Lista (ne) sirovojelskih namirnica

Nije zlato sve što sija

Re: Lista (ne) sirovojelskih namirnica

PostPostao/la Luna dana 07 sij 2009 11:23

Pantera Nera je napisao/la:smiju li se grahorice jesti sirove?!

Kada isklijaju.
Pantera Nera je napisao/la:recimo, neki dan sam ostavila zrna bijele soje preko noći u vodi, ujutro ih smiksala i dodala vode i dobila prekrasno prebijelo mlijeko preodvratnog okusa. ali upotrebljivo. i nije me napuhalo :) smije li se to jesti/piti?! hvala :)

Ne bih preporučila. Zašto radiš "mlijeko" na taj način? Za sojino mlijeko zrna soje se moraju prokuhati. Ako radiš sirovojelsko, od orašida i/ ili sjemenki, onda je dovoljno zrna namočiti preko noći i sljedeći dan ih izmiksati s vodom - ovako kako si radila sa sojom.
Luna
Site Admin

PostPostao/la Pantera Nera dana 09 sij 2009 13:31

Luna je napisao/la:
Pantera Nera je napisao/la:smiju li se grahorice jesti sirove?!

Kada isklijaju.
Pantera Nera je napisao/la:recimo, neki dan sam ostavila zrna bijele soje preko noći u vodi, ujutro ih smiksala i dodala vode i dobila prekrasno prebijelo mlijeko preodvratnog okusa. ali upotrebljivo. i nije me napuhalo :) smije li se to jesti/piti?! hvala :)

Ne bih preporučila. Zašto radiš "mlijeko" na taj način? Za sojino mlijeko zrna soje se moraju prokuhati. Ako radiš sirovojelsko, od orašida i/ ili sjemenki, onda je dovoljno zrna namočiti preko noći i sljedeći dan ih izmiksati s vodom - ovako kako si radila sa sojom.

A radite li mlijeko od sojinih klica?! :)
I od čega sve radite "mlijeko", npr?!

Radila sam ovo sirovo čisto u experimentalne svrhe :) I počinila grijeh tako što sam kupila jogurt od kravljeg mlijeka :-o ( :-w nije veganski, jel [-x ) i od njega napravila prvu dozu jogurta od sirovog sojinog mlijeka te od toga nastavila raditi jogurte u serijama...i stvar pali, svaki put.
Sad mi treba mišljenje, smije li se to jesti ili jednostavno moram odustati od sirove soje iako su je bakterije sažvakale... ?!
Pantera Nera

PostPostao/la Luna dana 09 sij 2009 14:59

Pantera Nera je napisao/la:smije li se to jesti ili jednostavno moram odustati od sirove soje

Ja bih savjetovala da ne radiš mlijeko od sirove soje. Sirove mahunarke nisu preporučljive za konzumaciju, jer se spekulira o njihovoj toksičnosti u tom obliku. Pročitaj članak: http://www.rawfoodsupport.com/read.php?4,24008
Pantera Nera je napisao/la:I od čega sve radite "mlijeko", npr?!

Od orašastih plodova & sjemenki - badema, lješnjaka, suncokretovih sjemenki, bučinih, sezama...malo sezama je dobro dodati zbog kalcija. Namočiš sjemenke/ orahe preko noći. Izmiksaš 1 šalicu odabranih oraha/ sjemenki sa 2 šalice vode, dodaš prstohvat soli i jednu žlicu slada ili nekoliko datulja. Nakon miksanja procijediš kroz gazu i - to je to :)
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 12 vel 2009 10:14

Transient je napisao/la:Zanima me da li su indijski oraščići sirovi i šta je sa tim sušenim stvarima, jel to sve sušeno kako treba ili je to iz pečnice kao u svim ostalim trgovačkim centrima?

Indijski orasi uglavnom nisu, osim ak je baš napomena da su sirovi. Ali, mislim da sirovih niti nema za kupiti u RH. Ja ih svejedno jedem. Preporučaju pinjole u zamjenu, ali okus mi nije isti. Ali, nije veliki problem, jer ih ne jedem tako često.
Od oraha & sjemenki su uglavnom toplinski obrađivani oni koji su bez korice/ kožice/ blanširani. Lješnjaci, bademi i orasi iz eko uzgoja ili od "domaćeg čovjeka" su ok - sirovi/ neobrađivani. Sušeno voće isto. Ono što prodaju u rinfuzi (ili pakirano) po trgovačkim centrima je sušeno sumporom. Imate li vi drugi kakve informacije/ iskustva o ovom pitanju? Velvet, ti si nešto spominjao pasterizirane bademe ili tako nešto?
Luna
Site Admin

PostPostao/la velvet dana 12 vel 2009 14:50

Pa to sam ovdje procitao, da su svi bademi po soping centrima iz USA, a tamo je donesen zakon 2007. o pateriziranju badema. Osobno ne kupujem nista u s.centrima od orasastih plodova. Orasi i ljesnjaci domaci, bademe ne jedem uopce jer ih nema domacih.
velvet

PostPostao/la Luna dana 12 vel 2009 22:28

velvet je napisao/la:bademe ne jedem uopce jer ih nema domacih.

Ja ih inače kupim u trgovinama eko hrane. Sada sam ih dobila punu vreću, domaćih :-D Navodno u Dalmaciji (na Hvaru npr.) rastu na divlje, treba ih samo skupiti. Jedino što sam ih dobila u ljusci, nikak da ih očistim do kraja 8-}
Luna
Site Admin

PostPostao/la eni dana 13 vel 2009 11:34

Ima ih dosta i u Kninu, bila i vidjela!
Kod nas u Pž ima badema na tržnici za kupiti, dolaze Dalmoši i dovoze, kg je 100 kn.
eni

PostPostao/la Bero dana 23 vel 2009 15:58

Bio sam danas u DM-u i kupio sam 3 proizvoda od alnatura (na svima piše na tome bio): indijski orascici, chips susena jabuka, suseni ananas.

Da li su to prihvatljivi proizvodi iz perspektive sirove prehrane?
Bero

PostPostao/la Luna dana 23 vel 2009 16:24

Bero je napisao/la:indijski orascici, chips susena jabuka, suseni ananas.
Da li su to prihvatljivi proizvodi iz perspektive sirove prehrane?

Za indijske orahe kažu da se blanširaju (skida im se ljuska/ kora) pod visokim temperaturama (nešto slično kao i blanširani bademi/ lješnjaci) i da nisu u potpunosti sirovi. Ali, ja ih svejedno jedem, obzirom da se kod nas u RH trenutno ne mogu kupiti drugačiji. Vani ih ima za kupiti potpuno sirovih. Pinjoli su im slični po okusu i ne tretiraju se visokim temperaturama, ako budeš tražio alternativu.
Luna
Site Admin

PostPostao/la Bero dana 23 vel 2009 16:30

Luna je napisao/la:Za indijske orahe kažu da se blanširaju

A chips susena jabuka i suseni ananas? Je to sirovojelcima prihvatljivo?
Bero

PostPostao/la Luna dana 23 vel 2009 16:56

Bero je napisao/la:A chips susena jabuka i suseni ananas? Je to sirovojelcima prihvatljivo?

Ja ne kupujem te chips verzije - obično ih suše na (pre)visokim temperaturama/ peku kako bi postigli veću hrskavost. Sušeni ananas bi trebao biti ok (ako na deklaraciji ne piše da u sebi ima sumpora ili dodatnog šećera). Ako voće ne sušiš sam, zapravo nikad nisi siguran pod kojim temp ga suše. Ako piše da je sušeno na suncu - onda si siguran, ako ne piše ništa, onda ideš na povjerenje :mrgreen: S odabirom sušenog voća iz bio uzgoja nećeš pogriješiti ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la velvet dana 24 vel 2009 07:26

Bero ne sekiraj se, za pocetak ti je to sasvim u redu. Ja sam par mjeseci tamanio pistacio i kikiriki u ljusci misleci da su sirovi, pa ih sada vise ne jedem. Bitno je s necim krenuti, ovo iz DM-a je puno bolje nego moja kombinacija.

p.s. Ovo je moj 200. post na forumu, ponosno idem nazdraviti sa zelenim kasastim sokom %%-
velvet

PostPostao/la Luna dana 01 ožu 2009 22:48

Da li je netko od vas jeo sirovu palentu? Mislila sam je probati staviti malo u krušne šnite ili krekere :?:
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 28 ožu 2009 22:57

Bero je napisao/la:Da li je nut butter iz bio&bio sirova hrana? Gdje mogu kupiti rogač u prahu, kokosovo brašno, sladilo agave? Da li su to sve sirove namirnice?

Nut butter - na pakiranju se ne može provjeriti jesu li orasi prženi ili sušeni prije mljevenja. Ako želiš biti siguran da je potpuno sirovo (u slučaju kad nije naznačeno da jest), ovdje je recept za izradu maslaca u kućnoj radinosti:
http://sirovahrana.com/umaci_namazi.htm
Rogač u prahu - ima ga za kupiti u skoro svim trgovinama, ali se rogač obično prži prije mljevenja. Možeš kupiti sušenu mahunu, pa samljeti sam. Vani, naravno, ima za kupiti sirovojelska verzija, kao i za sve ostalo.
Kokosovo brašno je ok. Može se kupiti u svim trgovinama, u bio & bio imaju eko varijantu.
Sirup agave - imaju u bio & bio, ali taj nije sirov. Kod nas (u RH) nema agave s "raw" napomenom. Ali je agava i dalje jedan od najzdravijih (najlakše probavljivih) zaslađivača. Ako želiš potpuno sirovo sladilo možeš npr. koristiti kašu suhog voća (sušeno voće izmiksano s malo vode u kašu/ sirup).

Nadam se da nisam zakomplicirala.
Ako netko ima još neku (ili drugačiju info) o ovim namirnicama, tipkajte, dijelite ;)
Luna
Site Admin

PostPostao/la Bero dana 31 ožu 2009 08:17

Luna je napisao/la:Nut butter - na pakiranju se ne može provjeriti jesu li orasi prženi ili sušeni prije mljevenja. Ako želiš biti siguran da je potpuno sirovo (u slučaju kad nije naznačeno da jest), ovdje je recept za izradu maslaca u kućnoj radinosti:
http://sirovahrana.com/umaci_namazi.htm
Rogač u prahu - ima ga za kupiti u skoro svim trgovinama, ali se rogač obično prži prije mljevenja. Možeš kupiti sušenu mahunu, pa samljeti sam. Vani, naravno, ima za kupiti sirovojelska verzija, kao i za sve ostalo.
Kokosovo brašno je ok. Može se kupiti u svim trgovinama, u bio & bio imaju eko varijantu.
Sirup agave - imaju u bio & bio, ali taj nije sirov. Kod nas (u RH) nema agave s "raw" napomenom. Ali je agava i dalje jedan od najzdravijih (najlakše probavljivih) zaslađivača. Ako želiš potpuno sirovo sladilo možeš npr. koristiti kašu suhog voća (sušeno voće izmiksano s malo vode u kašu/ sirup).

Nadam se da nisam zakomplicirala.
Ako netko ima još neku (ili drugačiju info) o ovim namirnicama, tipkajte, dijelite ;)

Eh, ispada da od originalnog recepta u kojem se ovo koristi skoro ništa nije sirovo. :( Hvala na informacijama. Planiram se raspitati kakvo je stanje sa prodajom sirovih proizvoda u Italiji - pa možda tamo imaju sirove varijante gore navedenih naminirnica.
Bero

PostPostao/la velvet dana 21 tra 2009 17:02

Mene zanima mak. Da li je to sirovojelska namirnica, tj. ovaj koji se kupi u dućanu obicni u vrećici. Onaj recept sam probao i jako je fin, zato se i raspitujem, jer mislim ga puno jesti ubuduce =:)
velvet

PostPostao/la Luna dana 21 tra 2009 17:06

velvet je napisao/la:Mene zanima mak. Da li je to sirovojelska namirnica, tj. ovaj koji se kupi u dućanu obicni u vrećici.

Sjemenke maka se (samo) posuše prije skladištenja - spadaju u skupinu sirovih namirnica.
Luna
Site Admin

PostPostao/la stela dana 22 tra 2009 08:25

super! ja sam jučer oko pola sata tražila po internetu nešto o proizvodnji maka, i nigdje nisam mogla naći tu informaciju.
stela

PostPostao/la Pantera Nera dana 13 kol 2009 09:27

Divno što su kokos i mak sirovi. :x
Kikiriki kao klasična mahunarka vjerojatno nije dobar sirov...
A indijski oraščići uopće nisu orasi. Sumnjiva neka namirnica...
Naletjela sam na sirovu čokoladu s sirovim indijskim oraščićima i izbjegla je.
A i sirova čokolada je kontroverzna kao mahunarka...ili?!?! Wikipedia: "The seeds of the cacao tree have an intense bitter taste, and must be fermented to develop the flavor"
A tako je fina...

"Inhibition of α-amylase and trypsin by phenolic extracts of various fruit and vegetable foodstuffs (pears [Pyrus communis], lentils [Lens esculenta], and cocoa beans [Theobroma cacao]) was studied. Inhibition of α-amylase by the phenolic extracts (at equal concentrations) was of the same order of magnitude, even though the phenolic nature and content in the three foodstuffs differed substantially. In contrast, in the case of trypsin, the lentil and cocoa extracts displayed inhibition 10 times greater than that of the pear extract."
Journal of food protection, 1996, vol. 59

Ukratko, leća i kakao kao mahunarke imaju inhibitore... i sirove žitarice imaju jake inhibitore amilaze...

Netko je spomenuo palentu? Ona je sirova?
Ona je žitarica....
Pantera Nera

PostPostao/la Pantera Nera dana 13 kol 2009 09:32

jesu li sirovi suhi začini na koje nailazim u trgovini, kao npr Mediteranska mješavina ili vlasac ili origano itd...?!
Pantera Nera

PrethodnaSljedeća

Natrag na Pravilna prehrana sirovim

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.