BADEMI . bademi, kojima je porijeklo amerika, gotovo uvijek dolaze iz kalifornije. prema novom kalifornijskom zakonu (listopad '07) svi bademi proizvedeni u kaliforniji, pasteriziraju se - samim time nisu više sirovi!

TEKUĆI PROTEINI BRAGG'S . baza su im kuhani sastojci

BRAZILSKI ORAŠČIĆI . ukoliko ih kupujete bez ljuske, prošli su proces pečenja, kuhanja ili parenja (moguće ih je zamijeniti orasima, pinjolima ili lješnjacima)

KAKAO . nakon berbe, kakaove mahune se gomilaju da bi se “oznojile“ ili se ostavljaju fementirati 3 do 4 dana. tijekom tog procesa razvija se temperatura i do 60˚C. često ga se ponovo zagrijava tijekom sušenja. bilo bi krasno kada bi se pronašao proizvođač kakaa čije bi se mahune ili zrna mogle podvrći klijanju.

INDIJSKI ORAŠČIĆI . većina oraščića koje u prodaji nalazimo deklerirane kao sirove, zagrijavani su da bi im se odstaranila ljuska i prokuhani su da bi se neutralizirali njihovi jaki otrovi. čak i oni koji imaju sposobnost klijanja, često naškode sirovojelcima (kao zamijenu koristiti pinjole i lješnjake)

SUHO VOĆE . blanširano, obrađeno plinom i sušeno na visokim temperaturama (pripremajte sami svoju zalihu suhog voća)

SMRZNUTO POVRĆE . blanširano ili prokuhano čak i kad ima natpis “svježe smrznuto“. pokvarit će okus i miris i najboljem receptu (svježe je najbolje)

MLJEVENI BADEMI . blanširani prije mljevenja (meljite sami bademe)

HIJIKI ALGE . sušene na visokim temperaturama

SOKOVI . svi pakirani, flaširani sokovi ili sokovi u limenkama prolaze proces pasterizacije osim ako izrijekom nije navedeno drugačije

MAKADAMIJA ORAŠČIĆI . sušeni na visokim temperaturama (zamjeniti lješnjacima ili bademima)

JAVOROV SIRUP . nakon što se ubere javorov sok sa drveta, prokuhava se da bi se zgusnuo u slatki sirup

MISO . čak i nepasteriziran miso ima bazu u kuhanim sastojcima

NAMA SHOYU . baziran na kuhanim sastojcima

NORI ALGE . i crna i zelena vezija je sušena na visokim temperaturama. boja nije pokazatelj odsustva/prisustva obrade temperaturom

PREHRAMBENI KVASAC . u osnovi pečen da bi se neuralizirao kvas (kao zamjena može poslužiti mješavina pinjola, malo limuna i sirove soli)

ZOB . parena da bi spriječio razvoj crva tijekom skladištenja

MASLINOVO ULJE . na deklaraciji mora biti naznačeno da je nerafinirano i hladno prešano, a i tad bi trebalo provjeriti direktno kod proizvođača. (zamijeniti se može avokadom)

MASLINE . ukoliko su u limenkama, staklenkama ili vrećicama, obično su bile kuhane, a često i u vrlo lošim uljima

PEKAN OSRASI . ukoliko su bez ljuske, bili su kuhani ili pareni (kao zamijenu koristiti orahe ili lješnjake)

ŠEĆER . sav procesuiran šećer je bio kuhan i sušen na visokim temperaturama. čak i “sirovi“ šećer nije sasvim sirov, a často je i bojan smeđom bojom

TAHINI . obrađivan visokim tempraturama tijekom proizvodnje. čak i kad je dobiven mljevenjem kamenim žrvnjima, nepasteriziran i od neprženih sjemenki sezama, to ne znači da je sirov. provjerite kod proizvođača. (zamijenite mješavinom sezama koji ćete sami usitniti uz dodatak malo sirovog maslinova ulja)

DIVLJA RIŽA . niti je divlja niti je sirova. blanširana je nakon žetve da bi se odbili kukci

nadam se da će i vama ovaj članak biti od koristi kao što je bio i meni te mi smanjio patnju (kaj lažem, zavist LOL) kad vidim svu ponudu hrane npr. u americi :mrgreen:
janca

PostPostao/la Luna dana 24 srp 2008 16:55

Janca, odlična tema! Nemoj stati s prevođenjem ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 24 srp 2008 17:05

janca je napisao/la:SIRUP AGAVE . mora biti zagrijan i obrađen da bi iz svog prirodnog stanja dobio na slatkoći. iako označen ili reklamiran kao sirov, ako je sladak, bio je zagrijavan. neki proizvođači tvrde da se smanjenjem tlaka zraka može postići da se ne upotrebaljava temperatura viša od 45˚C te da oni tako proizvode sladak i “sirov“? nektar agav.
JAVOROV SIRUP . nakon što se ubere javorov sok sa drveta, prokuhava se da bi se zgusnuo u slatki sirup

Ovo ja koristim (i još jednu zamjenu dijabetičku za med u obliku fruktoze) za zaslađivanje. A nije sirovo. Preporuča se (kao najbolja i sirova) alternativa koristiti suho voće za zaslađivanje (najbolje datulje). Prije dodavanja u ostale sastojke samelju se samostalno (ili uz pomoć malo vode) u kašu.
janca je napisao/la:INDIJSKI ORAŠČIĆI . većina oraščića koje u prodaji nalazimo deklerirane kao sirove, zagrijavani su da bi im se odstaranila ljuska i prokuhani su da bi se neutralizirali njihovi jaki otrovi. čak i oni koji imaju sposobnost klijanja, često naškode sirovojelcima (kao zamijenu koristiti pinjole i lješnjake)

Ovo nisam znala. Više ih neću kupovati. Budem rađe pinjole, iako su skupi ko vrag :roll:
janca je napisao/la:SUHO VOĆE . blanširano, obrađeno plinom i sušeno na visokim temperaturama (pripremajte sami svoju zalihu suhog voća)

Kod nas koriste i metodu sumporenja u toku sušenja.
janca je napisao/la:MASLINOVO ULJE . na deklaraciji mora biti naznačeno da je nerafinirano i hladno prešano, a i tad bi trebalo provjeriti direktno kod proizvođača. (zamijeniti se može avokadom)

Da, to vrijedi za sva ulja, ne samo maslinovo. Ne znam da li koristite i gdje kupujete ulje, ali tih hladno prešanih nema baš u konvencionalnim trgovinama. U trgovinama zdrave hrane (bio&bio, BioZrno i sl) imaju veći izbor hladno prešanih ulja-i suncokretovo, laneno, sezamovo, kukuruzno...

Kaj još vele Janca? Od kud prevodiš?
Luna
Site Admin

PostPostao/la janca dana 24 srp 2008 17:40

http://www.purelyraw.com

jedan od siteova na koji sam nabasala. već me doma zezaju da sam postala raw freak :lol:

ovo kaj sam prevela bilo mi je zanimljivo jer sam surfajući naletjela na cijeli niz slasnih recepata, ali me “peklo“ to što ne mogu do sastojaka. mislim da se i drugi tako kadtkad osjete, a najveći je grijeh zadržati znanje za sebe.....

ja nisam još 100% sirova. zadnjih dana volim jesti pistacije (naravno da nisu sirove), ali su me barem indijski oraščići pustili ;)
s njima sam barem znala na čemu sam. iako mi je malo čudno što se na listi ne nalazi kikiriki. naime, čula sam da u bio&bio govore da ako nije slano - nije prženo. to definitivno istina. sirovi kikiriki ima totalno bljak okus - kao sirove mahunarke :shock: tako da mislim da se stvarno treba raspitati kod proizvođača, a sirovojelstvo je kod nas u povojima i lak smo plijen....

ništ, ak' vas zanima, budući da imam prakse s prevođenjem, a trenutno imam i vremena, recite pa ću još malo toga napisati.
janca

PostPostao/la Luna dana 24 srp 2008 19:21

janca je napisao/la:sirovi kikiriki ima totalno bljak okus

Da, ima :? A bila sam jednom naišla i na neki članak u kojem se pisalo zašto nije zdrav, ima neki loš/otrovan sastojak...ili je to bilo u nekoj knjizi...uglavnom, napišem ovdje kad na to ponovo naiđem.
janca je napisao/la:budući da imam prakse s prevođenjem, a trenutno imam i vremena, recite pa ću još malo toga napisati.
Pa piši sve što ti se učini zanimljivim, korisnim. A imam i jedan dobar članak na engleskom o kombiniranju hrane koji nikak da stignem prevest...hoćeš ti (ima cca 6 stranica :? )? :mrgreen:
Luna
Site Admin

PostPostao/la janca dana 25 srp 2008 09:54

Luna je napisao/la: A imam i jedan dobar članak na engleskom o kombiniranju hrane koji nikak da stignem prevest...hoćeš ti (ima cca 6 stranica :? )? :mrgreen:

hajde, može. negdje počekom drugog tjedna jer ovaj vikend imamonekakva druženja pa neću stići. ali početkom drugog tjedna, svakako :mrgreen:

tema je i više nego zanimljiva za ovakve početnike poput mene :mrgreen:
janca

PostPostao/la Luna dana 26 srp 2008 17:22

Super! Pošaljem ti na mail :D ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la janca dana 27 srp 2008 02:42

Luna je napisao/la:Super! Pošaljem ti na mail :D ;)

dogovoreno :mrgreen:
janca

Mlijeko

PostPostao/la redji dana 28 srp 2008 21:22

Evo par činjenica za sve one koji još misle da je mlijeko (pa i ono sirovo i iz eko uzgoja) zdrava hrana:
- čovjek je jedini sisavac koji nakon dojenačke dobi nastavlja piti mlijeko i to drugih sisavaca.
- čovjek je jedini sisavac koji pije mlijeko u odrasloj dobi
- veliku većinu mliječnih proteina čini kazein. Učinkovitost kazeina dobro je poznata. Ali ne na nutricionističkom planu. Naime, ova tvar naširoko se KORISTI KAO LJEPILO. Recimo, za lijepljenje pokućstva ili za lijepljenje etiketa na bocama. Kazein je, ako niste znali, baza jednog od najjačih ljepila u drvodjelstvu. Razmišljate li koliko ovaj ljepljivi efekt zahvaća i vaše unutarnje organe? Uz to, kazein je strani protein i tijelo često reagira kreiranjem antitijela. Stvara se sluz u plućima, gušterači, bubrezima, slezeni i na mnogim drugim lokacijama.
- kazein na ljudski organizam čini veliki pritisak koji na njega troši puno energije. Ta zgrušana masa također se lijepi na stjenke crijeva sprečavajući tako apsorpciju hranjivih tvari. Rezultat je tromost.
- nusproizvodi probave mlijeka ostavljaju u tijelu puno otrovnih tvari koje su vrlo kisele.
- kalcij je u kravljem mlijeku vezan s kazeinom. Time se spriječava njegova apsorpcija.
- najveći problem kod probave mliječnih proizvoda je stvaranje sluzi u organizmu. Ona prekriva membrane što dovodi do sporog prodiranja ostale hrane. Vitalna se energija tako rasipa.
- Kod mnogih bolesti preporuča se nekonzumacija mlijeka
- mlijeko je jedno od najsnažnijih alergena
- mliječni lobiji su dugi niz godina sve do kraja 80-ih opremali školske kantine mliječnim proizvodima i vršili agresivnu kampanju kako je mlijeko zdravo i puno kalcija. Ipak činjenica je da je upravo u zapadnim zemljama gdje je najveća potrošnja mliječnih proizvoda ujedno i najveći broj oboljelih od osteoporoze.
- da bi se kalcij iz neke namirnice apsorbirao potreban je omjer kalcija i fosfora 2:1 a u mlijeku je 1:1.
- kravlje mlijeko je idealna namirnica (za telad) Tele u svom želucu ima enzim renin koji je zadužen za probavu kazeina
- prirodno mlijeko je bogato masnoćama

Kazein - bjelančevina u mlijeku, je posebno prilagođena kod svake vrste da odgovori potrebama te vrste, što znači da će ona imati aminokiseline koje su potrebne toj vrsti. Količina bjelančevine u mlijeku odgovaraće potrebama rasta tog organizma. E pa sad promislite malo kako je to kad hranite dijete koje treba narasti do oko 60 – 70 kila hranom koju je priroda predvidila za tijelo od 700 kila.
redji

PostPostao/la redji dana 29 srp 2008 13:19

Evo još jedan link o mlijeku:

http://www.svetlostistine.com/Knjige/Ne ... a/No4.aspx
redji

PostPostao/la redji dana 01 kol 2008 09:09

A tempeh?
redji

PostPostao/la Luna dana 01 kol 2008 11:26

redji je napisao/la:A tempeh?

Nije sirov. Dobiva se fermentacijom kuhanog sojinog zrna.
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 30 pro 2008 13:29

taja je napisao/la:da li je shoyu sirov ?

Nije. U klasičnoj proizvodnji, zrno soje se prži/ dinsta ( http://moja-kuhinja.com/zacinske-mjesav ... a-sos.html ).
Postoji i sirovojelska varijanta Soja sosa - Raw Nama Shoyu, ali nisam vidjela da ga ima za kupiti kod nas (u RH).
Luna
Site Admin

PostPostao/la Pantera Nera dana 04 sij 2009 17:06

smiju li se grahorice jesti sirove?!
recimo, neki dan sam ostavila zrna bijele soje preko noći u vodi, ujutro ih smiksala i dodala vode i dobila prekrasno prebijelo mlijeko preodvratnog okusa. ali upotrebljivo. i nije me napuhalo :) smije li se to jesti/piti?! hvala :)
Pantera Nera

Sljedeća

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.