Spremanje mrkve

Ekološki uzgoj povrća

Spremanje mrkve

PostPostao/la Luna dana 09 stu 2009 15:15

Ovaj vikend sam pobrala mrkvu, pa molim za savjete/ iskustva - kako je skladištite, čuvate preko zime?
Kak je padala kiša, kad smo je izvadili bila je puna blata, pa smo je morali isprati i sad se prvo malo suši. Čula sam da ju je potrebno staviti ili u zemlju ili u pijesak. Kako vi to radite?
Luna
Site Admin

Re: Spremanje mrkve

PostPostao/la tilia dana 11 stu 2009 14:18

Baš sam neki dan pročitala na drugom forumu kako to radi jedna članica, usput, ona je i vegetarijanka pa sigurno bolje osjeti neke promjene u mirisu i okusu.U kantu na dno stavi nešto pijeska pa složi mrkvu okomito tako da samo vrh dodiruje taj pijesak. Znači da količini mrkve treba prilagoditi veličinu kante ili neke posude. Njeno iskustvo je da se mrkva tako dobro drži i dobrog je okusa što nije rekla za način kad se cijela mrkva ukopa u pijesak ili zemlju. Ja još nemam što za spremiti ali nagodinu ću svakako imati pa ću i sama isprobati... :)
tilia

PostPostao/la Luna dana 11 stu 2009 21:17

Hvala Tilia. Morati ću nabaviti pijesak, pa ću probati tako. Za sada samo stoji u kašetama, vani - na otvorenom, ispod nadstrešnice. Htjela sam je staviti u podrum, ali su mi rekli da joj je tamo pretoplo i da nema dovoljno vlage.
Luna
Site Admin

PostPostao/la Luna dana 08 ožu 2010 13:47

eni je napisao/la:lišće mrkve (slabo je sada poslije zime, ali dalo se nešto nabrati)

Eni, to ti je mrkva ostala u zemlji preko zime?
Luna
Site Admin

PostPostao/la zelika dana 09 ožu 2010 03:37

ovdje u quebecu-u -provincija kanade gdje zimi temperatura doseze i -25 i vise
jedan poljoprivrednik ostavlja svoju mrkvu neobranu i nepovadjenu ispod snijega u poljima
kad mu sad oko ovog doba dodje vrijeme da je vadi sa onim velikim prikljuccima za rasciscavanje snijega sa traktorom razduva snijeg i smakne ga sa strane pa onda sa vilama i kantama u polja...kad nije bas minus hiljadu stepeni
mrkva potpuno svjeza , nezamrznuta i jos sladja nego inace...kad je polomi onda samo krcka sa svjezinom
ovaj sam prilog gledala na nekoj od poljoprivrednih emisija....covjek je pricao da mu je jednom slucajno ostao dio polja nepovadjen...nije stigao sta li ....pa je onda cisto kao experiment otisao u polje u pola zime i imao je sta i nauciti
mada sa ovog stanovista ja mislim da je tu snijeg najvazniji da izolira od izmrzavanja
....ovdje ce ga sigurno biti na vrijeme...a tu vec kod vas ako nije pao prije velikih hladnoca ugasili ste fenjere za ovakav pristup
zelika

PostPostao/la eni dana 09 ožu 2010 15:21

Luna je napisao/la:Eni, to ti je mrkva ostala u zemlji preko zime?

Da, da, ostavila sam si je u zemlji da vidim kako će se ponašati i mislim da ću nakon ovoga zadnjega snijega (iskreno se nadam da će biti zadnji) povaditi i iskoristiti ono što nisu pojele sitne životinjice!

zelika je napisao/la:ovdje u quebecu-u -provincija kanade gdje zimi temperatura doseze i -25 i vise
jedan poljoprivrednik ostavlja svoju mrkvu neobranu i nepovadjenu ispod snijega u poljima
kad mu sad oko ovog doba dodje vrijeme da je vadi sa onim velikim prikljuccima za rasciscavanje snijega sa traktorom razduva snijeg i smakne ga sa strane pa onda sa vilama i kantama u polja...kad nije bas minus hiljadu stepeni
mrkva potpuno svjeza , nezamrznuta i jos sladja nego inace...kad je polomi onda samo krcka sa svjezinom
ovaj sam prilog gledala na nekoj od poljoprivrednih emisija....covjek je pricao da mu je jednom slucajno ostao dio polja nepovadjen...nije stigao sta li ....pa je onda cisto kao experiment otisao u polje u pola zime i imao je sta i nauciti
mada sa ovog stanovista ja mislim da je tu snijeg najvazniji da izolira od izmrzavanja
....ovdje ce ga sigurno biti na vrijeme...a tu vec kod vas ako nije pao prije velikih hladnoca ugasili ste fenjere za ovakav pristup

Mislim i ja da je snijeg zaštita, i super je ostaviti u zemlji, jedino je problem ako treba preštihavati površine pa ne ostaje da preko zime zemlja izmrzne nego se odmah sadi. Ne znam je li to problem?
eni

PostPostao/la Luna dana 09 ožu 2010 19:36

Znači, ak snijeg ne zapadne prije hladnoća (ispod minusa) onda se mrkva u zemlji ipak smrzne?
Ajd Eni baš javi u kakvom ti je bila stanju nakon vađenja. Ja sam svoju povadila baš iz razloga što su mi rekli da će se smrznuti. A lišće ionako nije bilo osobito 'upotrebljivo' (za sokove) jer je (uspješno) 'preživjelo' napad crnih lisnih uši, pa se svo 'zakovrčalo i spetljalo' :mrgreen: A korijen je svejedno jako lijepo izrastao. :)
Luna
Site Admin

Natrag na Ekološko povrtlarstvo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.